Henkilökuvat

Aurinko aktivoi uusille urille

Riina Leppäkangas haaveilee työn ja vapaa-ajan sopivasta balanssista sekä hyvästä, rennosta fiiliksestä. (Kuva: Minna Tahvanainen)

Viime vuosien aikana monet Aurinkorannikon suomalaiset ovat oppineet tuntemaan Riina Leppäkankaan aurinkoisesti hymyilevänä liikunnan ammattilaisena, joka on kuvaannollisesti potkinut ihmisiä liikkeelle muun muassa personal trainerina, zumba-ohjaajana ja Fuengirola-lehden kolumnistina.

 

Kun Riina Leppäkangas ensimmäisen kerran saapui Aurinkorannikolle hieman isompien matkalaukkujen kanssa, elettiin vuotta 2012.

– Tulin silloin Fuengirolaan sellaisella ajatuksella, että vietän täällä muutaman kuukauden. Ne kuukaudet kuitenkin venähtivät lopulta puoleksitoista vuodeksi, hän muistelee.

Ulkomailla asuminen oli kiehtonut Riina Leppäkankaan mieltä jo pidempään. Lopulta kohteeksi valikoitui Aurinkorannikko ja Fuengirola tuttuuden ja helppouden perusteella.

– Olin käynyt täällä kerran aiemmin lomareissulla, ja pidin paikasta. Kun sitten päätin lähteä kokeilemaan ulkomailla asumista, tänne oli helppo tulla: paikka oli tuttu ja koska täällä on paljon suomalaisia, myös työpaikka oli helppo hankkia.

Tuossa vaiheessa, vuonna 2012, ammattimaisesta liikunnanohjaamisesta ei vielä ollut tietoakaan. Työpaikka löytyi suomalaisesta puhelinfirmasta ja asiakaspalvelutehtävistä.

Puolitoista vuotta Aurinkorannikolla antoivat kuitenkin sysäyksen, joka sittemmin johti uuteen uraan. Mutta sitä varten piti palata Suomeen.

Tilaisuus tekee liikkujan

Peruskoulun jälkeen toimelias pohjanmaalainen oli ehtinyt hankkia itselleen jo parikin eri ammattia.

– Peruskoulun jälkeen opiskelin suurtalouskokiksi, mutta niitä töitä en jaksanut tehdä kuin vuoden verran. Sen jälkeen lähdin opiskelemaan lähihoitajaksi. Lähihoitajana työskentelin kaikkiaan kuuden vuoden ajan. Pääosin Pohjanmaalla, mutta pariin otteeseen myös pääkaupunkiseudulla, Leppäkangas kertaa.

Vuosina 2012 ja 2013 Aurinkorannikolla vietetty aika sai Riina Leppäkankaan innostumaan tosissaan liikunnasta.

– Aiemmin olin kyllä harrastanut jonkin verran liikuntaa, lähinnä lenkkeilyä ja jumppaa. Nyt aloin kuitenkin käydä aktiivisesti kuntosalilla ja hankin heti alussa myös personal trainerin, mikä oli ehdottomasti hyvä ratkaisu. Pikkuhiljaa innostuin myös ryhmäliikunnasta yhä enemmän.

Leppäkangas on sitä mieltä, että olosuhteet olivat Espanjassa suotuisat liikunnasta innostumiselle.

– Silloin oli paljon vapaa-aikaa. Asuin yksin, joten harrastukselle oli tilaa myös siinä mielessä. Kun sitten pääsin vauhtiin, huomasin että liikuntaan jää koukkuun. Kuntosalilla alkoi tarttua lihaksia ja kropan malli muokkautua. Ja onhan se selvää että lenkille on mukavampi lähteä kun aurinko paistaa eikä sada räntää, hän perustelee.

Uusi ammatti, uusi muutto

Vähitellen lisääntynyt innostus liikuntaan kasvoi ajatukseksi uudesta ammatista. Vuonna 2013 Riina Leppäkankaalla oli edessä paluu Suomeen ja personal traineriksi kouluttautuminen mielessä. Sopiva paikka löytyi lopulta Tampereelta ja Trainer4You -koulutuksesta.

Valmistumisen jälkeen työtä löytyi mukavasti samalta paikkakunnalta. Elämä sujui iloisesti uusilla, entistä liikunnallisemmilla raiteilla. Ajatus Espanjasta ei kuitenkaan koskaan kokonaan poistunut mielestä. Ja niin tuli vuosi 2015 ja sopiva tilaisuus uuteen lähtöön.

– Vuonna 2015 olin kuntosalilla töissä. Firman toimintaan tuli siinä vaiheessa muutoksia ja totesin, että nyt on hyvä aika lähteä uudestaan aurinkoisempiin maisemiin. Minulla oli edellisen reissun jäljiltä Aurinkorannikolla kavereita, jotka aika ajoin kyselivät että vieläkö tulet takaisin. Muutto toteutui lopulta elokuussa 2015.

Elantoa hän alkoi hankkia kahdella rintamalla.

– Olin alkuun normaalisti suomalaisen yhtiön asiakaspalvelutehtävissä kahdeksan tuntia päivässä ja sen ohessa tein liikuntajuttuja. Vähän ajan kuluttua pääsin vaihtamaan työhön, joka oli kuusi tuntia päivässä ja sain näin lisää aikaa liikunnalle, Leppäkangas kertoo.

Liikunnan suhteen ruokahalu kuitenkin kasvoi syödessä eikä ajatus päätoimisesta liikunnanohjaamisesta jättänyt rauhaan. Viimein loppuvuodesta 2019 Riina Leppäkangas teki siirtonsa ja ryhtyi täyspäiväiseksi liikunnan ammattilaiseksi.

Monen muun tavoin myös Leppäkangas on joutunut toteamaan, että koronapandemia on laittanut asiat uusiksi. Hän ei kuitenkaan ole jäänyt tuleen makaamaan. Teknologia on otettu avuksi ja nyt hän vetää Zumbaa ja jumppaa netin kautta asiakkaille, joista osa on Suomessa ja osa täällä Aurinkorannikolla.

Muutenkaan aurinkoinen nainen ei ole antanut tilanteen hyydyttää hymyään.

– Totta kai tämä tilanne vaikeuttaa asioita, mutta olen silti positiivisilla fiiliksillä. Uskon että jotain työtä aina varmasti löytyy. Lisäksi olen alkanut myös täydentää ammattitaitoani ja opiskelen etänä parhaillaan psyykkisen valmennuksen kurssia Suomeen.

 

Kuka?

  • Riina Leppäkangas
  • 35 vuotta
  • Kotoisin Lehtimäeltä, läheltä Seinäjokea
  • Asuu poikaystävän kanssa Los Bolichesissa
  • Tekee vapaaehtoistyötä hevosten parissa rescue-tallilla.
Mitä pidit jutusta?
+1
57
+1
11
+1
2
+1
1
+1
1
+1
3

Kolumnit

Suvi Kauranen

Kalsaripäivä

Aiheutin taannoin jälkikasvulleni häpeän hetkiä tunnustamalla julkisesti, televisoidussa haastattelussa, että sunnuntait...
Kimmo Sahlman

Annus horribilis

  Tästä vuodenvaihteesta voisi sanoa, että ojasta allikkoon. Luottavin mielin hyvästeltiin...

Viikon kysymys

Rauhoittuuko Yhdysvaltain tilanne vallanvaihdon jälkeen?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...

Fuengirola.fi Facebookissa