Pähkinät 23/22

1. Minkä maalaiseksi yhtyeeksi Teflon Brothers julistautui kesäkuun alussa?

2. Mikä on Rovaniemellä sijaitsevan joulupukin kotiluolan sota-ajan tehtävä?

3. Mihin rikokseen kesäkuussa vapaaksi päästetty amerikkalainen John Hinckley, 67, syyllistyi vuonna 1981?

4. Mistä, vaikutusvaltaisista henkilöistä koostuva, Bilderberg-ryhmä on saanut nimensä?

5. Kuka NBA:n koripalloilija rikkoi ensimmäisenä aktiivipelaajana miljardin tienatun dollarin rajan?

6. Montako kiloa bambua Ähtärin eläinpuistot pandat, Lumi ja Pyry, syövät päivässä?

7. Mistä maasta tulee Suomeen tai Viroon sijoitettava kelluva kaasuvarasto eli lng-terminaali?

8. Kuka tunnettu porilaismuusikko menehtyi tällä viikolla?

9. Mistä maailmankuulu jalkapallotoimittaja Guillem Balague järkyttyi Helsingissä?

10. Mistä venäläiset lentoyhtiöt saavat varaosia koneisiinsa pakotteiden aikana?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Virolaiseksi

Mikko Kuoppala eli Pyhimys, Heikki Kuula ja Jani Tuohimaa eli Voli ottivat Viron e-kansalaisuuden. Yhtye myös levyttää jatkossa Universal Records Estonialle, mutta artistit maksavat edelleen veronsa Suomeen. Yhtye päivitti Juice Leskisen biisin Eesti (On My Mind) itselleen sopivaksi.

2. Toimia väestönsuojana

Joulupukin kotiluola sijaitsee 55 metriä maan alla. Siellä on tilaa 3.600 henkilölle. Luolastosta löytyy muun muassa laitteisto tunnelin kaivamiselle, jos sen suuaukko romahtaa pommituksessa. Nykyinen rekvisiitta korjataan kriisitilanteessa pikaisesti pois – vain jotain niistä jätetään lasten viihdykkeiksi.

3. Ronald Reaganin salamurhayritykseen

Hinckleylla oli pakkomielle näyttelijä Jodie Fosterista. Stalkkaamisen lisäksi Hinckley ajatteli, että presidentin tappaminen tekisi vaikutuksen Oscar-palkittuun näyttelijään. Hinckley ihastui alun perin Robert de Niron tähdittämässä Taksikuski-elokuvassa lapsiprostituoitua näytelleeseen 12-vuotiaaseen Fosteriin.

4. Hotellin nimestä

Ensimmäinen kokous järjestettiin Hollannin Oosterbeekissä sijaitsevassa Hotel de Bilderbergissä 1954. Sen jälkeen ryhmä on kokoontunut 68 kertaa. Tänä vuonna Suomesta kutsun saivat pääministeri Sanna Marin, HS:n päätoimittaja Kaius Niemi ja Suomen pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen.

5. LeBron James

LeBron James, 37, edustaa Los Angeles Lakersia. Hän tienasi viime vuonna talouslehti Forbesin mukaan 121,1 miljoonaa dollaria, joista 80 miljoonaa syntyi urheilun ulkopuolisista ansioista. Vain jalkapalloilija Lionel Messi tienasi (130 milj. dollaria) Jamesia enemmän. Koripalloilun lajilegenda Michael Jordan ylsi miljardiin taalaan vasta 11 vuotta uransa lopettamisen jälkeen.

6. 20–30 kiloa

Ruokamäärä vaihtelee vuodenajan mukaan. Eläintarha tarjoaa niille bambua kolmesti päivässä, jotka ne syövät omaan tahtiinsa. Jättiläispandat ovat olleet aikaansa edellä kasvissyöjinä, sillä vielä runsaat miljoona vuotta sitten ne söivät lihaa.

7. Argentiinasta

Terminaalin vuokrasopimus päättyy siellä syyskuun lopussa, jonka jälkeen se hinataan joko Suomeen tai Viroon riippuen siitä, saadaanko Hankoon rakennettua tarvittava kaasuputki. Terminaaleja on maailmalla vain noin 50 kappaletta. Sen avulla korvataan venäläinen maakaasun tuonti.

8. Jussi Hakulinen

Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen kitaristi/kosketinsoittaja Jussi Hakulinen kynäili Yön suurimmat hitit kuten Joutsenlaulu, Rakkaus on lumivalkoinen, Särkynyt enkeli, Yhden illan varietee ja Likaiset legendat 1. Sairauskohtaukseen menehtynyt Hakulinen oli 57-vuotias.

9. Latten hinnasta

Balague tviittasi kuvan lattesta ja kuitista. Latte maksoi 6,70 euroa. Suomalaisia kahvin hinta ei yllätä. Sen sijaan Hemi järkyttyi, kun osti viime viikolla málagalaisesta chiringuitosta kivennäisveden 3,50 euron hintaan. Se kuitenkin tarjoiltiin Las Vegasista tutusta alumiinipullosta.

10. Purkamalla takavarikoituja länsikoneita

Venäjän hyökättyä Ukrainaan länsimaiset yhtiöt purkivat venäläisten lentoyhtiöiden kanssa tehdyt leasing-sopimuksen. Maahan jäi kuitenkin noin 400 länsimaista lentokonetta, joita nyt puretaan varaosiksi, jotta lentoliikennettä voidaan jatkaa Venäjällä.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...