Lukuaika: Aurinkorannikon laulava toimintaterapeutti

Aurinkorannikon laulava toimintaterapeutti

 

Tähän asti hän on tarjonnut toimintaterapiaa Suomessa, mutta nyt samoja palveluja on saatavilla myös täällä Espanjan auringossa. Niinpä istuimme Johanna Mäkelän kanssa alas ja kyselimme asiasta hieman tarkemmin.

Kuinka kauan olet ollut toimintaterapeutti?

– Olen valmistunut toimintaterapeutiksi vuonna 2003 ja tehnyt alan töitä nyt siis jo 17 vuotta. Aluksi työskentelin toimintaterapeuttina palvelutaloissa ja yksityisellä puolella. Vuonna 2007 perustin oman toiminimiyrityksen Keski-Suomessa. Nykyinen yritykseni, terapiakeskus Mentoris on perustettu vuonna 2012. Se toimii Keski-Suomen ja Etelä-Karjalan alueella. Työntekijöitä on tällä hetkellä 13. Tärkeä osa työnkuvaani on tällä hetkellä se, että toimin mentorina nuoremmille ja kokemattomammille terapeuteille, jotka ovat meillä töissä. Siitä on saanut nimensä myös yritys.

- Mainos -

Mitä toimintaterapeutti tekee?

– Toimintaterapia tarkoittaa eri kuntoutujilla erilaisia asioita. Lapsella tuetaan usein kehityksen eri osa-alueita. Nuorella tuen tarve on monesti itsenäistymisen liittyvissä asioissa, aikuisella aivohalvausasiakkaalla pyritään vahvistamaan uutta toiminnallista identiteettiä apuvälinekokeilujen kautta. Tavoitteena on kuntoutujan elämänlaadun ja arjen paraneminen.

Mitä työ sinulta vaatii?

Tärkeintä on osata kohdata ihminen ja pysähtyä kuuntelemaan mitä hänellä on sanottavana. Jokainen kuntoutuja on erilainen ja siksi on laadittava yksilöllinen suunnitelma kuntoutumiselle. Työ toimintaterapeuttina vaatii myös luovuutta. Aina ei ole olemassa valmiita ratkaisuja, vaan on oltava kekseliäs. Työn mielekäs puoli on se, että koskaan ei ole kahta samanlaista päivää ja kaikki asiakkaat ovat erilaisia.

Mikä sai sinut harkitsemaan toimintaterapiapalvelujen tarjoamista myös Aurinkorannikolla?

– Ehkä suurin syy siihen oli sää Suomessa. Seurasin vuosia, miten esim. aivohalvausasiakkaat passivoituivat syksyn ja talven aikana. Heistä oli hankalaa lähteä ulos liikuntarajoitteisena, kun ulkona oli liukasta ja kaatumisriski näin ollen suuri. Jotkut toiset kuntoutujat jäivät mieluummin sisätiloihin, koska ulkona oli hankala kelata pyörätuolilla lumisohjon vuoksi. Myös ulkovaatteiden pukeminen oli joillakin työlästä käsien alentuneen toimintakyvyn vuoksi. Sisätiloihin jääminen vaikutti usein myös kuntoutujien mielialaan. Käytännössä kuntoutujat passivoituivat siis ympäristön sääolosuhteiden vuoksi. Mietin, että asiaan täytyy olla jokin toinenkin ratkaisu.

– Vierailtuani Fuengirolassa ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten, huomasin että ympäristö oli liikuntarajoitteisille suotuisa ja kuntoutumisen mahdollisuudet sään puolesta erinomaiset. Maasto on tasainen ja helppo liikkua pyörätuolillakin. Aurinkoinen sää tuo mielenvirkeyttä ja ympäristö kutsuu ulkoilemaan.

– Nyt minulla on espanjalaiset työluvat ja valmis konsepti toteutettavaksi. Kuka tahansa mm. Kelan kuntoutuja voi nyt halutessaan tulla kuntoutumaan Fuengirolaan pariksi kuukaudeksi ja saada kuntoutuksen etelässä, jossa on liikuntarajoitteisten helppo liikkua. Toimin yhteistyössä paikallisen fysioterapiayritys Martin Kunnon kanssa, joten fysioterapiakuntoutuskin järjestyy vaivatta. Usein kuntoutujilla onkin sekä fysio- että toimintaterapiaa, koska ne täydentävät hyvin toisiaan. Siinä missä fysioterapeutti keskittyy nivelliikkuvuuteen ja lihaskuntoon, toimintaterapeutti vie liikkeet toiminnalliselle tasolle arkielämään.

- Mainos -

Milloin toiminta Espanjassa saatiin saadaan täyteen vauhtiin?

– Toiminnasta julkaistiin ensimmäinen tiedote Fuengirola.fi -lehdessä viime perjantaina. Terapia voidaan aloittaa heti kun tulee yhteydenotto asiakkaalta.

Sinut tunnetaan Aurinkorannikolla myös musiikkipiireistä, mitä sinne kuuluu?

– Laulaminen ja soittaminen on minulle itselleni terapiaa. En voisi kuvitellakaan elämää ilman musiikkia. Olen tutustunut aurinkorannikolla useisiin muusikoihin täällä vieraillessani ja se on johtanut erilaisiin kokoonpanoihin, joiden kanssa esiinnyn aurinkorannikolla. Sunnuntaisin olen mm. laulamassa suomalaista tanssimusiikkia Koppas Iskelmäbaarissa. On ihana olla laulamassa lavalla, kun näkee tanssilattialla iloisia ilmeitä ja hyväntuulisia ihmisiä. Onhan sekin tavallaan toimintaterapiaa, jossa yhdistyy toiminnallisuus (tanssi) sekä terapia (musiikki).

– Lisäksi esiinnyn erilaisissa muissa kokoonpanoissa. Suurin niistä on ehkä Santana tribuuttibändi, joka koostuu kansainvälisestä porukasta. Bändissä meitä on seitsemän henkilöä, jotka ovat Venezuelasta, Ranskasta, Espanjasta ja Suomesta. Yhdessä soitamme upeita Carlos Santanan latinokappaleita tuoden kukin oman maamme musiikillisia vaikutteita mukaan. Seuraava keikka bändimme kanssa on Ravintola Kukossa lauantaina 25.1.

Joskus minua näkee esiintymässä myös pienten kokoonpanojen kanssa yksityistilaisuuksissa ja syntymäpäivillä. Musiikki on laulavalle toimintaterapeutille elinehto. Sitä on saatava tehdä mitä rakastaa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...