Hyvinvointi

Energiaa, värejä ja vitamiineja

 Fuengirola.fi | Aurinkorannikon uutiset

Kasviksia ostaessa kannattaa hyödyntää satokausikalenteria. Heinäkuun kausituotteita Espanjassa ovat muun muassa salaatti, munakoiso, paprika ja retiisi.

Kasvikset ja hedelmät kannattaa valita lautaselle satokauden mukaan.

Kasvikset ja hedelmät kannattaa valita lautaselle satokauden mukaan.

Hedelmät ja kasvikset ovat kaikkein tuoreimmillaan, maukkaimmillaan ja edullisimmillaan luontaisella satokaudellaan.

Myös niiden ravintoainesisältö on rikkaimmillaan sesongin aikana.

Espanjassa kausituotteet löytyvät helpoiten toreilta, kauppahalleista ja pienistä vihannespuodeista, joiden hyllyt notkuvat värikkäitä hedelmiä sekä kasviksia.

Sesongin aikana kypsyvät tuotteet kuormittavat myös luontoa vähemmän, kun niitä ei tarvitse varastoida tai kuljetella pitkään.

Vitamiineja hedelmistä

Espanjan satotuotteista löytyy tietoa muun muassa kasvisten ja hedelmien satokausikalentereista, jotka on julkaissut Espanjan maatalous-, kalastus-, elintarvike- ja ympäristöministeriö eli Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente.

Ministeriö on julkaissut myös aiheeseen liittyvän kirjan, jossa on tietoa vihanneslajikkeista, niiden sesongeista, ravintoarvoista ja tuotantotavoista Espanjassa.

Heinäkuun satotuotteita ovat hedelmien osalta aprikoosi, viikuna, kirsikka, luumu, persikka, nektariini, päärynä, banaani ja eri melonit.

Esimerkiksi persikka on täynnä elintärkeitä fytoravinteita ja karotenoideja.

Luumut sisältävät flavonoideja ja beetakaroteenia sekä C- ja E-vitamiineja, jotka toimivat antioksidantteina. Luumut sisältävät myös B-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä hermojen toiminnalle ja veren muodostukselle.

Lisäksi luumut sisältävät mikroravinteista kaliumia, fosforia, sinkkiä ja rautaa, jotka vaikuttavat

immuunijärjestelmään, hermojen ja lihasten toimintaan sekä paranemisprosessiin.

Kirsikka on C-vitamiinipakkaus, joka sisältää myös niasiinia, magnesiumia, fosforia ja kalsiumia, joilla on myönteisiä vaikutuksia hermoihin, lihaksiin, luihin, hampaisiin, silmiin ja vereen.

Terveyttä kasviksista

Heinäkuun satokausikasviksia ovat muun muassa valko-, puna- ja purjosipuli, munakoiso, kesäkurpitsa, lehtisalaatti, kurkku, paprika, retiisi, tomaatti sekä porkkana.

Esimerkiksi gazpachossa käytettävän tomaatin omat sokerit kehittyvät parhaiten auringonvalossa. Tomaatti on todellinen tuhattaituri, joka sisältää muun muassa E-vitamiinia, niasiinia, foolihappoa,

kaliumia ja karotenoideja. Lykopeenilla ja foolihapolla on antioksidanttinen vaikutus.

Valkosipuli on erittäin tärkeä aines keittiössä, mutta myös suosittu lääketieteellinen kasvi. Se sisältää runsaasti fytoravinteita, joilla on luonnollinen antibioottinen vaikutus. Yhdessä mikroravinteiden, kuten seleenin, mangaanin ja magnesiumin kanssa nämä ytimekkäät pienet kynnet suojelevat elimistöä alentamalla kolesterolia ja ehkäisemällä verisuonitukoksia.

Myös porkkanat ovat korvaamattomia ruokavaliossamme, koska niillä on vihanneksista korkein

karotenoidipitoisuus. Karotenoideilla on kehoon antioksidanttinen vaikutus. Ne myös pienentävät ikääntymiseen liittyvien silmäsairauksien riskiä. Porkkanat sisältävät myös antosyaaneja.

Satokausikalenterista voi tarkistaa eri ruoka-ainesten sesongit ja seurata, mitä lautaselle kannattaa milloinkin laittaa. Sen avulla sesonkikasvisten löytäminen on helppoa.

Sonja Riihikangas

Mitä pidit jutusta?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kolumnit

Fillarimummo

Julkkikseksi pääseminen tai päätyminen on monisyinen asia. Joku saattaa käyttää läjäpäin...

Remontteja joka paikassa

Elämme remonttien keskellä. Henkilökohtaisten asunto- ja elämäntaparemonttien ohella koko yhteiskuntamme järjestäytyy...

Malttia

  Tuli, oli ja meni. Vielä muutama viikko sitten hyvästeltiin Covid-19...

Viikon kysymys

Kuunteletko joululauluja?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa