Marsalkan sauva!

Marsalkan sauva on noin 20 cm pitkä koristeltu sauva. Se on sisältä ontto ja sisältää marsalkan valtakirjan. Vanhan sanonnan mukaan: ”huono se sotilas, joka ei marsalkan sauvasta haaveile”. Voi olla noinkin, mutta mistäs itse marsalkka haaveilee? Ainakin marsalkka Grigori Potemkinin (1739-1791) kerrotaan haaveilleen Venäjän keisarinnasta Katariina Suuresta (1729-1796). Hän oli nimittäin yksi Katariinan tunnetuista rakastajista.

Parhaiten Grigori Potemkin tunnettaneen kuitenkin käsitteestä ”Potemkinin kulissit”. Sillä tarkoitetaan tilanteen antaman vaikutelman lavastamista paremmaksi kuin se todellisuudessa on! Potemkin oli aikoinaan taitava luomaan vaikutelmaa että asiat olivat paljon paremmin kuin todellisuudessa olivatkaan.

Totalitaarisissa valtioissa Potemkinin kulissi kuvaa nykyisin käytäntöä, jossa vieraille näytetään maan parhaat puolet ja kätketään puutteet. Pohjois-Korea lienee tässä todellinen mestari! Myös Venäjä tavoittelee tätä kyseenalaista kärkisijaa kaikin käytettävissä olevin keinon.

Meillä suomalaisillakin on oma marsalkkamme. Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951) palveli aikoinaan Venäjän keisarillisessa armeijassa, mutta onneksi palasi Suomeen ja käänsi asetakkinsa selän venäläisille. Lopulta hänen käteensä ojennettiin aito marsalkan sauva. Ehkä se oli ”taikasauva” joka pelasti maamme silloin. Vielä tänään Marski ratsastaa uljaana Mannerheimintiellä. Ja ilman Potemkinin kulisseja!

Marsalkka Potemkin sai paljon aikaan “omalla sauvallaan”. Hän perusti Ukrainaan myös ihka aidon Mariupolin kaupungin. Nyt venäläiset ovat pommittaneet sen maan tasalle. Jäljellä ovat vain pelkät kulissit – Potempikinin vai Putinin kulissit?!

Hannu T. Korhonen

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...