Pähkinät 32/22

Muistuuko mieleen? Osaatko päätellä? Mennäänkö arvaten?

1. Minä vuonna tuli markkinoille ensimmäinen iPhone?

2. Kuka oli Suomen Haluatko miljonääriksi? -ohjelman ensimmäinen juontaja?

3. Mitkä ovat Sininen enkeli drinkin ainesosat?

4. Missä pelataan tämän vuoden jalkapallon MM-kisat?

5. Mikä on automerkki Ladan kotikaupunki?

6. Mikä on Peppi Pitkätossun hevosen nimi?

7. Mikä on Baskimaan pääkaupunki?

8. Kuinka monta muurahaista maapallolla on?

9. Kenen kirjoihin perustuu TV-sarja Pieni talo preerialla?

10. Kuka on Britannian pääministeri?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 2007

Applen toimitusjohtaja Steve Jobs esitteli ensimmäisen iPhonen Macworld-messuilla 9. tammikuuta 2007. Amerikassa puhelin tuli myyntiin saman vuoden kesäkuussa ja loppuvuodesta 2007 oli Eurropan markkinoiden vuoro. Suomessa ensimmäiset iPhonet myytiin heinäkuussa 2008.

2. Lasse Lehtinen

Who Wants to Be a Millionaire? -formaattiin perustuva Haluatko miljonääriksi? saapui suomalaisten televisioihin syksyllä 1999 Lasse Lehtisen juontamana. Hänen jälkeensä juontajana on nähty Ville Klinga, Jaajo Linnonmaa sekä nykyinen juontaja Antti Holma.

3. Vodka, Parfait Amour ja sitruunalimonadi

Jokainen 80-luvulla baareissa viihtynyt on todennäköisesti törmännyt Siniseen enkeliin, jollei omassa, niin seuralaisen lasissa. Äitelän makea drinkki rakennetaan highball lasiin, johon tulee jäiden päälle 2cl vodkaa, 2cl Parfait Amour likööriä ja 12cl sitruunalimua. Jälkihoitoon pari buranaa.

4. Qatarissa

Järjestyksessään 22. kuningaslajin MM-kisat pelataan 20. marraskuuta – 18. joulukuuta 2022 Qatarissa. Päätös on herättänyt voimakasta kritiikkiä alusta asti, muun muassa maan ihmisoikeustilanteen vuoksi. Yle ilmoitti tällä viikolla ettei se lähetä näihin kisoihin selostajia tai asiantuntijoita paikanpäälle lainkaan.

5. Toljatti

Samaran hallinnollisella alueella sijaitsevassa Toljattissa, eli Togliattissa, alettiin valmistaa Ladoja vuonna 1970. Ensimmäinen malli oli vuoden 1967 Fiat 124:n pohjalta rakennettu Lada 1200, joita tehtiin aina vuoteen 1989 asti. Suomeen ensimmäiset ”latuskat” saapuivat vuonna 1971.

6. Pikku-ukko

Astrid Lindgrenin suosikkihahmo Peppi Pitkätossu (Pippi Långstrump) asuu täplikkään Pikku-ukko (Lilla gubben) hevosen ja apinansa Herra Tossavaisen (Herr Nilsson) kanssa Huvikumpu (Villa Villekulla) talossaan.

7. Vitoria-Gasteiz

Baskimaan hallinnollinen pääkaupunki ei ole itsehallintoalueen suurin kaupunki Bilbao, vaan toiseksi suurin kaupunki Vitoria-Gasteiz, jonka espanjankielinen nimi on Vitoria ja euskerankielinen nimi Gasteiz. Vitoria-Gasteizin sanotaan olevan mm. Espanjan vihrein kaupunki, koska siellä on eniten viheralueita asukasta kohti (42m2/asukas).

8. Noin 20 kvadriljoonaa

Luku ei perustu tarkkaan väestölaskentaan, vaan tutkijoiden tekemään arvioon. Jos kvadriljoona ei oikein lukuna aukene, niin siinä 15 nollaa. Ja jos ei vieläkään aukene, niin 20 kvadriljoonaa tekee noin 2,5 miljoonaa muurahaista jokaista maapallon ihmista kohti. Eri muurahaislajeja on yli 12.000.

9. Laura Ingallsin

Tarkemmin sanottuna Laura Ingalls Wilderin, joka kirjoitti osittain omaelämäkerrallisen Pieni talo -kirjasarjan omasta lapsuudestaan uudisraivaajaperheessä. Kirjojen pohjalta muokattiin vuosina 1974–1982 esitetty TV-sarja Pieni talo preerialla, jonka päähenkilö on nimeltään – yllätys yllätys – Laura Ingalls.

10. Rishi Sunak

Ainakin vielä lehden mennessä painoon torstai-iltana, Britannian pääministerinä toimi tiistaina tehtävään nimetty Rishi Sunak. Intialaistaustaisten siirtolaisvanhempien 42-vuotias poika on maan ensimmäinen ei-valkoinen pääministeri, nuorin pääministeri yli 200 vuoteen ja yksi Britannian rikkaimmista miehistä. Paljon rikkaampi kuin kuningas Charles.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...