Andalusian kiertomatka – Rusinat pullasta ja paljon muuta

Aurinkorannikon suomalainen matkatoimisto Meriatur.com järjestää ensi syksynä todellisen herkkukattauksen eteläisen Espanjan ystäville. Nelipäiväisen Andalusian kiertomatkan aikana nähdään ja koetaan niin paljon, että kokemuksessa riittää varmasti pitkään sulattelemista vielä jälkeenpäinkin.

Kiertomatkan kohteet on valittu tarkoin niin, että Andalusian rikas historia ja kulttuuri esittäytyy monipuolisesti kunkin kaupungin oman menneisyyden ja nykyisyyden kautta. Oman arvokkaan lisänsä matkaan tuo kokenut opas Anssi Marstela, jonka tiedot kohteista ovat yhtä korkealla tasolla kuin hänen kykynsä kertoa niistä matkaajille.

Fuengirolasta liikkeelle lähtevällä matkalla suunnataan ensin Granadaan. Sieltä matka jatkuu Córdobaan ja Sevillaan, jonka jälkeen kierretään vielä sekä Cádizissa että Jerezissä, ennen kuin bussin keula suuntaa jälleen Tarifan kautta kohti Fuengirolaa.

Granada

Granadan itsestäänselvä vetonaula on Alhambran linna, joka luonnollisesti löytyy myös Unescon maailmanperintökohteiden joukosta. Samalta listalta löytyy myös Albaicinin kaupunginosa, jonka ominaispiirre ovat kapeat kujat maurilaisten ajalta.

Granadassa on Alhambran linnan ohella paljon muutakin nähtävää ja koettavaa, kuten esimerkiksi vanhan kaupungin elämää kuhisevat aukiot, kujat ja kuppilat. (kuva: Janne Leipijärvi)

Granadassa on myös tarjolla riittävästi vapaa-aikaa omaehtoiseen kiertelyyn ja esimerkiksi nykyään varsin harvinaiseksi käyneestä alkuperäisestä tapas-kulttuurista nauttimiseen. Käytännössä lähes kuppilassa kuin kuppilassa, juoma kuin juoma, niin oheen tuodaan ilmaiseksi pieni – tai joissain tapauksissa vähän isompikin – suupala syötäväksi.

Córdoba

Seuraava kohde matkalla on Córdoba. Se on itse asiassa selvästi Granadaa suurempi kaupunki, mutta vastaavasti sen vanha kaupunki on erittäin kompaktin kokoinen ja helposti hallitavissa kävellen.

Córdoban La Mezquita on ainutlaatuinen nähtävyys.

Matkaan kuuluu kaupunkikierros Córdobassa. Tähän sisältyy käynti maailmankuulussa moskeija-katedraalissa eli La Mezquitassa samoin kuin juutalaiskortteleissa. Nämäkin tuttuja maailmanperintölistalta.

Sevilla

Córdoban jälkeen matka jatkuu koko Andalusian suurimpaan kaupunkiin, Sevillaan, joka on samalla myös Andalusian itsehallintoalueen pääkaupunki.

Sevilla on kiertomatkan kohteista kiistatta monipuolisin ja siellä myös vietetään Granadan ohella pisin aika. Maria Luisan puisto, Plaza de España, flamencontäyteiset juutalaiskorttelit ja katedraali ovat vain joitain huomion ansaitsevia ja vangitsevia kohteita tässä koko eteläisen Espanjan kulttuurin keskuksessa.

Plaza de España Sevillassa näyttää eri suunnilta katsottuna erilaiselta, mutta joka suunnasta upealta.

Opastettujen kiertojen ohella aikaa on illalla hieman myös omatoimiseen kiertelyyn, ja se maksaa varmasti vaivan. Sevillan kujilla on oma tunnelmansa, jota on mahdoton selittää, se pitää käydä kokemassa. Eikä se välttämättä vaadi muuta kuin rauhallista käyskentelyä ja ympärilleen katselua.

Jos flamencoa haluaa edes kerran eläessään nähdä, Sevilla on oikea paikka.

Cádiz

Sevillasta bussin keula kääntyy kohti etelää ja koko läntisen maailman vanhinta kaupunkia, Cádizia.

Halle Berry nousi vedestä tällä rannalla elokuvassa 007 – Kuolema saa odottaa. Elokuvassa tapaus sijoittui Havannaan, mutta kohtaus kuvattiin Cádizissa, La Caleta -rannalla. (kuva: Janne Leipijärvi)

Myös Cádizissa vanha kaupunki on sen verran pieni, että se on helposti hallittavissa jalkaisin. Cádizin viehätys on meren ympäröimän vanhan kaupungin kaduilla ja kapeilla kujilla, ei niinkään monumenteissa. Ohjelmassa on yhteinen kävelykierros ja illalla on omaa aikaa tarkempaan tutustumiseen.

Jerez

Jerezissä riittäisi muiden kiertomatkan kohteiden tapaan nähtävää moneen lähtöön. Tällä matkalla on kuitenkin päätetty panostaa siihen, mistä kaupunki on kaikkein tunnetuin: Sherryyn.

Kierros Gonzalez Byass -sherrybodegassa tutustuttaa sherryn tekemisen saloihin ja lopputuloksen iloihin.

Luvassa on parituntinen tutustumiskäynti Gonzalez Byass -sherrybodegassa. Kierrokseen kuuluu luonnollisesti sopivasti maistiaisia, sekä mahdollisuus ”tuliaisten” ostamiseen.

Tarifa

Kun sherryt on maisteltu, alkaa paluu kohti Fuengirolaa. Vaan kukapa sitä matkaa taittaisi tyhjin vatsoin. Niinpä matkalla pysähdytään lounaalle Tarifan rantakaupunkiin. Tämä iäti tuulinen pikkukaupunki saa Chicagon tuuletkin tuntumaan pikku henkäisyiltä.

Tarifan tuulet ja tyrskyt houkuttelevat surffaajien ohella mm. leijalautailijoita.

Tuulinen sää houkuttelee Tarifaan mm. paljon surffaajia. Sen myötä kaupungissa on mukavan rento tunnelma, jonka kruunaa kaupungin ainutlaatuinen sijainti. Tarifan rannalla nimittäin kirjaimellisesti Atlantti ja Välimeri yhtyvät. Merten liittymäkohdassa on myös aallonmurtaja, jolla voi vaikkapa napata itsestään selfien kahden meren välissä. Hatusta kannattaa pitää kiinni.

Suomesta ja Espanjasta

Matkatoimisto Meriatur.com järjestää Andalusian kiertomatkan ensi lokakuussa. Matkalle lähdetään Suomesta 2.10. Majoitus Fuengirolassa 3.10.-4.10. hotelli El Puertossa. Lähtö kiertomatkalle tapahtuu aamulla 4.10. ja paluu illalla 7.10. Kiertomatkan jälkeen on jälleen majoitus hotelli El Puertossa 7.10. – 10.10.

Matkaan voivat luonnollisesti osallistua myös Aurinkorannikolla asuvat, jolloin luonnollisesti matkat Suomen ja Espanjan väliltä jäävät pois. Tarkemmat tiedot suoraan matkatoimistosta tai osoitteesta Meriatur.com.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...