Sanan mahti!!

Filosofi Seneca on sanonut: ”miksi säästäisin sanoja? Ne ovat ilmaisia”. Sanat eivät todellakaan maksa mitään, mutta se miten niitä käytetään saattaa maksaa liikaakin. Monet asiat ovat kiinni siitä, miten valitset sanasi. Sanan voima on suuri! Sen avulla on nostettu ihmisiä valtaan, ja toisaalta kaadettu valtaapitäviä. Jo Kalevalan aikaan ymmärrettiin sanan voiman suuri merkitys: ”Ei sanat salahan joua, eikä luottehet lovehen; mahti ei joua maan rakohon, vaikka mahtajat menevät”.

Lehdistö on tunnetusti neljäs valtiomahti. Eikä suotta! Kynällä maailman valloitus ja hallinta taitaa onnistua paremmin kuin miekalla. Sanan valta on niin suuri, että sen avulla pyritään tarvittaessa vääristelemään totuutta. Ukrainan sota on jälleen osoittanut mihin median joutuminen valtaapitävien totaaliseen hallintaan voi johtaa! Putin ei tietoa kumarra eikä nöyristele totuuden edessä.

Länsimaisissa tiedotusvälineissä on kerrottu avoimesti sodan luonteesta ja siitä raakuudesta mitä siviilejä kohtaan on tehty. Onko mikään muuttunut historian saatossa? Ei ainakaan ihminen! Sama raakalainen meissä asuu kuin aina ennenkin. Jo aikoinaan ranskalainen filosofi Voltaire (1694-1778) totesi: ”Tiedän olevani sivistyneiden ihmisten parissa, koska he sotivat raakalaisten tavoin”. Tätä venäläinenkin sivistys näyttää olevan.

Toivoa kuitenkin on! Olemme jokainen vastuussa siitä mitä teemme. Viime kädessä elämä on kuin suuri sävellys, johon jokainen kirjoittaa omat sanansa. Laitetaan kynä kiertämään!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...