Aurinkorannikon sosiaalikuraattori kauhistui eläkeleikkauksista – monet vanhukset hädissään

Tia Raunio auttaa työssään päivittäin ikäihmisiä jotka hallituksen eläkeleikkaus on ajanut epätoivoiseen tilanteeseen.

Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Sen jälkeen kun Kela lakkasi maksamasta kansaneläkkeitä ulkomaille helmikuun alusta 2025, asia on työllistänyt päivittäin myös Aurinkorannikon sosiaalikuraattoria, Tia Rauniota.

Raunio kertoi radiokanava FugeFM:n haastattelussa, että yhteydenottoja tulee jatkuvasti ja ympäri Espanjaa.

– Näyttää siltä, että monelle ihmiselle tämä asia konkretisoitui vasta siinä vaiheessa kun he saivat Kelalta sen kirjeen, jossa kerrottiin että eläkkeen maksu katkeaa, Raunio kuvailee.

Kun ihmisille on lopulta realisoitunut ajatus, että heille tulee jatkossa vain muutama satanen kuussa rahaa, niin he soittelevat hädissään sosiaalikuraattorille saadakseen apua.

Lue myös: Fuengirolasta Suomeen pakkopalannut Riikka Pulliainen vaatii valtiolta 10.000 euron muuttokorvauksia – kanteli EU:lle eläkeleikkauksesta

Byrokratian rattaat jauhavat

Vaikka henkilö alistuisikin kohtaloonsa ja päättäisi paalata Suomeen, voi edessä silti olla kivinen tie.

– Jos on esimerkiksi sellainen tilanne, että on asunut todella pitkään täällä Aurinkorannikolla eikä ole omaisia Suomessa. Eli tavallaan henkilö on palaamassa Suomeen niin sanotusti systeemin varaan, niin tilanne on mutkikas, Tia Raunio kuvailee.

Hän kertoo konkreettisen esimerkin tapauksesta, jota hän on ollut hoitamassa. Henkilö olisi halunnut Suomeen palatessaan mennä suoraan hoitokotipaikkaan, mutta sepä ei niin vaan onnistukaan.

– Otimme yhteyttä yhdelle hyvinvointialueelle, että anoisimme hoitokotipaikkaa, mutta ainakin sillä alueella kaikki hoitokotipaikat myyty, niin että vaikka olisi rahaakin, niin ei voi ostaa hoitokotipaikkaa vaan sitä pitää hakea sieltä hyvinvointialueelta.

Lue myös: Uusia muutoksia: myös Suomessa asuvien kansaneläkkeet syyniin – sairaanhoidon korvauskin uhkaa loppua osalta

Aurinkorannikolta Suomeen muuttaessa tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty.

– Jotta voi hakea paikkaa suomalaiselta hyvinvointialueelta, pitää olla kotihoidon asiakas tai sitten siirtyä toiselta hyvinvointialueelta ja Fuengirolasta muutettaessahan ei ole kysymys sellaisesta, Raunio jatkaa.

Kun Raunio kysyi, mitä tämä henkilö voisi nyt tehdä, oli vastaus vähintäänkin monivaiheinen.

– Minulle sanottiin, että ihmisen pitää ensin hakea tältä kyseiseltä paikkakunnalta vuokra-asunto ja sitten seitsemän vuorokauden kuluessa muutosta sinne kotiin tullaan tekemään tarvekartoitus, jonka kautta saattaa päästä kotihoidon asiakkaaksi, jota kautta saattaa päästä jossain kohtaa sinne hoitokotiin.

Lue myös: Sosiaalikuraattori Tia Raunio saa jatkaa Aurinkorannikolla – hallitus puolitti tuen

Jaa tämä artikkeli
9 kommenttia
  • Kannattaa muistaa kansaneläke on sosiaaliturvan muoto Suomessa asuville, eikä ole mitenkään sidoksissa työuraan. Muualla asuvat voi hakea sosiaaliturvaa asuinmaassaan. Itse Suomalaisena veronmaksajana en todellakaan halua osallistua muualla asuvien elättämiseen.

    • Totta
      Itse en halua maksaa muualla asuvien suomalaisten elinkustannuksiin. Itse teen vielä eläkkeellä töitä ja maksan verot. Minun verorahani ei liikene Espsnjan auringossa eläville. Espanja on halpa maa. Toista Suomi.
      Kallis maa.

    • Mitä eroa siinä on että asuuko Suomessa vai toisessa EU maassa? Kun tulevat Suomeen niin kustannukset ovat Suomelle monikertaiset. Tästä ei tule mitään taloudellista hyötyä Suomelle, eikä säästöä. Typerä laki ja pelkästään kateellisuuteen perustuva. No maksat siis mieluummin tupla tai perätti tripla maksun siitä, kun kansaneläkettä saava eläkeläinen asuu Suomessa, ja hänelle maksetaan asumistukea, lääkekulut, sairaanhoitokulut, kotihoidonkulut ym. kaikkea, perus kansaneläkkeellä oleva kun ei pysty näitä maksamaan. Lisäkustannus voi olla useita tuhansia euroja kuukaudessa. Samoin sairaseläkkeellä olevalle. Hallitus on luullut, että säästö tulee siitä, että näitä eläkkeitä ei enää makseta, ottamatta huomioon että eläkeläiset palaavat Suomeen, jolloin eläkettä maksetaan ja sen lisäksi vielä moninkertaisesti kaikkia terveys- ja sosiaalihuoltoon kuuluvia maksuja. Itse olen töissä käyvä, ja tulen saamaan työeläkkern. Silti mulle on ihan sama, missä eu-maassa kansaneläkettä saava ihminen asuu, enkä o l e k a t e e l l i n e n.

  • NO MIKSI meidän suomalaisina veronmaksajina sitten pitää elättää satojatuhansia ulkomaalaisia, osa jopa laittomasti maassamme oleskelevia, ja heidän sukulaisiaan? Mutta suomalaisilta eläkeläisiltä ryöstetään toimeentulon edellytykset. Outoa.

    • Suomen KANSANeläke täydentää henkilön eläketurvaa, kun työeläke jää tiettyjen tulorajojen alle. Eläkkeeseen oikeuttava työhistoria näillä henkilöillä on siis yleensä vähäinen. Jo lain aluperäinen ajatus on, että kansaneläke maksetaan vain pysyvästi tai ainakin yli puoli vuotta vuodesta Suomessa asuvalle, koska se voidaan rinnastaa sosiaaliturvaan, josta henkilö muutoinkin luopuu muuttaessaan pysyvästi ulkomaille. Espanjan ehkä halvemmat asuin-, lääke- ym. sairauskustannukset houkuttelevat, mutta niitäkään ei voine muuttajalle kattaa missään muodossa Suomen sosiaaliturvalla, vaan asuinmaan. Kukaanhan ei sinäänsä ole käskenyt näitä henkilöitä palaamaan Suomeen, vaan huomioimaan tämän sosiaaliturvan päättymisen. Pelkän työeläkkeen saajathan ovat hankkineet eläketurvansa omalla työllään.

      Nim. Soleado

  • Olen itse eläkeläinen asun suomessa. Tästä tusiin tulee mitään säästöjä päin vastoin asumistuen, toimeentulot ja terveydenhoito. Nääissä kirjoituksissa on ihmeellistä se peri suomalainen kateus ja eikö eläkeläinen ole muuta kuin aamutossuissa haahuileva kummajainen. Mutta näin se on ollut sanonta kyllä teillä eläkeläisillä on helppoa ja lopuksi miksi ei saa viettää eläkepäiviä siellä missä asuu. Jos lasketaan hyöty ns veronmaksajalle niin hyöty on miinus merkkinen.

  • Palveluiden piiriin pääseminen on Suomessa hyvin vaikeaa, kuten kirjoituksessa kuvattiin. Myös täällä vakituisesti asuville.
    Käsittääkseni useimmat muuttajat ovat tehneet työuransa Suomessa ja maksaneet veronsa tänne täällä asuessaan., joten eivät he mielestäni vapaamatkustajia ole. Tietenkin asuinmaan systeemiä tulee käyttää, mikäli se on mahdollista ja tarpeen.
    Paluumuuttajista koitunee myöa suuret kustannukset eri tukien muodossa…
    Ihmisten elämisen yht’äkkinen kurjistaminen on ikävää!

    • Pitikö tämäkimn päätös tehdä takautuvasti.Olisi tästä päivästä eteenpäin.

  • Kaikki sairauden vuoksi asuvat pitäisi kohdella kuten Suomessa asuvat – heidän hoito Suomessa on todella kallista esim. Reuma.
    Muidenkin osalta olisi pitänyt EU: n viisaudessaan varautua lainsäädännöllä kun noita pykäliä tehty ihan joutavistakin asioista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *