Pähkinät 31/22

On taas aika viisastella.

1. Minä vuonna Freddie Mercury kuoli?

2. Mistä tulee armeijan kuljetuspanssariajoneuvon nimi ”Pasi”?

3. Millä eläimellä on mitattu kaikkein kovin puruvoima?

4. Mistä pääaineksista sementti valmistetaan?

5. Kenen hittikappale oli Armotonta menoa?

6. Kuka on tämän hetken kovapalkkaisin suomalaisurheilija?

7. Minä vuonna Suomessa nähtiin viimeksi täydellinen auringonpimennys?

8. Mikä lämpötila-aste määrittää termisen talven alkamisen?

9. Minä vuonna jalkapalloseura Málaga CF on perustettu?

10. Mikä on servaali?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 1991

Tarkemmin sanoen Queenin voimahahmo poistui keskuudestamme 24.11.1991, vain päivä sen jälkeen kun hän oli vahvistanut julkisesti sairastavansa AIDSia. Aiemmin tässä kuussa julkaistiin arkistojen kätköistä löytynyt, aiemmin julkaisematon Queen-kappale Face It Alone, jonka Mercury lauloi vuonna 1988.

2. Panssari-Sisu

Pasi on lyhenne nimestä Panssari-Sisu. Ensimmäiset Pasit valmistettiin vuonna 1983. Vuonna 2004 Pasien seuraajina on valmistettu Patria AMV:tä. Niissä on selvästi Paseja parempi kantavuus, liikkuvuus ja suojaus. Myös moottorin teho on lähes kaksinkertainen (200 kW vs. 360 kW)

3. Suistokrokotiililla

Jopa yli kuusimetriseksi kasvavalla suistokrokotiililla on mitattu 1.700 kilogramman purentavoima. Tietokonelaskelmien mukaan valkohai saattaisi purra vieläkin kovempaa, yli 1.800 kilon voimalla, mutta tätä ei ole mitattu. Ihmisen puruvoima on noin 90kg.

4. Kalkkikivestä, savesta ja kipsistä

Kolmen pääraaka-aineen – kalkkikiven, saven ja kipsin – lisäksi sementtiin lisätään erilaisia seosaineita, joilla sen ominaisuuksia hienosäädetään. Sementti puolestaan on hiekan ohella toinen betonin valmistuksen pääaineksista.

5. Sepi Kumpulaisen

Kalevankadun laulava talonmies Sepi Kumpulainen julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 1991. Levyn ensimmäinen kappale on sittemmin jokseenkin kulttimaineeseen noussut Armotonta menoa. Kumpulaisen uusin levy Hyväntahtoinen lähettiläs julkaistiin vastikään, lokakuun 14. päivänä.

6. Lauri Markkanen

Vastikään Cleveland Cavaliersista Utah Jazziin kaupattu koripalloilija Lauri Markkanen tienaa tästä NBA-kaudesta 16,5 miljoonaa dollaria. NBA:n palkkalistoilla Markkanen mahtuu juuri ja juuri sadan kovapalkkaisimman joukkoon. Suomalaisista NHL-kiekkoilijoista parhaiten tästä kaudesta tienaa Aleksander Barkov, 12 miljoonaa dollaria.

7. 1990

Tarkemmin sanottuna aamuyöstä 22.7.1990. Seuraavaa täydellistä auringonpimennystä Suomessa joudutaan odottamaan 16.10.2126 asti. Seuraava osittainen auringonpimennys Suomessa on nähtävissä tiistaina 25. lokakuuta.

8. 0 celsiusastetta

Termisen talven katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin nollan asteen alapuolelle. Pysyvämmän lämpötilan määrittelemiseksi termisten vuodenaikojen vaihtuminen perustuu nykyään edellisten viikkojen/kuukausien aikana laskettuun lämpösummaan.

9. 1948

Seura perustettiin alun perin nimellä Club Atlético Malagueño vuonna 1948. Kesäkuussa 1994 CA Malagueño muutti nimensä nykyiseen muotoon Málaga Club de Fútbol. Joukkue nousi korkeimmalle sarjaportaalle ensimmäistä kertaa kaudelle 1999-2000. Nyt on meneillään viides perättäinen kausi Segunda Divisiónissa.

10. Kissaeläin

Ulkonäöltään pienikokoista gepardia muistuttava servaali elää lähinnä Afrikan pensas- ja ruohomailla. Täysikasvuinen servaali painaa 9-18 kiloa ja hännän kanssa sen pituus voi olla 130 senttiä. Saalistaessaan se voi hypätä yli kaksi metriä suoraan ylös, napatakseen linnun lennosta.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...