Sienipilven varjossa

Euroopassa on sota. Kuinka laajasta selkkauksesta on kyse, sitä emme vielä tiedä. Sodan vaikutukset ulottuvat joka tapauksessa pitkälle taistelualueen ulkopuolelle. Pahimpana uhkakuvana mielessä välkkyy sotahullun diktaattorin puheet ydinaseen käytöstä.

Torstaina sodaksi eskaloituneen kriisin tarkastelu Espanjasta on monella tapaa helpompaa kuin Suomesta. Espanjan ja Venäjän kahdenväliseen historiaan ei liity samanlaisia verisiä haavoja kuin Suomen ja sen itänaapurin menneisyyteen. Espanja on NATO:n jäsen, Suomelta turvatakuut puuttuvat. Espanjalla ei ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Se, että Espanjan poliittinen johto on kovin sanoin tuominnut Venäjän toimet ei yllätä ketään. Sen sijaan Suomen presidentin ja muun poliittisen johdon jämäkät ja tiukat tuomiot ovat kuulostaneet uudelta. Olisiko niin, että Ukrainan kriisin yhteydessä suomettumisen aika on lopultakin päättynyt.

Kuten sanottu, vielä ei tiedetä miten nyt alkanut sota vaikuttaa talouteen, matkailuun, energian hintaan ja vaikka mihin muihin muuttujiin taistelualueiden ulkopuolella. Se tiedetään, että suurin häviäjä ja kärsijä koko prosessissa on Ukraina kansa.

Aurinkorannikko on yksi maailman kansainvälisimmistä alueista. Täällä asuu runsaasti sekä ukrainalaisia että venäläisiä ihmisiä. Toivottavasti he pystyvät sivistyneellä yhteiselollaan todistamaan, että sota on aina vallanhimoisten poliitikkojen aikaansaannosta.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...