Ajankohtaista Koronaseuranta Uutiset

Aurinkorannikon seuraava askel kohti vapautta

Monet Aurinkorannikon asukkaat ovat odottaneet hartaasti Málagan provinssin etenemistä koronarajoitusten lievennyksessä 2. vaiheeseen. Jos yllättäviä taka-askelia ei tule, tämä tapahtuu maanantaina 1.6.

 

Jo lievennysten 1. vaihe on helpottanut monien elämää niin siviilissä kuin elannon hankkimisessakin. Paljon on silti vielä tietä edessä, ennen kuin ollaan edes lähellä normaalia.

Mitä 2. vaiheessa sitten on luvassa? Kokosimme yhteenvedon keskeisimmistä Espanjan BOE-säädöstietokannassa kerrotuista säädöksistä. On tärkeää huomata, että tämä lista ei ole kaikenkattava. Lisäksi säädöksiä voidaan muutta nopeallakin aikataululla ja myös paikallisilla viranomaisilla on mahdollisuus tehdä alueellisia säätöjä joihinkin asioihin.

Jos siis haluat absoluuttisen varmuuden omaan tilanteeseesi, tarkista asia BOE-säädöstietokannasta, joka löytyy internetosoitteesta www.boe.es/

Liikkuminen

Liikkuminen provinssista toiseen ei edelleenkään ole sallittua. Provinssin sisällä saa liikkua, myös ns. kakkosasuntoihin. Lisäksi niin sanottu aktiivinen turismi, kuten luontoretket, on sallittu ja vaiheessa 2 ryhmän maksimikoko nousee 20:een.

Ulkoilu

Liikkuminen ulkoilumielessä vapautuu lähes kaikista aikatauluista. Vaiheessa 2 kaikki alle 70-vuotiaat voivat ulkoilla vapaasti, lukuun ottamatta klo 10-12 päivällä ja 19-20 illalla. Nämä ajat on varattu yli 70-vuotiaiden ja apua tarvitsevien ulkoilulle. Nämä rajoitukset eivät kuitenkaan ole voimassa kunnissa, joissa on korkeintaan 10.000 asukasta.

Koulut

Tässä suhteessa ei muutoksia. Espanjan BOE-säädöstietokanta toteaa, että vaiheessa koulut saavat avata ovensa, kunhan vältetään väkijoukkojen syntymistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti että koulut aukeaisivat. Monet alueet ovat jo ilmoittaneet, että kouluihin palataan vasta syksyllä. Jos asia on sinulle ajankohtainen, varmista tilanne oman / lapsesi koulun osalta.

Kokoontumiset

Maksimissaan 15 hengen kokoontumiset ovat sallittuja niin kotioloissa kuin ulkonakin. Kahden metrin turvaetäisyyttä tulee noudattaa niiden suhteen jotka eivät asu samassa taloudessa.

Työskentely

Ei muutoksia. Etätöitä suositellaan edelleen, mikäli mahdollista. Jos palataan työpaikoille, pitää työntekijöiden säilyttää kahden metrin etäisyys toisiinsa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee käyttää kasvomaskeja. Jos työssä käytetään univormua, se pitää pestä päivittäin vähintään 60 asteessa.

Kahvilat / ravintolat / baarit

Asiakkaita saa ottaa sekä terassille että sisätiloihin. Terassin asiakaskapasiteetista saa olla käytössä korkeintaan 50%. Sisätiloissa täyttöaste saa olla korkeintaan 40%. Pöytien etäisyys toisistaan pitää olla vähintään kaksi metriä. Yhdessä pöytäryhmässä saa olla korkeintaan 15 asiakasta.

Asiakkaiden pitää istua pöytien ääressä, ei baaritiskin luona. Myös ns. itsepalvelutilaaminen baaritiskiltä on kielletty.

Ostokset

Kaikki kaupat ja liikkeet, myös yli 400 neliömetrin kokoiset, voivat avata ovensa. Asiakkaita saa ottaa kerralla sisään vain 40% normaalista kapasiteetista. Asiakkaiden kahden metrin turvavälistä pitää huolehtia ja yli 65-vuotiaille varata oma aika asioimiselle.

Ostoskeskukset saavat avata, mutta rajoituksin: Liikkeissä saa olla sisällä korkeintaan 40% normaalista asiakaskapasiteetista. Ostoskeskuksen yleisissä tiloissa saa olla korkeintaan 30% normaalista asiakaskapasiteetista. Lisäksi ostoskeskusten yleisiä tiloja saa käyttää ainoastaan myymälästä toiseen siirtymiseen.

Kirjastot / museot

Ei muutoksia. Kirjastot voivat avata ovensa lainaajille, mutta tilaisuuksia ei saa järjestää. Museot saavat myös avata, mutta sisään saa ottaa kerralla korkeintaan 30% asiakaskapasiteetista.

Markkinat

Ulkoilmamarkkinoita voidaan järjestää, mikäli paikalliset viranomaiset antavat siihen luvan. Myyntikojuja ja asiakkaita alueella saa olla kolmasosa normaalista. Asiakkaat eivät saa kosketella myynnissä olevia tavaroita.

Hotellit

Hotellit saavat lisää vapauksia. Asiakasmäärää ei ole rajoittu, ja jatkossa myös yleiset tilat, kuten ravintolat ja aamiaishuoneet voidaan ottaa käyttöön. Niiden asiakasmäärä saa kuitenkin olla korkeintaan kolmasosa normaalista.

Häät

Hääjuhlia saa järjestää sekä sisä- että ulkotiloissa. Läsnä saa olla korkeintaan 50% juhlapaikan normaalista henkilökapasiteetista. Kuitenkin niin, että ulkotilaisuuksissa maksimäärä on 100 ja sisätilaisuuksissa 50.

Hautajaiset

Hautajaisia voi järjestää. Läsnäolijoiden määrä on rajattu ulkoilmatilaisuuksissa 25 omaiseen ja sisätiloissa 15 omaiseen.

Uskonnolliset tilaisuudet

Kirkot ja muut uskonnolliset tilat voivat olla käytössä. Henkilömäärä on rajattu korkeintaan 50%:iin normaalista ja kasvosuojia tulee käyttää.

Urheilu

Ulkoilmaurheilupaikat voivat toimia. Ajanvarausjärjestelmä pitää olla käytössä ja kunkin vuoron päätteeksi tila pitää desinfioida. Myös ei-ammattimaiset kilpaurheilijat saavat harjoitella.

Uima-altaat

Uima-allasalueet voidaan avata tietyin rajoituksin. Maksimihenkilömäärä on 30% normaalista. Turvaetäisyyksistä pitää huolehtia. Jos se ei onnistu 30% henkilökapasiteetilla, henkilömäärää pitää laskea. Allasalueelle pääsee vain etukäteen tehdyllä ajanvarauksella. Ihmisten kanssa kontakstissa olevat pinnat ja tavarat pitää desinfioida säännöllisesti. Jokaisen tulee pitää henkilökohtaiset tavarat, kuten pyyhkeet, omalla alueellaan. Pukuhoneissa olevien suihkujen käyttö on kielletty.

Rannat

Oman provinssin alueella oleville uimarannoille voi mennä, tietyin rajoituksin. Kunnat ja kaupungit voivat asettaa rajoituksia rannoille päästettävien henkilöiden määrään, jotta kahden metrin turvaväleistä voidaan pitää kiinni. Rantojen käyttö on maksutonta. Rantojen suihkut, vessat ja pukukopit ovat käytössä, mutta vain yhdelle henkilölle kerrallaan.

Henkilökohtaiset tavarat, kuten pyyhkeet ja aurinkotuolit, tulee asetella niin, että turvaetäisyys muihin säilyy. Tämä ei koske oman perheen tai saman, korkeintaan 15 hengen seurueen jäseniä. Rannalla saa myös urheilla ja pelata, kunhan huolehditaan kahden metrin turvaetäisyydestä.

Ajoneuvot

Tässä ei muutoksia. Samassa taloudessa asuvat voivat liikkua samalla autolla, ja vieläpä ilman kasvomaskeja. Jos autossa on eri talouksissa asuvia, saa kullakin istuinrivillä olla korkeintaan kaksi henkilöä, eli esimerkiksi tavallisessa henkilöautossa kaksi edessä ja kaksi takana. Tällöin pitää käyttää maskeja ja pysytellä mahdollisimman etäällä toisista matkustajista. Moottoripyörällä ja skootterilla voi kulkea kaksi samassa taloudessa asuvaa henkilöä ilman maskeja.

(Elokuva)teatterit / konserttisalit

Teatterit, elokuvateatterit, auditoriot ja muut vastaavat tilat voivat avata ovensa. Edellytyksenä on, että istumapaikat on etukäteen määrätty, eikä yleisömäärässä ylitetä kolmasosaa normaalista maksimista. Muissa tiloissa järjestettävät kulttuuritapahtumat, kuten konsertit, on rajoitettu seuraavasti: Sisätiloissa korkeintaan kolmannes maksimi yleisökapasiteetista, ei kuitenkaan yli 50 henkeä. Ulkotiloissa korkeintaan kolmannes maksimi yleisökapasiteetista, kuitenkin korkeintaan 400 henkeä. Kaikille pitää olla istuin ja kahden metrin turvaetäisyys pitää säilyttää.

Lähteet: BOE ja hallituksen tiedotteet

Mitä pidit jutusta?
+1
208
+1
15
+1
5
+1
14
+1
6
+1
10

Kolumnit

Pääkirjoitus

Kenen siivellä?

Finnair ilmoitti viikko sitten vähentävänsä lentovuorojaan entisestään lokakuusta alkaen. Ikävästi leikkaukset...

Viikon kysymys

Jos kunnallisvaalit pidettäisiin nyt, minkä puolueen ehdokasta äänestäisit?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa