Kirpeä terveyspommi


Laboratoriokokeet, eläintutkimukset ja kliiniset testit ovat osoittaneet, että karpalomehu, kuivatut karpalot ja karpalouutteet vaikuttavat moniin biokemiallisiin ja fysiologisiin toimintoihin. Jo pitkän aikaa karpaloiden on tutkimuksissa todettu estävän toistuvien virtsatieinfektioiden uusiutumista, mutta nykytiedon valossa karpalon vaikutukset ulottuvat paljon kokonaisvaltaisemmin muuallekin elimistöön. Eniten on keskitytty tutkimaan karpalon sisältämien polyfenoleiden terveysvaikutuksia. Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, että karpalon sisältämät polyfenolit ovat merkittävässä vuorovaikutuksessa karpalon muiden bioaktiivisten ainesosien kanssa. Tämä yhteistyö on keskeisessä osassa selvitettäessä karpalon terveysvaikutuksia.

Karpalon polyfenolit ja muut bioaktiiviset ainesosat suojelevat suoliston bakteeriyhteisöjä, ja bakteeriyhteisö puolestaan toiminnallaan edistää puolustusjärjestelmän ja aivojen toimintaa, energiatasapainoa, sekä hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaa. Lisäksi karpalon polyfenolit ja muut bioaktiiviset ainesosat toimivat antioksidantteina ja tulehduksia torjuvina ainesosina edistäen verenkiertoa, aineenvaihduntaa ja puolustusjärjestelmän toimintaa. Karpalotuotteista näyttäisi myös tutkimuksien mukaan olevan apua tyypin 2 diabetesta sairastaville.

Syvemmin tarkasteltaessa karpalon proantosyanidiinin A-tyypin rakenne näyttelee keskeisintä osaa marjan terveyttä edistävissä toiminnoissa. Karpalon proantosyanidiinit yhdessä esimerkiksi isoprenoidien ja ksyloglukaanien kanssa vaikuttavat bakteerien kiinnittymiseen, bakteerien tarttumiseen toisiinsa ja biofilmin muodostumiseen. Tällä puolestaan saattaa olla positiivisia vaikutuksia ruoansulatuselimistön ja virtsateiden terveyteen.

Karpalolla on monia terveysvaikutuksia, esimerkiksi:

Karpalossa on runsaasti kversetiini-nimistä flavonolia. Se estää solujen hapettumista, vähentää tulehduksia ja voi auttaa suojautumaan esimerkiksi ikärappeumalta. Kversetiini saattaa myös hillitä allergisia reaktioita.

Karpalossa on lignaaneja eli kasviestrogeenejä lähes puolet enemmän kuin muissa luonnonmarjoissa. Kasviestrogeenit voivat ehkäistä hormoniperäisten syöpien, kuten rintasyövän, kehittymistä ja lievittää esimerkiksi vaihdevuosioireita.

Karpalon tunnetuin terveyskyky on ehkäistä virtsatietulehduksia. Teho perustunee karpalon sisältämiin polyfenoleihin, jotka voivat tuhota bakteereja ja estää kiinnittymistä limakalvojen soluihin.

Karpaloiden ja muiden kotimaisten marjojen säännöllinen popsiminen auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Pari kourallista marjoja päivässä voi laskea verenpainetta, lisätä hyvän HDL-kolesterolin määrää ja parantaa verihiutaleiden toimintaa.
Karpalot luovat hampaiden suojakerroksen. Karpalot vaikeuttavat onteloita aiheuttavien bakteerien tarttumista hampaiden pintaan.

Karpalot voivat lievittää maksasairautta. Näihin kuuluvat alkoholittomat rasvamaksasairaudet, rasva-hepatiitti ja kirroosi.

Tutkimukset osoittavat, että karpaloiden syöminen voi vähentää tulehduksen biomarkkeria. Kohtuullinen karpaloiden päivittäinen saanti alentaa C-reaktiivisen proteiinin (CRP) määrää kehossa. Veren CRP-pitoisuus kasvaa tyypillisesti tulehduksen läsnä ollessa.

Karpaloissa esiintyvät polyfenolit parantavat anti-inflammatorisia entsyymitasoja.

Siksi karpaloiden syöminen voi vähentää kroonisten ja akuuttien tulehdussairauksien vakavuutta. Näitä ovat ateroskleroosi, nivelreuma, Alzheimerin tauti, crohnintauti, koliitti, parodontiitti, virtsatieinfektio (UTI) ja diabetes.

Karpaloissa on runsaasti antioksidantteja, kuten fenolihappoa ja flavonoideja. Karpalon ainesosien tiedetään parantavan antioksidanttikykyä. Siksi oksidatiivista stressiä voidaan tehokkaasti vähentää.
Karpaloissa on runsaasti kaliumia, magnesiumia, fosforia, C-, A- ja K-vitamiineja. Siksi se täydentää kehon elektrolyyttejä.

Karpalouute voi suojata suoliston terveyttä ja ruuansulatuselimiä. Karpalon ainesosilla on voimakas antibakteerinen vaikutus suoliston patogeenisten infektioiden estämisessä.

Karpaloiden hyödylliset ainesosat estävät myös bakteerien kiinnittymisen ja vähentävät biofilmin muodostumista suoliston tulehduksen hallitsemiseksi.

Nämä vaikuttavat aineosat vaikuttavat prebioottisesti mahaan ja edistävät suoliston mikro-organismien kasvua.

Karpalot edistävät immuunijärjestelmän solujen kuten NT-solujen, y-T-solujen ja niin edelleen lisääntymistä estäen siten sekundaariset bakteerikomplikaatiot.
Karpalot ovat runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

C-vitamiini on yksi karpaloiden tärkeimmistä antioksidanteista, oleellinen ihon, lihasten ja luiden ylläpitoon.

Mangaani on välttämätöntä kasvulle, aineenvaihdunnalle ja kehon antioksidanttijärjestelmälle.

E-vitamiini – eräänlainen vitamiini välttämättömissä rasvaliukoisissa antioksidanteissa.

K1-vitamiini on välttämätön veren hyytymiselle.

Kuparin puute elimistössä voi vaikuttaa haitallisesti sydämen terveyteen.

Karpalot sisältävät ainutlaatuisen kasviyhdisteen, joka tunnetaan nimellä tyypin A proantosyanidiini, joka estää Helicobacter pylorin kiinnittymisen mahalaukun limakalvoon vähentäen mahasyövän riskiä.

Sami Lindberg

Anni’s Vital Shop

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...