Akrobatiaa iloisille heittäytyjille

Viime keväästä alkaen Aurinkorannikon lapsilla on ollut mahdollisuus opetella sirkuksesta tuttuja akrobatiatemppuja. Kehonhallinnan pariin heitä opastaa jo toistakymmentä vuotta tankotanssia harrastanut Paula Jääskeläinen.

Paula Jääskeläinen kuvailee itse olleensa aina liikunnallinen. Niinpä valmiudet vaativan tuntuiseen tankotanssiin olivat olemassa, kun hän lajiin ensikertaa törmäsi.

– Näin kaverillani tangon ja hän näytti miten sitä käytetään. Se näytti kivalta ja vähän myöhemmin pyysin, voisiko hän opettaa minullekin tankotanssia, Jääskeläinen muistelee.

Jokin lajissa tuntui heti omalta.

– Minulle tankotaiteessa on kysymys itsensä ilmaisemisesta taiteellisesti. Jos vertaan sitä perinteiseen tanssiin, niin voisi sanoa että tyhjä tanssilattia ei tunnu niin kivalta tai kutsu ilmaisemaan, kun taas tanko antaa jo puitteen ja välineen ilmaisulle, hän pohtii lajin viehätystä.

Innostus ja kiinnostus lajiin ottivat nopeasti tuulta purjeisiin ja pian Paula Jääskeläinen hankki jo oman tangon. Taitojen karttuessa hän pääsi jakamaan osaamistaan myös eteenpäin.

– Aika pian kaverini pyysi opettamaan häntäkin, joten pääsin myös opettamisen makuun.

Yksityisoppilaita ilmaantui pikkuhiljaa lisää, kunnes vuonna 2012 Paula Jääskeläinen käveli paikalliselle tanssistudiolle kotikaupungissaan Lahdessa ja tuumasi, että ”voisin tulla tänne opettamaan tankotanssia”.

– Asiasta päästiin sopimukseen ja opetin siellä tankotanssia vuoteen 2016 asti. Silloin vuokrasin oman tilan ja aloin opettaa siellä, Jääskeläinen kertaa.

Auringon kutsu

Vaikka Paula Jääskeläinen aloitti Noora Karman Talent Schoolin opettajana Fuengirolassa vasta viime keväänä, on Aurinkorannikko tullut hänelle tutuksi jo paljon aiemmin.

– Talvella 2009 vietin täällä ensimmäistä kertaa vähän pidemmän pätkän. Silloinen poikaystäväni oli käynyt täällä jo aikaisemmin ja kysyi että lähtisinkö hänen kanssaan Aurinkorannikolle. Minä tuumasin että miksipä ei.

Kokeilu osoittautui onnistuneeksi, sillä siitä lähtien Jääskeläinen on viettänyt suuren osan talvistaan Espanjan auringossa.

– Olihan tämä valo ja lämpö jotain sellaista mitä Suomessa tulee todellakin ikävä.

Alkuvuosina Espanjassa talvehtiminen piti sisällään myös etätöitä silloisen ammatin, IT-alan puitteissa. Jossain vaiheessa koodaaminen sai kuitenkin väistyä tankotanssin tieltä, ja pääsipä Jääskeläinen opettamaan tankotanssia myös Fuengirolassa.

– Vuonna 2017 löysin täältä tanssistudio People Di:n, jossa järjestettiin tankotanssitunteja. Niinpä menin mukaan treenaamaan. Siellä ei kuitenkaan ollut eri tasoryhmiä, vaan aloittelijoista alkaen kaikki olivat samalla tunnilla, hän muistelee.

– No, he tietysti huomasivat että olin aika paljon kokeneempi harrastaja kuin monet muut. Niinpä jo seuraavana vuonna he pyysivät minua tuuraamaan kun opettaja joutui jäämään pidemmälle lomalle. Hän ei lopulta palannut töihin lainkaan, joten jäin sinne pidemmäksikin aikaa. Koulutin siinä samalla myös mm. uuden opettajan, joka on siellä edelleen, Paula Jääskeläinen kertoo.

Talent School

Kuten todettua, Paula Jääskeläinen opettaa Noora Karman Talent Schoolissa Centro Finlandiassa sirkusakrobatiaa lapsille. Hän aloitti tehtävässä samaan aikaan kuin koulu avasi ovensa helmikuussa 2022. Kesätauon jälkeen Jääskeläinen aloitti lasten opastamisen taas tänä syksynä.

– Siihen tarinaan liittyy muuten myös Fuengirola.fi-lehti, Jääskeläinen huomauttaa.

– Olin täällä viime talvena kaverini kanssa taas talvehtimassa, kun hän yhtenä päivä tuli asunnolle Fuengirola-lehteä heilutellen ja sanoi että siinä on juttu joka kiinnostaisi minua. Siinä oli Noora Karmasta juttu, jossa hän kertoi avaavansa Talent Schoolin Fuengirolaan, ja etsivänsä vielä sirkusopettajaa lapsille.

Paula Jääskeläinen kiinnostui asiasta heti.

– Laitoin Nooralle viestiä, että voisin tulla opettamaan lapsille akrobatiaa, sillä sen hallitsen. Juttelimme ja neuvottelimme asiasta aikamme ja lopulta vuodenvaihteessa sovimme yhteistyöstä.

Ensimmäinen kevät lasten akrobatiaopettajana oli Jääskeläisen mukaan todella antoisa.

– Tein siinä samalla pienen ihmiskokeen itselläni, sillä en ollut aikaisemmin opettanut lapsia. Ja se oli todella hauskaa, hän iloitsee.

– Lapset ovat niin mahtavia heittäytyjiä, he eivät mieti miltä jokin näyttää tai onnistuuko se, vaan he alkavat tehdä. He ovat uteliaita. Ja myös suoria. Jos jokin asia on heistä tylsää, he sanovat sen suoraan ja heti. Mutta kun joku on kivaa, he riemuitsevat siitä hienolla tavalla, Paula Jääskeläinen kuvailee.

Lapsekasta riemua, uteliasta heittäytymistä – ja kenties suoraa palautettakin – Paula Jääskeläiselle on jälleen tarjolla nyt kun syksyn kurssit ovat alkaneet.

Kuka?

  • Paula Jääskeläinen
  • Tankotaiteilija
  • Lahdesta Aurinkorannikolle
  • Opettaa lapsille sirkusakrobatiaa

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...