Henkilökuvat

Beduiinien mailta paratiiseihin

Reino Vuorento on löytänyt Espanjasta rauhan ja malttaa vihdoin pysyä paikallaan maailmalla vietettyjen hektisten työvuosien jälkeen. Hän on hankkinut vaimonsa kanssa asunnon Mijas Costalta. Eläkkeellä aika kuluu muun muassa golfia pelaten ja ystäviä tavaten. (Kuva: Virpi Pietarinen)

Reino Vuorento on asunut elämänsä aikana monissa eri maissa.

 

Työ on vienyt Reino Vuorentoa vuosikymmenten ajan maasta ja kaupungista toiseen. Hän on asunut muun muassa Afrikassa, Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa.

Kuusamosta lähtöisin oleva, mutta Helsinkiä tukikohtanaan työvuosinaan pitänyt Reino on reissannut työnsä perässä niin paljon, että elämää on leimannut tietynlainen juurettomuus.

Kolmisen vuotta sitten Reino jäi eläkkeelle ja asettui vaimonsa kanssa Mijas Costalle, josta löytyi mukava koti. Kesäisin koti on Raaseporissa Golfkeskus Nordcenterissä.

– Työmatkoilla takaraivossani oli 20 viime vuoden ajan taustalla ajatus, että minne asettuisin eläkkeellä. Vakavasti mietin Portugalia, Malesiaa, Thaimaata, Etelä-Afrikkaa ja Espanjaa.

Rakkaus golfiin oli yksi syy, joka toi Reinon vaimonsa kanssa Espanjaan.

– Täällä meillä on myös ystäviä. Talvet ovat leutoja, ihmiset ystävällisiä ja meininki rentoa. Se sopii minulle hyvin hektisten työvuosien jälkeen.

Asemiehet ympärillä

Reino Vuorento on tehnyt elämäntyönsä maailmalla puhelinverkkojen rakentamisen parissa. Hän on työskennellyt markkinointipäällikkönä sekä projekti- ja palvelupuolen aluejohtajana.

– Rakensimme mobiiliverkkoja asiakkaillemme ympäri maailmaa ja etsimme uusia markkinoita sekä maita, joihin rakentaa. Kyseessä olivat monesti suuruudeltaan merkittävät projektit.

Työmatkoillaan kaukomailla Reino joutui välillä jännittäviin tilanteisiin. Mieleenpainuvimmat muistot ovat jääneet hänelle Saudi-Arabiasta.

– Saudien rajavartiolaitoksen projektissa ajelimme usein erämaissa, kun kiertelimme maan rajoja. Välillä auto juuttui hiekkaan. Onneksi beduiinit auttoivat ja hinasivat meidät irti.

Kerran Reino oli kahdestaan matkassa työkaverinsa kanssa, kun auto juuttui hiekkaan Rub’ al-Khalissa, joka on suuri hiekka-aavikko Arabian eteläisellä niemimaalla.

– Yhtäkkiä ympärillämme oli 12 jemeniläistä ratsumiestä pitkäpiippuiset aseet ja panosvyöt olallaan. Silloin ajattelin, että tämä taisi olla viimeinen työreissu.

Onnekseen Reino oli opetellut vähän arabiaa, ja tilanne kääntyi lopulta positiiviseksi.

– Miehet ottivat hevosten selästä persialaisia mattoja istuinalustoiksi ja tarjosivat meille teetä.

Miesjoukkio sytytti tuleen kasan kuivattua kamelinkakkaa, jonka päälle pantiin teevesi

kiehumaan.

– Arabitavan mukaan meidän tuli juoda vähintään kolme kupillista teetä heidän kanssaan, ettemme olisi olleet epäkohteliaita. Juttutuokion jälkeen he vetivät hevosillaan automme irti hiekasta.

Saudeissa työpäivät olivat vähintään 12-tuntisia seitsemänä päivänä viikossa. Vapaa-ajalla ei ollut muuta tekemistä kuin opetella kieltä.

– Matkoillani olen oppinut sen, että vaikka osaisi vain muutaman fraasin paikallista kieltä, sitä kannattaa käyttää. Se rentouttaa tunnelman ja helpottaa elämää kummasti.

Kaksi ylitse muiden

Etelä-Afrikka ja Malesia ovat jääneet Reino Vuorennon mieleen ylitse muiden.

– Asuin molemmissa useita vuosia. Etelä-Afrikka on oikea unelmamaa, jossa parasta on kaunis luonto, eläimet, ruoka ja viini. Malesia taas oli 80-luvulla kuin maanpäällinen paratiisi.

Reino asui siellä, kun turismi oli vielä olematonta. Ihmiset olivat äärimmäisen ystävällisiä.

Kiinassa hän asui noin viisi vuotta Pekingissä ja Hong Kongissa ollen mukana johtotehtävissä isoissa projekteissa. Työprojekteja oli myös Shanghaissa.

– Parhaimmillaan meillä oli käynnissä yhtä aikaa 45 projektia yhdelle operaattorille. Se oli hurjaa.

Pohjois-Amerikassa Reino asui kahteen otteeseen yhteensä viitisen vuotta Seattlessa ja Dallasissa ollen mukana isoissa, koko maan kattavissa projekteissa New Yorkista Los Angelesiin.

Vuorento on ollut mukana myös monissa kehitysyhteistyöprojekteissa esimerkiksi Nepalissa, Bangladeshissa ja Sri Lankassa. Myös monet Afrikan maat ovat tulleet hänelle tutuiksi.

– Varsinkin markkinoinnin ja palvelupuolen johtotehtävissä tuli kierrettyä paljon Afrikkaa, Aasiaa ja Kaukoitää bisnesmahdollisuuksien perässä.

Vuorennon viimeisimmät työreissut suuntautuivat Dubaihin, Etelä-Afrikkaan ja Japaniin.

Hiljalleen hän on oppinut pois stressistä ja levottomasta olotilasta, että koko ajan pitäisi lähteä jonnekin. Maailmaa hän on nähnyt jo niin paljon, että nyt on mukava olla paikallaan.

– Pidin työstäni, ja yhteistyö oman organisaation ja asiakkaiden kanssa oli antoisaa. Nyt hektinen työelämä on vaihtunut rauhalliseen eläkeläiselämään ystävien, lasten ja heidän perheidensä kanssa.

KUKA?

  • Reino Vuorento
  • 69 vuotta
  • Käynyt noin 120 maassa ja asunut ympäri maailmaa
  • Asuu nyt Mijas Costalla ja Raaseporissa
  • Harrastaa golfia, perhokalastusta ja perhonsidontaa

Sonja Riihikangas

Mitä pidit jutusta?
+1
15
+1
3
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Kolumnit

Viikon kysymys

Milloin suunnittelet matkustavasi Espanjaan seuraavan kerran?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa