Koronaseuranta Uutiset

Costa Blancan suuri kotiutusoperaatio

Kimmo Kyttälä keräämässä ihmisiä lentokenttäkuljetukseen Torreviejassa.

Espanjan itärannikolla Costa Blancalla viettää talveaan iso suomalaisjoukko. Viime viikon alussa lennot Alicanten kentältä Helsinkiin loppuivat kuin seinään. Iso joukko suomalaisia jäi jumiin kaipaamaan matkaa Kotisuomeen. Apuun tuli alueella matkailutoimintaa harjoittava Kyttälän pariskunta.

-Ajatus syntyi viime lauantaina aamukahvilla. Katselimme jotain Costa Blancan keskustelupalstaa ja siellä voivoteltiin kotiin pääsyn vaikeutta, kun kaikki lennot on peruttu. Vaimon kanssa otimme yhteyttä yksityiseen lentojen järjestäjään ja sovimme, että mikäli saamme tiettyyn päivään mennessä riittävän määrän lähtijöitä, yksi kotiutuslento toteutetaan, Kimmo Kyttälä kertoo.

Ensimmäinen koneellinen täyttyi käytännössä saman tien, kun Kyttälä julkisti aikeensa. Sitten ryhdyttiin keräämään toisen koneen nimilistaa ja se täyttyi yhtä nopeasti.

-Nyt ollaan siinä tilanteessa, että neljä lentoa näyttää toteutuvan. Kolme on jo varmaa ja neljänteen kerätään parhaillaan nimiä. En olisi millään uskonut, että tarve on näin suuri. Mukavaa, että saa tuntea tekevänsä tärkeää työtä.

Tuplamäärä koiria

Kyttälät asettivat lentoyhtiölle yhden tärkeän ehdon. Koiria pitää saada ottaa koneeseen mukaan tuplamäärä normaalia enemmän.

-Juuri koiraihmisiltä tuli paljon surkutteluja, etteivät pääse Suomeen. Meillä oli muistaakseni ensimmäisellä lennolla keskiviikkona ruumassa viisi koiraa ja matkustamossa kuusi. Koiran omistajille on kerrottu, että lento saattaa olla eläimille normaalia stressaavampi. Kaikki hyväksyivät riskin.
Lentojen järjestelyssä on ollut odottamattomia haasteita.

-Ihmisten liikkuminen kaduilla on kielletty. Mietimme miten ihmiset pääsevät bussien lähtöpaikoille. Suomen suurlähetystö tuli tässä apuun, heiltä tuli virallinen liikkumislupa jokaiselle matkustajalle.

-Toinen haaste oli matkustajien ikärakenne. Lähes kaikki evakuoitavat ovat ikääntyneitä ihmisiä. Nopeasti järjestetyn lennon maksujärjestelyt olivat melko hankalia, kun ihmisille on pitänyt puhelimessa neuvoa kohta kohdalta, miten saavat lennon maksettua. Kaikki on kuitenkin järjestynyt.

Lentolippujen hinnat ovat määräytyneet sen mukaan paljonko lentoja on yhteensä mennyt.

-Ei tämä mikään iso liiketoimi ole, lähinnä haluamme auttaa ihmisiä pääsemään kotiin. Ensimmäisen lennon lipun hinnaksi tuli 576 euroa. Hinta sisältää lentokenttäkuljetuksen ja matkatavarat. Sillä saadaan kulut katettua ja pieni työpalkka lisäksi.

-Tärkein hetki tämän projektin läpiviemisessä oli lentokentällä kun hyvästelimme jokaisen matkustajan erikseen. Ihmisten silmistä näki ilon ja helppottuneisuuden, kun he nousivat koneeseen kotimatkalle. Se hetki lämmitti sydäntä, Kyttälä tunnustaa.

Kotiutuslennot Alicantesta Helsinkiin lennetään tällä viikolla keskiviikkona, torstaina, lauantaina ja mahdollisesti sunnuntaina.

Sinua saattaa kiinnostaa myös Aurinkorannikon pelastusoperaatio viime viikonlopulta: https://fuengirola.fi/finnair-tuli-apuun-historian-suurin-kotiuttamisoperaatio/

Mitä pidit jutusta?
+1
206
+1
18
+1
4
+1
6
+1
3
+1
15

Kolumnit

Viikon kysymys

Pelkäätkö saavasi koronavirustartunnan?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa