Putin saa tehdä mitä tahansa

Venäjän tilanne ja toiminta kauhistuttavat yhä enemmän. Lännessä ihmiset kysyvät, miten on mahdollista, että maan presidentti Vladimir Putin saa tehdä mitä tahansa, mutta pysyy vallassa.

Itse asiassa hänen valta-asemansa horjuttajia ei juuri ole.

Osittainen liikekannallepano on sekin ollut melkoinen farssi. Kilometrien autoletkat kertovat, miten armeijaan joutumista pelkäävät nuoret miehet pakenevat maasta. Heitä on eri arvioiden mukaan jo satoja tuhansia. Tarkkaan lukua ei tiedä kukaan. Vain sen, että pakenijoiden määrä kasvaa päivä päivältä.

Itse kutsunnat ovat nekin länsimaisittain ajatellen katastrofaalisia. Kutsutuista osa on jopa sairaita, ikääntyneitä ja heitä, joilla ei ole minkäänlaista sotilaskoulutusta.

Putinhan ilmoitti, että armeija värvää 300 000 reserviläistä eli vain niitä, joilla on sotilaallinen koulutus tai sotimisesta kokemusta. Ulkopuolelle Putin ilmoitti jättävänsä ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijat ja perheenisät, joilla on pieniä lapsia.

Eronneet ovat löytäneen uudelleen toisensa ja pika-avioliittoja solmitaan rintamalle joutumisen pelossa.

Kutsuntoihin värvätään etupäässä syrjäseutujen nuorukaisia, koska pelätään, että Moskovan ja Pietarin kaltaisissa kaupungeissa syntyy vahvaa vastarintaa, joka voi eskaloitua koko maahan.

Toki ympäri Venäjää osoitetaan kaduilla mieltä, mutta mielenosoitukset tukahdutetaan tehokkaasti, koska kyse on vain tuhansista ihmisistä, ei kymmenistä tuhansista.

Venäläiset pysyvät toistaiseksi passiivisina, koska mielenosoituksiin osallistuminen voi tietää vuosien vankeutta. Lisäksi miliisien kovat otteet pelottavat.

Venäläisten todellisista mielialoista on vaikea ottaa selvää. Selvää on vain passiivisuus.

Vahva vaikuttaja mielialoihin on myös valtiollinen propaganda, jota suolletaan valtakunnallisista uutisista ulos. Uutisissa sama viesti toistuu koko ajan. Länsi uhkaa Venäjää ja haluaa hajottaa koko maan.

Hyökkäys Ukrainaan on uutisten mukaan pelastusoperaatio, jolla halutaan pelastaa maa natsien kynsistä.

Vladimir Putin on onnistunut tehokkaasti hallitsemaan venäläisten mielialoja pelolla ja valheilla. Hän on myös tehokkaasti eliminoinut vastavoimien syntymistä. Osa hänen vastustajistaan istuu linnassa tai on kuollut. Riippumattomat verkkomediat on pakotettu toimimaan ulkomailta käsin.

Maahan ei ole päässyt muodostumaan sellaista joukkoliikettä, joka tempaisi venäläisten mukaansa vaatimaan muutosta.

Sellaisten solujen rakentaminen on katkaistu alkuunsa tehokkaalla urkinnalla, lakeja tiukentamalla ja yksittäisiä ihmisiä eliminoimalla.

Putin käyttää keppiä ja porkkanaa kansalaisiinsa. Eläkkeitä on korotettu ja etuuksia parannettu. Vaakakupin toisella puolella ovat sitten kaikkinaiset kiristystoimet, väkivalta ja pelon lietsonta.

Vasta kun sodan karmeus paljastuu ruumisarkkujen kotiin tuomisina, elintason romahduksena ja kasvavana kritiikkinä ympäri maata, voidaan odottaa todellisen muutosvastarinnan Putinia kohtaan alkavan. Siihen voi kuitenkin mennä aikaa.

Toki pitää muistaa se, että kun rautaesirippu repesi kolme vuosikymmentä sitten, kaikki kävi nopeammin kuin kukaan oli uskonut. Samaa lännessä toivotaan nyt, mutta myös pelätään Ukrainan sodan vain pitkittyvän.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Pauli Uusi-Kilponen
Kirjoittaja on yli 40 vuotta media-alalla toiminut lehdistöneuvos.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...