Uuden elämän ensikeidas

Toisin kuin yleinen luulo on, aasi ei suinkaan ole itsepäinen ja tyhmä, vaan älykäs ja rakastava eläin. Ja nämä ihmiset tietävät mistä puhuvat.

Donkey Dreamland on Mijasissa vuodesta 2020 lähtien toiminut rescue-aasien tila. Sen perustaja Amaya Isert kuvaa toiminnan punaiseksi langaksi tarjota kipu- ja kärsimysvapaa koti, jossa kaltoin kohdellut ja hyväksikäytetyt aasit pääsevät nousemaan takaisin jaloilleen.

Tila pyörii täysin eläinten ehdoilla ja sen päivittäisestä toiminnasta pitävät huolen vapaaehtoiset. Tilalla on tällä hetkellä 10 pelastettua aasia, mutta määrä vaihtelee jatkuvasti.

Huonoista oloista kukoistukseen

Tila pelastaa aaseja asiattomista olosuhteista muun muassa saamiensa ilmoitusten myötä. Nyt kuntoutuksessa olevien aasien entiset omistajat ovat esimerkiksi rajoittaneet aasien liikkumista, hakanneet niitä, teettäneet niillä kohtuuttoman määrän töitä tai jättäneet heitteille.

– Niin sanotut aasitaksit Mijaksessa, jossa aaseja seisotetaan koko päivä auringossa ja laitetaan ratsaille aasin kantokyvylle liian painavia kuormia, ovat tämän päivän esimerkki eläinten kaltoin kohtelusta, kertoo tilan suomalainen vapaaehtoistyöntekijä Sanna Leino.

Vapaaehtoistyöntekijä Natalie Yates viemässä aasia kävelylle.

Aasien parissa pääsee Donkey Dreamlandissa tekemään monenlaista ja jokainen vapaaehtoistyöntekijä on voinut valita työtehtävät vahvuuksiensa mukaan. Fyysisiä töitä, kuten pilttuiden siivousta ja aasien hoitoa pääsee tekemään luonnollisesti päivittäin.

– Itse tykkään tehdä näitä tilan fyysisempiä hommia, mutta meillä vapaaehtoiset vastaavat myös nettisivujen ja somen ylläpidosta, kertoo Sanna.

Pelasta, kuntouta, kotiuta

Tila toimii periaatteella rescue – recooperate – rehome eli kun aasi on pelastettu, autetaan sitä kuntoutumaan henkisesti ja fyysisesti sekä saamaan luottamus ihmistä kohtaan. Aaseja tila ei koskaan myy, vaan päämääränä on löytää niille turvallinen loppuelämän koti adoption kautta. Se tarkoittaa, että aaseilla on oltava myös henkisesti hyvä olla.

– Uusi koti valikoidaan tarkasti, jotta se olisi aasin etujen mukainen ja aasi ei päätyisi rahantekovälineeksi tai leluksi lapsille. Otamme huomioon käytännön asiat, kuten ymmärryksen eläintenpidosta ja -hoidosta, mutta myös inhimilliset seikat. Eläin tarvitsee tasavertaisen huolehtijan, selittää Sanna.

– Aasi on pariutuva eläin eli ne voivat solmia elinikäisiä ystävyyksiä. Usein aaseilla on paras ystävä, jota ilman se alkaa kärsiä esimerkiksi eroahdistuksesta. Siksi annamme aasit adoptioon lähtökohtaisesti pareittain, Sanna jatkaa.

Rescue-tila sijaitsee Mijasin Las Lagunasissa.

Missiona tilalla on myös tarjota tietoa aaseista ihmisille ja rikkoa vanhoja uskomuksia. Tila tarjoaa vierailumahdollisuuksia koululaisille ja muille halukkaille ryhmille tulla tutustumaan toimintaan ja paikan päällä on myös ulkoilmaterassi, jossa voi järjestää yksityistilaisuuksia esimerkiksi syntymäpäivien muodossa.

Uusia vapaaehtoisia tila ottaa vastaan avosylin. Vapaaehtoistoiminta on helposti lähestyttävää, sillä pääkielenä tilalla puhutaan englantia ja auttavia käsiä on monesta kansallisuudesta.

– Meidän toiminta pyörii täysin vapaaehtoisesti ja kaikki rahoitus tulee lahjoituksista, mikä tekee vapaaehtoisuudesta entistä tärkeämmän teeman, Sanna avaa.

Ajan omalle visiitille pääsee varaamaan nettisivuilta donkeydreamland.com ja myös lahjoituksia pääsee tekemään sivuston kautta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Kaisa Korkeamäki
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...