Televisiovaloista Espanjan aurinkoon

Huippukokki Maija Silvennoinen halusi vaihtelua elämäänsä Aurinkorannikolta. Tulevaisuudessa mieli halajaa lämpöön entistä enemmän.

Maija Silvennoinen on lähes jokaiselle suomalaiselle tuttu huippukokki. Jos ei vielä nimestään, niin ainakin kasvoistaan, sen on varmistanut yli 10 vuotta ns. TV-kokkina ja muutoinkin median palveluksessa pitkään jatkunut tekeminen.

Silvennoinen juonsi ja toimitti yli 10 vuoden ajan Bon Appétit -ruokaohjelmaa, jonka lisäksi hänet on nähty myös mm. maikkarin Huomenta Suomi -ohjelman Makuja-osiossa kokkaamassa ja Top Chef Suomi -ohjelmassa kilpailemassa. Lisäksi hän on toiminut useampien lehtien ruokatoimittajana ja julkaissut 24 keittokirjaa.

Kun tähän lisätään vielä, että hän on työskennellyt mm. sellaisten huippuravintoloiden kuin Savoy, GW Sundmans, Havis Amanda ja Nevski ravintolapäällikkönä, voidaan todeta että kyseessä ei ole pelkästään televisio- tai julkkiskokki, vaan todellinen huippukokki. Nyt hän toimii myös Aurinkorannikolla ravintola Kukon konsultoivana keittiömestarina.

Maija Silvennoisen itsensä mukaan ala on sellainen, että menestyminen on paljolti kiinni omasta omistautumisesta.

– Tämä ala vaatii todella paljon työtä ja oikeastaan sitä, että elät ja omistaudut ruualle. Ja jos haluat edetä uralla sieltä keittiöapulaisesta ylöspäin, niin pitää aktiivisesti hakeutua töihin sellaisiin paikkoihin missä voi oppia lisää, hän kuvailee.

– Lisäksi kannattaa muistaa, että ravintola-ala ei ole hyvin palkattu ala, joten tähän pitää olla luontainen halu ja kyky. Olenkin aina sanonut, että jos ihminen ei ihan oikeasti rakasta ruokaa eikä halua intohimoisesti tehdä töitä sen eteen, niin ei kannata lähteä tälle alalle.

Kohokohtia ja haasteita

Kaikesta päätellen ravintola-ala ja keittiömestarin ammatti ovat jopa äärimmäisen vaativia. Silti Maija Silvennoinen on edelleen tyytyväinen uravalintaansa.

– Tämähän ei ole minulle pelkkä ammatti, vaan se on samalla myös harrastus. Minä elän ruualle, olen elänyt jo ihan pikkutytöstä asti. Kaikki visioit joita päässäni pyörii ovat ruuan ympärillä, Silvennoinen kuvailee.

Ainoan tahran, jos niin haluaa ajatella, alaan on Maija Silvennoisen silmissä tehnyt parin viime vuoden poikkeuksellinen maailmantilanne.

– Parin viime vuoden aikana väkisinkin välillä mietityttänyt onko tässä enää mitään järkeä, kun ei tulevasta voi tietää mitään varmuudella. Se on henkisesti raskasta, eikä sitä lainkaan helpota se, että viimeisen pari vuotta on joutunut tekemään töitä seitsemän päivää viikossa. Mutta palo itse ruokaa kohtaan ei ole hävinnyt missään vaiheessa, keittiömestari vakuuttaa.

Maija Silvennoinen on tehnyt ravintola-alan töitä jo reilusti yli 40 vuotta, ja kuten todettua, varsin mielenkiintoisissa paikoissa. Mitä hän itse pitää toistaiseksi uransa kohokohtina?

– Olen todella ylpeä niistä kymmenestä vuodesta jotka sain tehdä Bon Appétit -ohjelmaa. Se oli oikea makasiinityyppinen ruokaohjelma. Välillä oltiin keittiössä, lisäksi kuvausryhmämme liikkui pitkin Eurooppaa kuvaamassa erilaisia juttuja, ja lisäksi meillä oli vielä puutarhuri. Se oli todellista ruokaohjelman kulta-aikaa, hän muistelee.

Myös menestyminen miehiseksi mielletyssä keittiömestarien maailmassa lämmittää mieltä.

– Muun muassa menin ravintola Savoyhin aikanaan ensimmäisenä naisena keittiöpäälliköksi ja olin samalla myös ravintolapäällikkö. Silloin muutaman kerran ajattelin, että miten selviän.

Vaan hyvinpä Maija Silvennoinen selvisi, niin Savoysta kuin monista muistakin haasteista.

Sattumalta Espanjaan

Syksystä 2021 alkaen Maija Silvennoisen näkemystä ja kokemusta on päästy hyödyntämään myös Aurinkorannikolla, tarkemmin sanottuna ravintola Kukossa. Jos valtaosa Silvennoisen urasta juontuukin määrätietoisesta työstä ja pyrkimyksistä, oli Aurinkorannikolle päätyminen hieman enemmän sattuman kauppaa. Ei tosin kokonaan.

– Kesällä 2021 Antti Pekkarinen tuli vaimonsa kanssa brunssille bistroomme Jyväskylässä. En tuntenut heitä ennestään, mutta Antin tunnistin kasvoilta tutuksi. Siinä sitten aloimme jutella niitä näitä, kunnes Antti kysyi minulta, että sattuisinko tietämään ketään keittiömestaria tai kokkia joka voisi tulla Kukkoon.

Viehe osui hyvään kohtaan, sillä ennen pandemiaa Silvennoinen oli suunnitellut, että osaksi vuotta olisi kiva lähteä johonkin muualle, lämpimämpään, töihin.

– Sanoin että minä voisin kyllä tulla, mutta tämä aika on tosi huono, koska työvoimasta on huutava pula omassa ravintolassakin ja joudun tekemään pitkää päivää.

Ratkaisu kuitenkin löytyi. Silvennoinen jatkaa omien ravintoloiden pyörittämistä Jyväskylässä, mutta alkaa myös kehittää Kukon tarjontaa konsultoivan keittiömestarin roolissa, mikä tarkoittaa muutaman viikon mittaisia tehovisiittejä Aurinkorannikolle. Silloin hän työstää mm. ruokalistoja, reseptiikkaa ja toiminnan organisointia.

Tulevaisuudessa Silvennoisen elämässä saattaa paistaa Espanjan aurinko enemmänkin. Jos omaan ravintolaan löytyy ammattitaitoinen henkilökunta, voi edessä hyvinkin olla pysyvämpi muutto Aurinkorannikolle.

– Periaatteessa olisin valmis sanomaan heti että tulen syyskuussa, mutta nyt täytyy pitää se varaus, kun ei yhtään tiedä mitä maailmassa ja alalla tapahtuu, Maija Silvennoinen aprikoi.

Kuka?

  • Maija Silvennoinen
  • 62 vuotta
  • Kaksi aikuista lasta
  • Keittiömestari ja tv-kokki
  • Kotoisin Saarijärveltä
  • Pitää Jyväskylässä kasvisravintola ja bistro Katriinaa

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Teemu Laitinen
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...