Runsaat kevätsateet näyttävät pelastavan Aurinkorannikon kuivuudelta

Historiallisen vähäsateinen talvi on saanut vesivarastot ennätyksellisen tyhjiksi pitkin eteläistä Espanjaa. Andalusian maakuntahallitus ehti maaliskuun 11. päivänä tehdä jo päätöksen kuivuudesta johtuvan poikkeustilan julistamisesta ja tietyistä rajoituksista vesijohtoveden käyttöön.

Samana päivänä kun päätös luonnosteltiin, alkoivat myös runsaat vesisateet. Vettä on tullut joillain alueilla paljon, toisilla vielä enemmän, ja vesivarastot ovat alkaneet täyttyä hyvää vauhtia.

Normaaleihin täyttöasteisiin on luonnollisesti vielä matkaa, joten vesitilanne ei vieläkään ole kovin erinomainen. Näyttää kuitenkin siltä, että jo nyt saaduilla sateilla vesi riittää yli kesän tärkeän turistikauden. Näillä näkymin sateita on tulossa lisää vielä ainakin pitkälle ensi viikkoon.

Esimerkiksi Marbellan vieressä sijaitsevassa La Concepcionin altaassa oli ennen sateiden alkua 23 kuutiohehtometriä eli 23 miljoonaa kuutiometriä. Vajaan parin viikon sateiden jälkeen samassa altaassa on nyt vettä lähes 40 miljoonaa kuutiometriä.

Vastaavanlaisia pinnannousuja on nähty jokseenkin kaikissa alueen vesivarastoissa. Lisää hyviä uutisia vesivarastoille on kahtaalta. Ensinnäkin Espanjan ilmatieteenlaitoksen AEMETin ennusteet lupaavat alueelle runsaita sateita jatkossakin, ja toisekseen osa jo sataneestakin vedestä on vielä matkalla valumassa kohti varastoaltaita.

Vesitilanteen positiivisen kehityksen johdosta asiantuntijat epäilevät, että alueelle jo julistettu poikkeuksellisen kuivuuden tila voidaan perua jo lähiaikoina.

Myös ongelmia

Vaikka sateet, rankatkin sellaiset, tulevat tässä tilanteessa enemmän kuin tarpeeseen, on kolikolla myös kääntöpuoli. Rajut sateet aiheuttavat myös vahinkoja.

Esimerkiksi Esteponassa, Marbellan länsipuolella satoi tiistai-illasta keskiviikkoaamuun 12 tunnin aikana 167 litraa neliömetrille. Määrä vastaa 16,7 senttimetrin paksuista vesipatjaa. Samaan aikaan Cortes de la Fronterassa vettä tuli 100 litraa neliömetrille, 69 litraa Casarabonelassa, 76,5 litraa Jubriquessa, 69,4 litraa Pujerrassa ja 44,5 litraa Ardalesissa.

Raju vedentulo on paikoin ylittänyt jokien ja sadevesijärjestelmien kantokyvyn. Teitä on mennyt poikki ja joitain ihmisiä on jouduttu evakuoimaan varotoimenpiteenä.

Sateisiin liittyneet kovat tuulet ja salamointi ovat lisäksi muun muassa kaataneet puita, katkoneet sähköjä, repineet irti peltikattoja ja irrottaneet liikennemerkkejä. Harmia ovat tuottaneet myös valuvien vesien mukana teille vierineet kivet.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...