Plaza Mayor on Espanjan Aurinkorannikolla sijaitseva, monen suomalaisenkin suosima ostoskeskus Málagan lentokentän vieressä.
Viime viikonloppuna ostoskeskuksen ravintola-alueella koettiin järkyttävä onnettomuus, kun 33-vuotias mies loukkaantui vakavasti saatuaan toisen ja kolmannen asteen palovammoja sushi-ravintolassa.
Mediatietojen mukana uhri on tällä hetkellä sairaalahoidossa Málagassa, mutta hänen siirtoaan palovammoihin erikoistuneelle osastolle Sevillaan ei ole suljettu pois.
Lue myös: Plaza Mayor – 20 vuotta ostosten hurmaa
Uhri sai 20 prosentin palovammat
Onnettomuus sattui sunnuntaina 29. kesäkuuta noin klo 23 Sushi Saki ‑ravintolan ulkoterassilla. Mies oli illallisella tyttöystävänsä ja ystävänsä kanssa, kun ruokaa lämpimänä pitävä palogeeli aiheutti vaarallisen tilanteen.
Ravintolaseurue oli pyytänyt tarjoilijaa sytyttämään liekin uudelleen, koska annokset olivat jäähtyneet. Toisella sytytyskerralla kaadettu syttyvä neste sai aikaan suuren tulipallon, joka osui suoraan asiakkaaseen.
Silminnäkijöiden mukaan miehen vaatteet syttyivät tuleen. Paikalle saapuneet ensiapuyksiköt vakauttivat potilaan tilan ja hänet vietiin kiireellisesti saamaan hoitoa Málagan alueelliseen yliopistosairaalan palovammayksikössä.
Uhrin palovammat kohdistuivat kasvoihin, kaulaan, rintaan ja käsivarsiin ja ne kattavat arviolta 20 prosenttia kehon pinta-alasta. Tämän vuoksi hänen siirtoaan Sevillan Virgen del Rocío -sairaalaan, jossa toimii palovammoihin erikoistunut yksikkö, harkitaan vakavasti.
Palogeeli on helposti syttyvä, geelimäinen aine, jota käytetään esimerkiksi ruoanlämmitystelineissä (buffeteissa, fonduepannut), retkikeittimissä ja tunnelmallisissa pöytäliekkitelineissä (esim. bioetanolitakat).
Poliisi tutkii ravintolan toimintaa
Pelastuslaitos sai useita hätäpuheluja tapahtuneesta. Paikalle saapuivat Málagan paikallispoliisi ja palomiehet, mutta palo ei vaatinut sammutustoimia.
Kansallinen poliisi on ottanut tutkinnan haltuunsa ja selvittää nyt, täyttyvätkö tapauksen osalta rikosoikeudelliset vastuut esimerkiksi huolimattomasta toiminnasta tai turvallisuuspuutteista.
Tapaus nostaa esiin kysymyksiä ravintoloiden turvallisuuskäytännöistä ja erityisesti syttyvien nesteiden käytöstä avotulen yhteydessä. Ravintolassa käytetty palogeeli on helposti syttyvää, ja sen käyttö edellyttää tarkkaa huolellisuutta niin henkilökunnalta kuin ravintolan johdoltakin.