Pähkinät 20/22

1. Minkä rakennuksen kuva oli vuonna 1986 käyttöön otetun 1000 markan setelin kääntöpuolella?

2. Kuinka monta vuotta Suomi ehti olla puolueeton ennen kuin se ilmoitti halustaan liittoutua Naton kanssa?

3. Kuinka monta vuotta muusikko Gösta Sundqvist olisi täyttänyt tällä viikolla?

4. Miksi numero 1888 on ollut tämän viikon ihmisten huulilla?

5. Kuka suomalainen pääsi ensimmäisenä Sport Illustratedin uimapukunumeroon?

6. Miksi 13. perjantai on karmiva päivä kristittyjen keskuudessa?

7. Mistä maasta on kotoisin caesarsalaatti?

8. Mihin eläinlahkoon maasika kuuluu?

9. Minä vuonna kehitettiin ensimmäinen Stigan pöytälätkäpeli?

10. Kuinka monta suomalaista pizzeriaa pääsi italialaisen 50 Top Pizza -listalle?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Suomenlinnan Kuninkaanportin

Porttirakennus sijaitsee Suomenlinnan eteläisimmällä saarella Kustaanmiekan edustalla. Kuninkaanportti on yksi Suomenlinnan tunnetuimmista paikoista. Se rakennettiin Ruotsin kuningas Aadolf Fredrikin laivan kiinnityspaikaksi.

2. 75 vuotta

Suomi solmi syksyllä 1944 rauhan Neuvostoliiton kanssa. Rauhanehtoihin kuuluin myös se, että Suomen on katkaistava liittolaisuus natsi-Saksan kanssa. Saksa ei sitä hyväksynyt. Lapin sota alkoi muutama päivä ennen rauhansopimuksen allekirjoittamista.

3. 65 vuotta

Leevi and the Leavings -yhtyeen keulahahmo menehtyi vuonna 2003. Hän oli tuolloin vasta 46-vuotias, mutta erittäin menestynyt säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja radiokoomikko. Göstan muiston kunniaksi kysy puolisoltasi, että itkisitkö onnesta, jos panisin sua kunnolla.

4. 188-8

Suomen eduskunta päätti tällä viikolla ilmoittaa Natolle, että Suomi on Ruotsin tavoin kiinnostunut hakemaan Naton jäseneksi. Kuriositeettina voidaan todeta, että Kekkonen valittiin poikkeuslailla presidentiksi 1973 äänin 178-28.

5. Lotta Hintsa

Vuoden 2013 Miss Suomi Lotta Hintsa, 33, valittiin tuhansien halukkaiden joukosta kuviin. Ammattilaisvuorikiipeilijän vartalo on odotetusti timmissä kunnossa. Yhdysvaltalaisen Sport Illustratedin uimapukunumeroa voi verrata tunnettavuudeltaan Elleen tai Playboyhin.

6. Se on Jeesuksen ristiinnaulitsemispäivä

Jotkin kristilliset tahot uskovat, että Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina 13. päivä. Viimeisellä ehtoollisella oli myös läsnä 13 henkilöä, joista yksi, Juudas, tulisi pettämään Jeesuksen. Myös Aatamin ja Eevan uskotaan haukanneen omenasta perjantaina ja Kainin on tulkittu surmanneen veljensä Abelin perjantaina. Myös antikristus ja demoninen peto mainitaan Johanneksen ilmestyskirjan 13. luvussa.

7. Meksikosta

Italialainen Caesar Cardini perusti ravintolan USA:n rajalle Tijuanaan, jossa hän tai yksi hänen kokeistaan kehitti yhden maailman tunnetuimmista salaateista. Vuosi oli 1924, ja Amerikassa oli voimassa kieltolaki, joten Cardinin ravintolassa riitti rajan takaa tulevia asiakkaita.

8. Putkihampaisten lahkoon

Aikaisemmin maasika luokiteltiin vajaahampaisten lahkoon ja samaan sukuun eteläamerikkalaisten muurahaiskarhujen kanssa. Se kaivaa pehmeää maata nopeammin kuin pari lapiomiestä. Eläin syö hyönteisiä, termiittejä ja muurahaisia. Siksi sillä on vain pari hammasta. Sikojen kanssa maasialla ei ole mitään tekemistä.

9. 1957

Stiga on ruotsalainen tuotemerkki. Se aloitti pöytätennistuotteiden valmistuksen vuonna 1944. Pöytälätkän valmistus aloitettiin 1957 ja seuraavana vuonna tulivat mukaan ruohonleikkurit. Nykyisin sportti- ja puutarhavälineet kuuluvat eri yrityksiin.

10. Kolme

50 parhaan eurooppalaisen pizzerian listalle pääsivät helsinkiläiset Forza (22.), Luca (26.) sekä turkulainen 450 astetta (29.). Forza on uusi tulokas. Siellä paistetaan puu-uunissa pyöreitä napolilaistyylisiä pizzoja sekä roomalaista peltipizzaa sähköuunissa.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...