Espanjan väkiluku kasvaa lentokentillä, ei sairaaloissa

Viimeisimpien arvioiden mukaan Málagan provinssi saavuttaa Sevillan väkiluvun seuraavan 15 vuoden aikana.

Espanjalaiset ovat yksi koko maailman iäkkäimmistä kansoista. Espanjalaisten mediaani-ikä on tällä hetkellä noin 44 vuotta. Espanjan virallisen tilastokeskuksen INE:n (Instituto Nacional de Estadística) tuore raportti arvioi, että 15 vuoden päästä – vuonna 2037 – nuoria on maassa entistä vähemmän ja ikäihmisiä selvästi enemmän. Sama arvio pätee myös Andalusian itsehallintoalueeseen.

Väestönkasvuennusteet osoittavat että Andalusiassa väkiluvun kasvu painottuu mm. Málagan alueelle. Arvion mukaan vuoteen 2037 mennessä Málagan provinssin väkiluku nousee nykyisestä reilusta 1,7 miljoonasta lähes kahteen miljoonaan. Väestökasvua arvioidaan tulevan lähes 300.000. Prosentteina väkiluvun kasvu on noin 16%.

Samaan aikaan Andalusian suurin provinssi Sevilla kerryttää asukaslukuaan arviolta vain noin 37.000 hengellä. Tämä on vain noin 2%. Näin ollen on hyvin mahdollista, että vuoteen 2037 mennessä Andalusian väkirikkain provinssi onkin Málaga.

Koko Andalusian väkiluku kasvaa 15 vuodessa nykyisestä noin 8,5 miljoonasta yli yhdeksään miljoonaan, kaikkiaan noin 488.000 asukkaalla.

Málagan väestönkasvu vastaa noin 60%:a koko Andalusian kasvusta. Ei siis ihme, että se on kärkiluokkaa koko Espanjan mittakaavassakin. INE arvioi ennusteessaan, että Málagaa nopeammin väestö kasvaa vain Madridissa, Barcelonassa, Baleaareilla ja Alicantessa.

Maahanmuutto pelastaa väestötappioilta

INE:n tilastot ja arviot osoittavat myös sen kylmän tosiasian, että ilman merkittävää maahanmuuttoa Espanjan väkiluku olisi kääntynyt jo laskuun ja vauhti vain kiihtyisi. Vuosittain kuolevien ja syntyvien välinen erotus on jo negatiivinen ja se näyttää vain kasvavan.

Kokonaisväkiluku kuitenkin kasvaa, sillä Espanjaan muualta muuttavia on merkittävästi enemmän kuin maasta pois muuttavia. Muuttovoitto pitää asukasluvun kasvussa myös jatkossa.

Kun paikallisesti syntyviä on vähemmän kuin kuolevia, ja muualta muuttavien määrä lisääntyy, se johtaa myös muutokseen koko väestön rakenteessa. Pitkällä aikavälillä jopa merkittävään muutokseen. Kun nykyisellään Espanjan asukkaista 84,5% on syntyperäisiä espanjalaisia, niin arvioiden mukaan heidän osuutensa laskee seuraavan 50 vuoden aikana 63,5 prosenttiin.

Toisin sanoen vuonna 2072 Espanjassa on arviolta hieman vajaat 53 miljoonaa asukasta, mutta heistä vain noin 33,5 miljoonaa on syntynyt Espanjassa.

Lähde: INE, Proyecciones de Población 2022-2072

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Santtu Hyytinen
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...