Koronaseuranta Uutiset

Espanjan talous ennätyksellisessä syöksyssä

Koronapandemian vaikutukset Espanjan talouteen ovat ennennäkemättömän suuret. Talouden odotetaan supistuvan tänä vuonna lähes 13%.

 

Koronapandemia on iskenyt Espanjaan keskimääräistä pahemmin useammalla rintamalla. Tartuntatapausten ja poikkeustilarajoitusten lisäksi myös talous on kokenut Espanjassa kovia kolhuja. Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreen ennusteen mukaan Espanjan talous on matkalla modernin ajan suurimpaan romahdukseen.

IMF arvioi, että Espanjan talous supistuu tänä vuonna 12,8%. Se on suurin luku koko kehittyneen talouden maailmassa. Vertailun vuoksi todettakoon, että vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttama suurin talouden lasku koettiin Espanjassa vuonna 2009, ja silloin laskua oli 3,9%.

Reilun vuosikymmenen takaiset luvut ylittyvät toki muuallakin. Koko EU-alueella IMF arvioi talouden laskevan tänä vuonna keskimäärin 8,3% ja Yhdysvalloissa 4,3%.

Työllisyysluvut eivät näytä yhtään sen paremmilta. Työttömyysprosentin arvioidaan tänä ja ensi vuonna asettuvan Espanjassa noin 16,8 prosenttiin. Kaikista maailman kehittyneen talouden maista vain Kreikassa ollaan samoilla lukemilla, jopa vähän ylikin.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n arviot ovat hyvin samansuuntaisia, joskin hieman synkempiä, kuin espanjalaisten omat arviot tilanteesta. Espanjan hallitus on arvioinut maan talouden laskevan tänä vuonna 11,2% Hiljattain Espanjan keskuspankki arvioi bruttokansantuotteen pudotuksen olevan jotakin 10,5 ja 12.6 prosentin väliltä.

Kun katseet siirretään ensi vuoteen, on tämän hetkisen arvion mukaan luvassa melko nopeaa toipumista. IMF arvioi että vuonna 2021 Espanjan talous kasvaa 7,2%, mikä on jopa kaksi prosenttiyksikköä enemmän, kuin koko euroalueen keskimääräinen kasvuarvio (5,2%). Espanjan hallitus on heittäytynyt vieläkin optimistisemmaksi. Se uskoo Euroopan toipumisrahaston avulla jopa 9,8%:n kasvuun ensi vuonna.

Lähde: El País

Mitä pidit jutusta?
+1
64
+1
9
+1
12
+1
11
+1
75
+1
12

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet kellojen siirtämisestä talvi- ja kesäajan välillä?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa