Asuminen kallistuu koko Espanjassa, Aurinkorannikolla jopa hurjaa vauhtia

 

Asuntojen hinnat ovat olleet jo pitkään melko tasaisessa kasvussa. Suhdanne koskee käytännössä koko Espanjaa.

Asumisen kustannukset, sekä asuntojen myyntihinnat että vuokrat, nousevat tällä hetkellä sellaista tahtia, että monet ovat jo huolissaan. Joillain ulkomaalaisten suosimilla alueilla paikallinen väestö joutuu tekemään siirtymistä lähiöihin ja kaupungin laitamille, kun kantakaupunkien hinnat karkaavat saavuttamattomiin.

Koko Espanjan alue huomioiden ei vielä olla saavutettu 2007-2009 finanssikriisin puhkaiseman asuntokuplan aikaisia hintoja. Monin paikoin, kuten esimerkiksi Aurinkorannikolla, ollaan kuitenkin menty jo reilusti tuolloisten hintojen yli.

Kiinteistöportaali Idealista pitää tilastoa sekä myytävien että vuokralle tarjottavien asuntojen hinnoista. Seuloimme tilastoista esiin joitain lukuja, jotka kertovat varsin selkeästi, mihin hintakehitys on matkalla.

Mistä numerot tulevat?

Ennen ensimmäistäkään numeroa on tärkeää muistaa, mitä nämä numerot ovat. Myynnissä olevien asuntojen osalta Idealista tilastoi pyyntihinnan. Kyseessä ei siis ole lopullinen kauppahinta, vaan se mitä asunnosta pyydetään. Monet alan ammattilaiset ovat sitä mieltä, että nykyisen kaltainen korkean kysynnän aika tuo hintoihin ilmaa, jolloin tinkimisen varaa voi olla enemmän.

Toiseksi on muistettava, että hinnat muodostuvat nimenomaan myynnissä olevien asuntojen hinnoista. Tämä tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi Fuengirolan kaltaisessa melko pienessä kaupungissa tulee lyhyen ajan sisällä myyntiin ja vuokrattavaksi merkittävä määrä uusia, tasokkaita asuntoja, kuten nyt on esimerkiksi el Higueronin alueella tapahtunut, nousevat keskimääräiset pyyntihinnat selvästi. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että vanhempien asuntojen hinnat nousisivat samassa suhteessa.

Mitä numerot kertovat?

Idealistan tilastoissa käyrät osoittavat yläviistoon kautta linjan. Kuten jutun lopussa olevista grafiikoista ilmenee, on asuminen koko Espanjassa nyt selvästi kalliimpaa kuin 10 vuotta sitten.

Koko Espanjan tasolla toistaiseksi kalleimmat neliöhinnat pyydettiin kesäkuussa 2007. Tuolloin keskimääräinen pyyntihinta omistusasunnosta oli 2.053 euroa neliöltä. Sittemmin asuntokuplan poksahdus pudotti neliöhinnoista ilmat pois, ja alimmillaan hinnat olivat lokakuussa 2016, jolloin pyydettiin keskimäärin 1.496 euroa neliöltä.

Kuudessa vuodessa keskimääräinen pyyntihinta neliöltä – koko Espanja huomioiden – on siis noussut 400 euroa. Se on yli neljännes, lähes 27%.

Vaikka käytännössä kaikki alueellisetkin käyrät osoittavat yläviistoon, on alueiden välillä kuitenkin myös eroja.

Aurinkorannikon seutu on ollut viime aikoina yksi kovimman hintakehityksen alueista. Málagan provinssissa myynnissä olevien asuntojen keskimääräinen pyyntihinta on noussut vuodessa – elokuusta 2021 elokuuhun 2022 – peräti 12,2%. Vastaava luku Fuengirolan kaupungissa on 11,1%. Samaan aikaan koko Espanjan alueella nousu on ollut huomattavasti maltillisempi 3,9%.

Myös vuokrat nousevat

Myös vuokrien hinnat ovat olleet tasaisessa nousussa. Elokuussa 2022 keskimääräinen vuokrapyynti koko Espanja huomioiden oli 11,3 €/m2. Siinä on nousua 6,4% vuoden takaisesta.

Vuokrien nousussa Andalusian itsehallintoalue on jokseenkin lähellä Espanjan keskiarvoa. Keskivuokra elokuussa 2022 oli 9,1 €/m2. Siinä on 6,7% nousua vuoden takaisesta.

Aurinkorannikolle tultaessa vastaan iskee kuitenkin toisenlainen todellisuus.

Málagan provinssissa pyydettiin elokuussa 2022 pitkäaikaisesta vuokra-asunnosta keskimäärin 11,5 €/m2. Se on peräti 19,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Fuengirolassa keskivuokra elokuussa 2022 oli 10,9 €/m2. Tämä tarkoittaa 14,6 prosentin nousua vuodessa.

Kysyä voi, kuinka monella on maksukyky kasvanut samaa tahtia?

Lähde: Idealista

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...