Hyvät bakteerit

Maitohappobakteereilla on immuunipuolustusta vahvistava ja ylläpitävä vaikutus ja ne auttavat ehkäisemään tulehduksia. Esimerkiksi kroonisessa paksusuolentulehduksessa (Colitis ulcerosa) joidenkin probioottivalmisteiden on todettu nopeuttavan akuutin tulehduksen paranemista ja ehkäisevän tulehduksen uusiutumista.

Probioottivalmisteiden käyttö voi vähentää atopia- ja allergiaoireilua puolustusjärjestelmän toiminnan tukemisen kautta, sillä kyseiset oireet juontavat usein juurensa suolistoon.

Jos kärsit vatsavaivoista, kuten turvotuksesta, ummetuksesta, ripulista tai ilmavaivoista, voi maitohappobakteereista olla hyötyä. Lisäksi niillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia myös suun ja ienten terveyteen, mikä taas osaltaan vähentää mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Uuden tutkimustiedon mukaan suoliston vääränlainen bakteerikanta altistaa myös lihomiselle ja voi vaikuttaa diabetesriskiin, aineenvaihduntaan ja jopa mielialaan ja mielitekoihin.

Ylipainoisilla henkilöillä on havaittu olevan erilainen suolistobakteerikanta kuin normaalipainoisilla, mikä saattaa kertoa lihomisen aiheuttamasta negatiivisesta muutoksesta bakteerikantaan. Jos syö paljon sokeria ja teollisia rasvoja sisältäviä tuotteita, bakteerikannassa lisääntyvät sellaiset lajit, jotka haluavat ruuakseen juuri tuollaisia ainesosia.
Koska suolistosta on suora hermoyhteys aivoihin, bakteerikanta voi tätä kautta vaikuttaa lisääntyneenä mielitekoina noita ruokia kohtaan.
Sama tapahtuu myös positiivisessa mielessä: syömämme ruoka vaikuttaa jo muutamassa päivässä selkeästi suoliston bakteeriston koostumukseen, joten terveyttään voi tukea suosimalla runsaasti ja monipuolisesti erilaisia kasviksia sisältävää ruokavaliota ja sisällyttämällä siihen hapatettuja tuotteita ja muita maitohappobakteerien lähteitä.

Suoliston bakteerikanta on tärkeä osa elimistön puolustusjärjestelmää: kun limakalvot ovat täynnä hyviä bakteereja, ne estävät haitallisia kantoja kiinnittymästä suolistoon.

Probioottivalmisteiden on havaittu myös vähentävän suoliston läpäisevyyttä ja vähentävän sen myötä elimistön (matala-asteista) tulehdusta, mikä on nykytiedon mukaan yksi useiden kroonisten sairauksien tärkeimmistä taustatekijöistä.

Antibioottikuurit ovat suolistomikrobistolle kova pala, sillä antibiootit eivät kykene erottelemaan hyviä ja huonoja bakteereja. Tämän vuoksi antibioottikuurin jälkeen voi ilmetä pitkänkin aikaa heikentynyttä vastustuskykyä. Saatat myös oireilla herkemmin ympäristön allergeeneille, ja joskus toistuvat antibioottikuurit saattavat jättää jälkeensä ärtyvän suolen oireyhtymän tyyppistä oireilua. Suoliston bakteerikannan säilymistä antibioottikuurin aikana voi tukea käyttämällä maitohappobakteerikapseleita ja syömällä runsaasti hapatettuja ruokia. Tämä on hyvin tärkeää, jos joudut syömään useita antibioottikuureja.

Heikolla bakteerikannalla on osoitettu olevan yhteys keskittymishäiriöihin ja ADHD-tyyppiseen oireiluun. Päivittäisen probioottien käytön on havaittu vähentävän keskivaikean masennuksen oireita ja helpottavan ahdistuneisuutta.
Maitohappobakteerikapseleita kannattaa kokeilla erityisesti, jos vastustuskykysi on heikentynyt: sairastelet usein tai kärsit allergisista reaktioista tai iho- ja suolisto-oireista. Myös ennen ulkomaille matkustamista voi olla hyödyllistä varautua toisen maan erilaiseen mikrobikantaan suolistoa “vahvistamalla”.

Odottavan äidin nauttimat maitohappobakteerit muuttavat rintamaidon koostumusta siten, että lapsen suolistomikrobiston laatu paranee ja näin lapsen riski kehittää ruoka-aineallergioita pienenee. Kotimainen tutkimus laittaa uusiksi monia vanhoja uskomuksia ja puoltaa sitä, että probioottien käyttöä tulisi suosittaa painokkaammin raskaana oleville naisille.

Maitohappobakteerit tutkimusten mukaan vähentävät LDL-kolesteroliarvoja ja erityisesti Lactobacillus acidophilus:lla on LDL-arvojen kannalta erityisen positiivisia terveysvaikutuksia.

Flunssan ehkäisemiseksi usein suositellaan sinkkiä ja c-vitamiinia. Näiden lisäksi suoliston hyvillä bakteereilla on elimistön immuunijärjestelmän kannalta erityisen terveellisiä vaikutuksia vähentäen infektioiden riskiä.

Runsaasti kuitua sisältävä kasvisvoittoinen, pienellä määrällä hyvänlaatuisia eläinkunnan tuotteita täydennetty ruokavalio tukee mikrobiston muokkaantumista parempaan suuntaan. Sen sijaan paljon punaista lihaa, tyydyttynyttä rasvaa, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, valkoista viljaa tai pitkälle jalostettuja tuotteita sisältävä ruokavalio on suolistomikrobiston kannalta epäedullinen.
Suolistobakteerit pitävät nimenomaan monipuolisesta kasviravinnosta: kurkku, jääsalaatti ja banaani eivät riitä pitämään niitä tyytyväisinä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...