Miten saada tukea arjen haasteisiin ulkomailla?

 

Siinä vaiheessa kun apua tarvitsee, on usein mahdotonta ryhtyä selvittämään mistä tukea ja apua saisi. Usein tässä vaiheessa avun saaminen hidastuu ja tilanne voi entisestään vaikeutua. Ulkomailla ollessa myös kielihaasteet sekä oikeudet viranomaisten järjestämiin tukiin ovat erilaiset. Ihmiset ovat tänä päivänä monipaikkaisia ja sosiaalipalveluita sekä apua tulisi saada myös matkoilla ja toisessa asuinkodissa, vaikka Aurinkorannikolla ollessa. Tästä syystä onkin EU:n kautta asetettu moniin eri tilanteisiin erilaisia järjestelmiä, niin työn kuin terveydenhoidon osalta. Sosiaalipalvelut ovat pitkälti olleet Suomessa asuinpaikkaan tai kirjoilla oloon perustuvaa. Tästä syystä usein käännytään suomalaisten järjestöjen valtion tuella tuottamaan tukeen tai yksityisen palveluntuottajan palveluihin. Nämä molemmat tahot ovat ensisijaisia isoissa suomalaisyhteisöissä maailmalla. Tähän kokonaisuuteen liittyy kiinteästi se, mitä maksamme palveluista ja mitä voimme saada esimerkiksi vakuutuksilla. Tästä vielä tuonnempana lisää.

Sosiaali- ja hyvinvointipalvelut tarjoavat tukea, apua ja ohjausta arjenhallinnassa, ongelmien ennaltaehkäisyssä ja itsenäisessä selviytymisessä erilaisissa elämäntilanteissa.

Jokaisen arjessa tulee eteen tilanteita, joissa ammattilaisen ohjaus ja neuvo voivat olla tarpeen. Sellaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi ikääntymiseen liittyvät pulmat ja haasteet, mielenterveys ja päihdeasioihin liittyvät ongelmat, onnettomuudet tai kriisitilanne perheessä. Asiat voivat olla siis sellaisia, joissa sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen on lyhyen ajan tukena ja apuna tai tuki voi olla pysyvämpää ja säännöllistä.

Tukea suunnitellaan asiakkaan kanssa yhdessä hänen tarvitsemaansa tilanteeseen. Aikuisille tuki voi olla raha-asioiden ja etuuksien selvittämistä tai että käydään yhdessä ulkoilemassa ja hoidetaan esimerkiksi kauppa-asiat siinä samalla. Tuki voi olla myös sitä, että omaishoitaja voi pitää omaa aikaa ja käydä asioilla tuen avulla. Saattaja-avussa voidaan asiakasta auttaa esimerkiksi lääkäri-, tutkimus-, kauppakäynneissä. Perheissä sosiaalityöntekijä ja ammatillinen tukihenkilö voi auttaa ja tukea esimerkiksi lasta tai nuorta arjen sujumisessa, kuten nukkuminen, ruokailu, rajat ja arkirytmi ja koulunkäynnin edistyminen.

Laskutuksen perusteena on usein keskimääräinen aika, joka työntekijältä kuluu asiakkaan hoitamiseen ja siihen liittyviin esi- ja jälkitöihin. Yksityisen sosiaalipalvelun voi antaa etukäteen kustannusarvion ja sopia asiakkaan kanssa hinnan palvelusta. Kuka tämän kaiken maksaa? Palveluntuottajalle on mahdollista hakea Kelalta ja muilta viranomaistaholta maksusitoumusta. Esimerkiksi terapioihin on mahdollista saada Kela-korvausta ja arjen apuun muun muassa hoitotukea. Espanjassa kirjoilla olevien kanssa voidaan selvittää myös mahdollisuutta saada tukeen apua maan sosiaalipalveluista, jotta palvelu olisi mahdollista saada omalla äidinkielellä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Niina Ristolainen, NSC Group Oy
Kirjoittaja on laillistettu sosiaalityöntekijä (YTM) sekä hyvinvointi- ja sosiaalipalvelujen yrittäjä Fuengirolassa.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...