Pähkinät 11/22

Tällä viikolla tietoa kaivataan mm. ruuasta, elokuvahistoriasta ja jääkiekosta.

1. Montako vuotta legendaarinen Jalostajan hernekeitto täyttää tänä vuonna?

2. Mikä oli suomalaisen Hollywood-legenda Maila Nurmen tunnetuin rooli?

3. Kuinka monta vuotta Seiska-lehti on viihdyttänyt suomalaisia?

4. Miksi Venäjän arvellaan tuoneen Ukrainan rajalle 1947 valmistuneita kaksitasokoneita?

5. Kuinka monta henkilöä on ilmoittautunut Suomessa vasta perustettuun noitakouluun?

6. Montako vuotta on Kauniiden ja rohkeiden alkuperäisen Ridgen eli Ron Mossin ja hänen isänsäänsä Eric Forresteria näyttelevän John McCookin välinen ikäero?

7. Mitä jääkiekkohistoriaa valmentaja Pekka Virta teki viime viikolla?

8. Mitä elokuvahistoriaa Dual-niminen Hollywood-raina teki?

9. Mistä Hymy-lehti sai nimensä?

10. Kenestä edesmenneestä kansanedustajasta ja viihdyttäjästä tehdään elokuva tänä vuonna?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 70 vuotta

Jalostajan hernekeitto on yksi Suomen ensimmäisistä säilykkeistä. Kuningas Vaasa määräsi aikoinaan ihmiset syömään hernekeittoa torstaisin ukkosenjumalan Torin kunniaksi. Torin päivä on ruotsiksi torsdag. No, hyvä tarina oli se totta tai ei.

2. Vampira

Vampira on kulttihahmo ja goottien esikuva. Vampira on naispuolinen vampyyri. Nurmi näytteli muun muassa television The Vampira Showssa sekä maailman huonoimmaksi elokuvaksi kutsutussa Plan 9 from Outer Space. Hänen setänsä oli juoksija Paavo Nurmi.

3. 30 vuotta

Tanskalaisen perheyhtiön Allerin Suomeen tuoma lehti vakinaisti pian paikkansa koko kansan viihdelehtenä. Se nousi Suomen suurimmaksi lehdeksi runsaassa kymmenessä vuodessa ja Pohjoismaitten suurimmaksi 15 vuodessa.

4. Houkutuslinnuiksi

Sateliittikuvat paljastavat Antonov An-2 kaksitasokuljetuskoneiden olevan lähellä Ukrainan rajaa. Niiden avulla venäläisten arvellaan yrittävän selvittää Ukrainan ilmapuolustuksen sijaintipaikkoja. Ilmailuasiantuntijoiden mukaan ne on voitu muuttaa droneiksi. Tutkassa hitaat koneet vaikuttavat helikoptereilta.

5. Vajaa 60

Näin väittää Suomen Noitaopisto ry, joka toimii yhteistyössä Pakanallisen keskuksen kanssa. Noitakoulu aloittaa toimintansa tällä viikolla etäopetuksena, koska sillä ei ole vielä toimitiloja. Valmistuttuaan ”noidat” voivat tulkita muun muassa tarot-kortteja.

6. Lähes 8 vuotta

John McCook täyttää kesällä vasta 78 vuotta ja Ron Moss ehti jo täyttää 70 vuotta. Kameraikä on aina eri kuin todellinen ikä. Suomenkin filmiteollisuus siirtyi vasta käyttämään näyttelijöiden kameraikää todellisen iän sijasta.

7. Hänestä tuli SM-liigassa eniten otteluita valmentanut henkilö

Turkulainen Pekka Virta valmensi viime perjantaina 888:nnen SM-liigaottelunsa. Edellinen ennätys oli Hannu Aravirran nimissä. Kolmanneksi eniten otteluita on kertynyt Jukka Rautakorvelle, 886. Virta on vasta 52-vuotias, joten hänellä on aikaa nousta omaan luokkaansa.

8. Ensimmäinen kokonaan Suomessa kuvattu Hollywood-leffa

Elokuvan pääosissa nähdään Breaking Bad -sarjasta tuttu Aaron Paul sekä Hawaii Five-O sarjassa esiintynyt Beulah Koale. Elokuva kuvattiin Tampereella jo vuonna 2020, mutta se sai ensi-iltansa vasta tänä keväänä. Elokuvan uskotaan tuovan Suomeen lisää vastaavanlaisia tuotantoja.

9. Lehtikeisari Urpo Lahtisen vaimon etunimestä

Hymy-lehti perustettiin jo vuonna 1959. Se oli pitkään Suomen suosituin lehti. Tällä hetkellä sen kustantajana toimii Otavamedia, mutta sisällöstä vastaa Mika Lahtosen luotsaama Pressimiehet. C More:ssa alkoi tällä viikolla Hymyä!-niminen sarja, joka sijoittuu Urpo Lahtisen kultaiselle 70-luvulle.

10. Tony ”Viikinki” Halmeesta

Elokuvan käsikirjoittavat ja ohjaavat Lauri Anssi Moilanen ja Olli Vuokko. Elokuva kertoo, miten Halme loi itsestään myyttisen ja yltiömaskuliinisen hahmon, Viikingin.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...