Pähkinät 27/22

1. Minkä urheilulajin kuumin suomalaisnimi on Olaus Alinen?

2. Missä sijaitsi Kotlinojärvi?

3. Kuka kirjoitti suomalaiset sanat kappaleeseen Naurava Kulkuri?

4. Mikä patsas yhdistää New Yorkia, Pariisia ja Visnesin kylää Norjassa?

5. Kuinka monessa maassa Elvis esiintyi uransa aikana?

6. Mistä kirjasta löytyy lause: ”Puheesi on kärpästen surinaa korvissani”?

7. Kuka nuorisoidoli nousi tällä viikolla Yhdysvaltain Billboard-listan kärkeen?

8. Mikä kaupunki julistautui maailman saunapääkaupungiksi?

9. Kenen kirjailijan esikoisteos oli Pääkallokehrääjä?

10. Miksi näyttelijä Taylor Lautnerin puolison ilmoittama sukunimivalinta häiden jälkeen on herättänyt huomiota?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Amerikkalaisen jalkapallon

Olaus Alinen, 18, siirtyy keväällä 2023 pelaamaan Alabaman yliopistoon, josta on kasvanut useita ammattilaissarja NFL:n kärkipelaajia. Kaksimetrisen ja 137-kiloisen porilaisen, hyökkäyksen uloimman linjamiehen, perässä oli 46 (!) amerikkalaiseen jalkapalloon keskittynyttä yliopistoa.

2. Nykyisen Suomenlahden paikalla

Kotlinojärven nimi muutettiin 1600-luvulla Pietari Suuren käskystä Suomenlahdeksi. Venäläiset ovat ehdottaneet lahden nimen muuttamista alkuperäiseksi, jos Suomi kieltää venäläisiltä Schengen-viisumit. Googlessa nimi oli jo kerran muuttunut venäläistrollien hyökkäyksen jäljiltä.

3. Reino ”Repe” Helismaa

Alkuperäinen biisi on vuodelta 1961, jolloin kantrimuusikko Jimi Love julkaisi sen nimellä Gambler’s Guitar. Helismaan suomennoksen jälkeen kappaleen ovat levyttäneet ainakin Per-Erik Förars, Kalle Palonen sekä Tapio Tammilehto ennen Vesa-Matti Loiria. Myös Elastinen teki kappaleesta oman versionsa.

4. Vapauden patsas

Vapauden patsas on Ranskan valtion lahja Yhdysvalloille. Isossa Omenassa se ottaa ihmiset vastaan Liberty Islandilla. Pariisissa alkuperäistä pienempi kopio on sijoitettu keskelle Seineä. Visnäsin kylässä miniatyyri kopio on meren rannassa, koska kylästä kaivettiin patsaassa käytetty kupari.

5. Kahdessa

Elvis esiintyi uransa aikana virallisessa konsertissa vain USA:ssa ja Kanadassa. Hän poistui Pohjois-Amerikasta vain kerran, kun hän palveli saksalaisessa tukikohdassa. Syyksi epäillään hänen manageriaan Eversti Parkeria, joka oli todellisuudessa hollannissa syntynyt Andreas Cornelis van Kuijk eikä hänellä ollut USA:n kansalaisuutta. Parker pelkäsi, ettei pääse takaisin maahan.

6. Sinuhe egyptiläinen

Mika Waltarin (1908-1979) klassikko romaanin sanonta tarkoittaa sitä, ettei kuulijaa kiinnosta tai hän haluaa mitätöidä kertojan. Sen sijaan Kalle Päätalo kirjoitti; Jos kyrpä ja järki seisovat yhtä aikaa, niin siitä ei hyvä seuraa. Päätalo oli tuolloin hullaantunut alaikäiseen tyttöön.

7. Nuorimies nimeltä Ozzy Osbourne, 73

Patient Number 9 -niminen albumi myi avausviikolla 52.500 kappaletta. Niistä 16.600 vinyylinä, 27.500 cd-levyä ja jopa 500 c-kasettia. Tämä oli Osbournen soolouran ensimmäinen Billboard-listan ykkössijoitus. Vuonna 1970 Ozzyn tähdittämä Black Sabbath nousi viikolla 13 ykköseksi.

8. Tampere

Vaikka Turussa ei ole yhtä paljon yleisiä saunoja kuin Tampereella, niin Hemin tietojen mukaan siellä kerätään joukkoa takomaan järkeä hämäläisten päähän. -Saunapääkaupungin titteli kuuluu Helsingille. Siitä asiasta kahden aidon pääkaupungin asukkaat ovat yhtä mieltä, Turusta kerrotaan.

9. Ilkka Remeksen

Teoksessa Tali-Ihantalan-puolustuslinja pettää ja puna-armeija miehittää Suomen. Vuonna 1986 Suomen Demokraattinen Tasavalta oli itäblokin mallivaltio. Yksi mies vastustaa sitä ja hän päättää kirjoittaa historian uusiksi.

10. Heistä tulee kokonimikaimat

Twilight-tähti Taylor Lautner ,31, kosi puolisoaan Taylor Domea marraskuussa 2021. Dome on ilmoittanut ottavansa häiden jälkeen käyttöön miehensä sukunimen. Sen jälkeen heidät molemmat tunnetaan nimellä Taylor Lautner.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...