Henkilökuvat

Eino Grön viihtyy meren äärellä

Merta rakastava 81-vuotias Eino Grön keikkailee edelleen aktiivisesti. Energisyytensä hän on säilyttänyt harrastamalla paljon liikuntaa, olemalla raitis ja tekemällä rakastamiaan asioita. Laulajalegenda on esiintynyt levyttävänä artistina jo kahdeksalla eri vuosikymmenellä, mikä on hyvin harvinaista. (Kuva: Virpi Pietarinen)

Floridassa talvehtiva Reposaaren kasvatti painaa edelleen kymmenen keikan kuukausitahtia.

Suomalaisen iskelmätaivaan kiintotähti Eino Grön täytti tammikuun lopussa 81 vuotta, mutta keikkailee edelleen aktiivisesti ympäri maailmaa. Fuengirolaan hän saapui maanantaina.

– Minulla oli heti hieno keikka Kukossa. Ensi viikolla esiinnyn Playa del Inglesissä ja Las Palmasissa, kertoo perjantai-iltana toisen keikkansa Kukossa laulava legenda.

Kanarialta Grönin matka jatkuu Floridaan, jossa hän on talvehtinut 70-luvun lopulta lähtien.

Kevään aikana hänellä on keikkoja myös Kanadassa. Pääsiäiseksi hän palaa Suomeen.

Terveet elintavat

Merimiesperheen poikana Eino Grön on aina rakastanut merta. Hän syntyi ja vietti lapsuutensa Reposaaressa, josta hänellä on kauniit muistot.

– Asuimme hyvin vaatimattomasti hellahuoneessa, jossa oli parikymmentä neliötä viisihenkiselle perheelle. Saarella oli kuitenkin mahdollisuus käydä koulua ja urheilla monipuolisesti.

Saarella syttyi Grönin innostus sekä laulamiseen että urheiluun. Päiväkodista saakka hän nautti laulamisesta ja esiintymisestä, mutta liikunta ja urheilu kulkivat koko ajan rinnalla.

Erityisesti paini oli lajina lähellä artistin sydäntä. Vaikka musiikkiura veikin lopulta voiton, nuorena hän keräsi palkintokaappiinsa aikamoisen kokoelman painimitaleita.

Grön ehti nuoruudessaan valmistua myös liikunnanohjaajaksi Pajulahden urheiluopistosta.

– Ajattelin hommata ”oikean ammatin”. Valmistuttuani olisin saanut paikan Helsingin yhteiskoulusta, mutta keikkaa alkoi siinä vaiheessa olla jo niin paljon, etten ottanut paikkaa vastaan.

Liikunta on näytellyt kuitenkin suurta osaa Grönin elämässä ja antanut virtaa elämään. Ilman liikunnallista elämäntyyliään hän tuskin jaksaisi nykyistä kymmenen keikan kuukausitahtia.

– Kaikki on mahdollista, kun urheilee ja harrastaa paljon liikuntaa.

Eino Grön käytti nuoruudessaan reilusti alkoholia, mutta laittoi korkin kiinni, kun Elvis kuoli elokuussa 1977. Grön ymmärsi, ettei alkoholin käyttö pysynyt enää hanskassa.

– En pystynyt enää kohtuulliseen juomiseen, joten olen nyt ollut raittiina 43 vuotta. Elämä ennen raitistumista oli aika yksipuolista. En olisi näin energinen ja hyväkuntoinen ilman raittiutta.

Grönin mukaan raitistuminen on mahdollista ja puolet on jo voitettu, kun siihen löytyy oma halu.

Aina meren äärellä

Eino Grön on asunut koko elämänsä meren äärellä ja pitää myös meriaiheisesta musiikista.

– Kotini Espoossa ja Floridassa sijaitsevat meren lähellä. Reposaaren huvilalla vietän kesäisin aikaa edelleen, samoin Hangon huvilalla.

Floridassa artisti kävi ensimmäisen kerran vuonna 1974 ja ihastui paikan aurinkoisuuteen sekä lämpöön. Muutaman vuoden päästä hänellä oli jo Floridassa oma asunto Atlantin rannalla.

– Viihdyn erinomaisesti Floridassa. Siellä asuu paljon samanhenkisiä ihmisiä ja on hyvät mahdollisuudet golfiin ja tennikseen. Meillä on siellä hyvä porukka.

Grönillä on myös Yhdysvaltojen kansalaisuus, joka on helpottanut hurjasti elämää siellä.

40 vuoden ajan talvisin hän katseli Palm Beachin rantakodistaan Atlantin aaltoja. Kolme vuotta sitten hän luopui ulkoriutan asunnosta ja osti pienemmän tilalle.

– Puolisoni Marjatta ei voi enää matkata kanssani, sillä hän on nyt espoolaisessa hoivakodissa.

Pariskunnalla on takanaan lähes 58 vuoden avioliitto.

– Pitkä liitto on vaimoni ansiota, vaikka onhan meillä ollut ylä- ja alamäkiä. Hän teki uransa työterveyshoitajana ja osasi aina suhtautua oikealla tavalla artistin elämääni.

Grönin puoliso sairastaa muistisairautta, mutta saa hoivakodissa hyvää hoitoa.

Lähes sata maata

Eino Grön on matkustellut elämänsä aikana lähes sadassa eri maassa. Osa matkoista on ollut lomia, mutta useimmiten niihin on liittynyt musiikki tavalla tai toisella.

Artistilegenda on kiitollinen siitä, että on päässyt näkemään niin paljon maailmaa sekä esiintymään kymmenissä eri maissa Australiaa, Aasiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten.

– Argentiinassa teimme levyllisen argentiinalaisia ja suomalaisia tangoja, hän muistelee.

Tuolloin elettiin 80-lukua. Tunnettu muusikko ja radio-ohjelmajohtaja Olli Hämäläinen oli hullaantunut madridilaisessa yökerhossa argentiinalaisesta tangosta ja lähtenyt Buenos Airesiin.

– Sieltä hän teki El Tango -nimisen ohjelmasarjan Suomen televisioon ja radioon. Jaakko Salon kanssa sen nähtyämme ja kuultuamme innostuimme argentiinalaisesta tangosta.

He hakivat matkarahoitusta ja päätyivät viettämään kuukauden Argentiinassa tehden levyä.

– Argentiina tarjosi upeita mausteita suomalaisiin sovituksiin ja saimme paljon sekä musiikillista että rytmistä muutosta aikaiseksi. Reissu oli todella antoisa, muistelee Grön.

Levyttämisen lisäksi hän konsertoi ja pääsi käymään sambakarnevaalien harjoituksissa, mikä jäi upeana muistona mieleen kauniiden maisemien ohella.

Eino Grön on esiintynyt maailmalla myös merimieskirkoissa sekä kauppakamareiden ja lähetystöjen vieraana. Urheilullisen elämänsä kautta hän on keikkaillut myös olympialaisissa.

– Olen kiertänyt monia maita esiintyen niissä asuville suomalaisyhteisöille. Parasta antia matkustamisessa on ollut keikkailun lisäksi uudet maisemat, ihmiset ja luonto.

KUKA?

  • Eino Grön
  • 81 vuotta
  • Suomalainen iskelmälaulajalegenda
  • Asuu Espoossa, Floridassa, Reposaaressa ja Hangossa
  • Harrastaa golfia, kuntourheilua, musiikin kuuntelua, konsertteja ja kulttuuria

Sonja Riihikangas

Mitä pidit jutusta?
+1
58
+1
16
+1
2
+1
4
+1
0
+1
7

Kolumnit

Viikon kysymys

Mitä suunnitelmia sinulla on juhannukseksi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa