Eero Koivistoinen ASB:n solistina

Fuengirolassa vierailee ja esiintyy parhaillaan elävä legenda: saksofonisti, jazzmuusikko ja säveltäjä Eero Koivistoinen

Eläväksi legendaksi Koivistoista kehuttiin 2017 musiikin valtionpalkinnon myöntäneen Taiteen edistämiskeskuksen palkintoperusteluissa. Niissä viitattiin taiteilijan merkittävään ja tunnustettuun uraan jazzmuusikkona sekä hänen taitoaan etsiä ja tuottaa jatkuvasti uutta ajan hermolla pysytellen.

  • En oikein osannut odottaa, mutta kyllähän palkinto oli mieluisa, kun siitä päättäneillä on kuitenkin alan korkein asiantuntemus. Ja kiva, että myönnettiin tälle musiikkisuuntaukselle, kommentoi hyväntuulinen Eero Koivistoinen Fuengirolan rantapaseon kahvilapöydässä.

Koivistoinen nauttii suurta arvonantoa myös laajan ja kansainvälisen kollegajoukkonsa parissa. Hänestä on sanottu, että hänen työstään huokuu paitsi erityinen luovuus, myös rehellisyys ja omistautuminen. Onpa häntä omien joukossa luonnehdittu myös alansa sankariksi.

Puoli vuosisataa

Perusteluissa todettiin, että Koivistoinen on vaikuttanut Suomen jazzkenttään ainutlaatuisella tavalla nyt puolen vuosisadan ajan tehden paljon levytyksiä, sävellyksiä ja sovituksia lukuisille kokoonpanoille.

Tuon puolen vuosisadan aikana Suomen jazzkentällä on muuttunut oikeastaan kaikki.

  • Koulutus on kehittynyt valtavasti, festivaaleja on syntynyt, suomalaiset jazzmuusikot ovat nousseet kansainväliselle tasolle, tekevät kiertueita ulkomailla ja levyttävät kansainvälisille levy-yhtiöille, Koivistoinen summaa.

Kotkasta kotoisin olevan Koivistoisen uran käynnistyi 1960-luvulla ja hän sai vuonna 1967 Suomen Jazzliiton nuoren muusikon Yrjö-palkinnon ensimmäisenä Suomessa. Noihin aikoihin hän soitti Blues Section -rockbändissä.

  • Kotkassa oli vilkas musiikkielämä. Kun olin nuori, satama oli täynnä laivoja ja laivat viettivät satamassa viikon. Ulkolaiset merimiehet kaipasivat viihdettä. Muusikoille riitti töitä.

Sibiksestä Bostoniin

Koivistoisen discografia käsittää nykyisellään noin 30 levyä. Ensimmäisen soololevynsä, ”Valtakunta”, Koivistoinen julkaisi vuonna 1968. Äänite kuvaa hyvin sitä, kuinka Koivistoinen oli jo tuolloin suomalaisen musiikki- ja kulttuurielämän kuumimmassa ytimessä.

Levyllä oli muun muassa sellaisten ajan suurten nimien kuin Pentti Saarikosken, Jarkko Laineen, Tuomas Anhavan ja Hannu Mäkelän runoihin sävellettyjä lauluja, ja niitä tulkitsivat Vesa-Matti Loiri, Eero Raittinen ja Seija Simola.

Alun perin Koivistoinen opiskeli Sibelius-Akatemiassa instrumentteinaan klassinen viulu sekä saksofoni, lisäksi hän opiskeli sävellystä. Mutta koska vielä 1970-luvullakaan Suomessa ei ollut varsinaista jazzopetusta, Koivistoinen jatkoi opintojaan Yhdysvalloissa Berklee College of Music -oppilaitoksessa Bostonissa.

  • Se oli selkeästi toinen kahdesta parhaasta oppilaitoksesta. Silloin fuusiojazz teki tuloaan, Koivistoinen muistelee.

Big bandit tärkeitä

Yhdysvalloista palattuaan Koivistoinen perusti yhdessä Heikki Sarmannon ja Esko Linnavallin kanssa UMO Jazz Orchestran, jonka riveissä hän soitti aina vuoteen 1990 asti.  Vuosina 1996–1998 hän toimi UMO:n taiteellisena johtajana.

  • Mulle big band -työskentely on aina ollut tärkeä juttu, mutta toisaalta tykkään myös pikkubändeistä. Big band -innostus lähtee opiskeluvuosilta, sain silloin soittaa Jenkeissä erityisen hyvissä bändeissä.

UMO:n ohella yksi Koivistolle rakkaista big bändeistä on Ilmavoimien Big Band, jolle hän on tehnyt lukuisia tilaustöitä.

ASB:lle kehut

Espanjassa Koivistoinen on matkustellut vaimonsa kanssa vuosien mittaan ”siellä ja täällä”. Tutuiksi ovat Fuengirolan ohella tulleet ainakin Malaga, Barcelona, Sevilla ja Madrid.

  • Espanjassa on mukavia ja taitavia muusikoita. Yksi parhaita on saksofonisti Perido Sambeat, toinen todella hyvä on vibrafonisti Arturo Cerra.

Kehut Koivistoiselta saa myös Aurinkorannikolla laajalti tunnettu suomalaisvetoinen Andalusian Swingband, jonka riveissä on niin ikään taitavia espanjalaismuusikoita, kuten Diego Suarez, Ricky Vivar ja José A. Serrano.

  • Bändi on saatu toimimaan hienosti ja se on löytänyt yleisönsä, Koivistoinen kehuu.

Saksofonisti Eero Koivistoinen esiintyy Andalusian Swingbandin kanssa Fuengirolassa ravintola Kukossa seuraavan kerran sunnuntaina 30.1. Kyseessä on Andalusian Swingbandin kevätkauden avajaiskeikka. Koivistoisen lisäksi ASB:n solisteina nähdään saksofonisti Janne pitkänen sekä pasunisti Heikki Viinamäki. Luvassa on siis todellinen puhaltajien juhla.

Liput kannattaa varata ennakkoon, se onnistuu parhaiten laittamalla sähköpostia osoitteeseen [email protected]   

Tiina Piha

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...