Pähkinät 1/23

1. Millä nimellä tunnetaan paremmin David Robert Jones?

2. Mikä on shakissa kuningattaren jälkeen voimasuhteeltaan suurin nappula?

3. Minkä soittimen edeltäjiin cembalo kuuluu?

4. Mihin mytologiaan kentaurit ja Minotauros kuuluvat?

5. Kuinka monta lonkeroa on mustekaloilla?

6. Mistä juontuu tammikuun suomenkielinen nimi?

7. Minkämaalainen keksintö Rubikin kuutio on?

8. Missä maapallolla sijaitsee paikka jossa sekä leveys- että pituusaseet ovat nolla?

9. Missä ihmisen ruumiissa sijaitsee käpyrauhanen?

10. Minkä tv-ohjelman tunnusmusiikkina Leevi and the Leavingsin Tuhannen markan seteli tuli tunnetuksi?

Vastaukset kuvan jälkeen

1. David Bowie

Vuonna 1947 syntynyt David Robert Jones otti taiteilijanimekseen David Bowie jo alle 20-vuotiaana. Bowie julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1967. Bowien syntymästä tulee 8. tammikuuta kuluneeksi 76 vuotta. Hänen kuolemastaan tulee 10. tammikuuta kuluneeksi seitsemän vuotta.

2. Torni

Shakkinappuloiden voimasuhteilla ilmaistaan miten arvokkaina eri nappuloita pidetään suhteessa toisiinsa. Voimakkain on kuningatar, jota pidetään yhdeksän sotilaan arvoisena. Tornia pidetään yleisesti viiden ja lähettiä sekä ratsua kolmen sotilaan arvoisena. Kuninkaalle ei ole määritetty arvoa.

3. Pianon

Cembalo kehitettiin 1400-luvulla ja yleisimmillään ne olivat 1500-1700 luvuilla. Toisin kuin pianossa, cembalossa kieliä ei ”vasaroida” vaan näppäillään, joskin mekaanisesti eikä sormin. Pianon keksimisen ja yleistymisen jälkeen cembalot katosivat lähes kokonaan joksikin aikaa.

4. Kreikkalaiseen mytologiaan

Minotauros oli Kreetan kuningattaren Pasifaen ja valkoisen härän ristisiitoksena syntynyt hirviö jolla oli ihmisen ruumis, mutta härän pää ja häntä. Kentaureilla puolestaan oli hevosen ruumis, mutta kaulan ja pään tilalla ihmisen yläruumis, kädet ja pää.

5. Kahdeksan tai kymmenen

Mustekalalajeja on hyvin monenlaisia – muutaman sentin mittaisista yli 10-metrisiin, mutta niillä kaikilla on joko kahdeksan tai kymmenen lonkeroa. Kymmenlonkeroisilla mustekaloilla on kahdeksan peruslonkeron lisäksi kaksi muita lonkeroita pidempää pyyntilonkeroa.

6. Navasta / akselista

Tässä yhteydessä tammi ei liity millään tavalla puuhun. Suomenkielessä tammi tarkoitti aikoinaan napaa tai akselia ja tammikuun nimeen tammi tuli siitä, että vuoden vaikein ajankohta, talvi oli puolivälissä.

7. Unkarilainen

Unkarilainen arkkitehti Ernő Rubik keksi nimeään kantavan älypelin vuonna 1974. Tosin alun perin kuutiota ei tarkoitettu peliksi vaan kolmiulotteisen geometrian havaintovälineeksi. Rubik patentoi kuutionsa älypelinä vuonna 1975. Perinteisen 3x3x3 kokoisen kuution ratkaisun maailmanennätys on tällä hetkellä 3,47 sekuntia.

8. Guineanlahdessa

Nollameridiaani eli nollapituuspiiri sovittiin vuonna 1884 Greenwichin kohdalle. Nollaleveyspiiri eli päiväntasaaja määräytyy puolestaan maapallon pyörimisakselin suunnan perusteella. Nämä kaksi risteävät Guineanlahdessa, noin 600km Ghanan rannikolta etelään ja tuhat kilometriä Gabonin rannikolta länteen. Fugeen on matkaa linnuntietä noin 4.000 kilometriä.

9. Aivoissa

Käpyrauhanen eli käpylisäke sijaitsee tarkemmin sanottuna väliaivojen yläosassa. Sen tehtävänä on mm. reagoida valon määrään ja sen mukaan tuottaa vereen ”unihormoni” melatoniinia, säätelemään ihmisen vuorokausirytmiä.

10. Urheiluruudun

Leevi and the Leavingsin voimahahmo Gösta Sundqvist sävelsi instrumentaalikappaleen, ainakin tarinoiden mukaan, ajatuksena tehdä mahdollisimman huono disco-kappale. Se kuitenkin voitti Ylen kilpailun, jossa haettiin Urheiluruudulle uutta tunnaria.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...