Uutiset

Espanja ja Britannia pääsivät vihdoin sopuun Gibraltarista

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Espanjan ja Britannian välinen sopu on ilouutinen myös Aurinkorannikon turismille, sillä se takaa että turistit pääsevät jatkossakin vierailemaan helposti ”Englannissa”. (Kuva: Marena Ahonen)

Gibraltarin tilanne oli yksi viimeisiä kiviä Brexit neuvottelujen kengässä. Sopu saatiin lopulta aivan loppuhetkillä.

Britannian poistuminen EU:sta on ollut alusta asti ongelmallinen Gibraltarin alueen suhteen. Gibraltarin 30.000 asukasta ovat monin tavoin riippuvaisia mantereesta ja vastaavasti noin 10.000 espanjalaista käy Britannian puolella töissä.

Ratkaisuksi muodostui lopulta se, että Britannian poistuessa EU:sta, Gibraltarista tulee osa EU:n Schengen-aluetta. Näin liikkuminen rajan yli jopa helpottuu entisestään. Espanjan ulkoministeri Arancha González lupasi, että passintarkastukset EU:n suuntaan jäävät kokonaan pois.

Gibraltarille matkustavat britit tarvitsevat kuitenkin jatkossa passin, sillä kallioniemestä tulee Schengen-alueen ulkoraja.

Pakon edessä syntynyt sopu sisältää vielä monia epäselviä yksityiskohtia, kuten esimerkiksi pitkään jatkunut kiista aluevesistä. Sopimuksen viimeistelylle ja sen toimeenpanemiselle on varattu kuusi kuukautta.

Ainakin seuraavan neljän vuoden ajan Gibraltarin rajoja, satamaa ja lentokenttää valvoo EU:n rajavalvontavirasto Frontex.

Sopimus ei muuta sitä tosiasiaa, että Espanja vaatii edelleen Gibraltarin alueen palauttamista, kuten on tehnyt jo yli 300 vuotta.

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa