Pähkinät 7/22

Leffaa, maantiedettä, urheilua ynnä muuta.

1. Kuinka monta suomalaista on voittanut värisuoran (kultaa, hopeaa ja pronssia) samoissa olympialaisissa?

2. Kuka on tuottanut tunnetut nuorisoleffat mm. Ghostbusters, Delta-jungi, Beethoven ja Lastentarhan kyttä?

3. Ketkä espanjalaiset näyttelijät (pariskunta) ovat tänä vuonna Oscar-ehdokkaita?

4. Minkä neuvon näyttelijä Rooger Moore antoi vastanäyttelijöilleen ennen lemmenkohtauksia?

5. Mistä maasta alkaa ja mihin maahan päättyy maailman pisin rautatie?

6. Miksi Galiciassa sijaitseva Aceredon kylä on ollut viime aikoina esillä julkisuudessa?

7. Mikä musiikkilaji sopii sveitsiläistutkimuksen mukaan parhaiten emmental-juustolle?

8. Minkä maalainen rotu labradorinnoutaja on alun perin?

9. Minkä niminen on Aku Louhimiehen ohjaama elokuva, joka tulee ensi-iltaan 1.4.?

10. Kuinka monta kiloa laulaja Jippu on laihtunut kahdessa vuodessa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Viisi

Edellisen kerran suomalaisen urheilijan värisuoraa juhlittiin Squaw Valleyssa 1960, kun Veikko Hakulinen sivakoi mitaleita. Hakulisen ja Iivo Niskasen lisäksi myös pikaluistelijat Clas Thunberg (1924) ja Julius Skutnabb (1924) sekä voimistelija Veikko Huhtanen (1948) ovat saavuttaneen värisuoran samoissa kisoissa.

2. Ivan Reitman

75-vuotias Reitman vaihtoi hiippakuntaa viime viikolla. Hänen tuottamillaan elokuvilla on tahkottu miljoonia. Reitmanin viimeisimmäksi leffaksi jäi Ghostbuster 3 – Afterlive, jonka pääosassa nähdään muun muassa Paul Rudd, Sigourney Weaver sekä alkuperäiset haamujen metsästäjät Bill Murray ja Dan Aykroyd.

3. Penélope Cruz ja Javier Bardem

Molemmilla on jo yksi pysti parhaasta sivuosasta, mutta nyt tarjolla olisi parhaan nais- ja miesnäyttelijän Oscarit. He saavat vastuksen toisesta pariskunnasta Kirsten Dunst ja Jesse Plemons, jotka näyttelevät vielä samassa elokuvassa The Power of the Dog pariskuntaa.

4. Kannattaa käyttää sukkia

Moore piti vällyjen välissä sukkia jalassaan, koska hänen mielestään studiot olivat kylmiä ja kolkkoja paikkoja. Hän neuvoi myös Bond-tyttöjä tekemään samoin.

5. Espanjasta Kiinaan

Maailman pisin rautatie kulkee Madridista Yiwuun. Se avattiin liikenteelle 2014. Radan kokonaispituus on 13.052 kilometriä. Rautatie kulkee kahdeksan maan läpi. Matka taittuu noin 20 päivässä. Kaiken kaikkiaan reitillä kulkee 14 junaa, joissa työskentelee yhteensä 60 veturinkuljettajaa.

6. Sitä ei ole nähty 30 vuoteen

Kylä jäi veden alle 1992, kun Limia-joki padottiin. Espanjassa kuivuus on tyhjentänyt lähes kaikki tekojärvet ja samalla Aceredon kylä on tullut näkyviin. Jos kuivuus jatkuu samanlaisena, niin kohta voi alkaa Andalusiassa veden säännöstely.

7. Hip hop

Sveitsiläiset tutkivat vuonna 2019 ääniaaltojen vaikutusta juuston kypsennykseen. Makutestin perusteella hip hop -musiikki tuotti emmentalille parhaimman maun. Useat viininvalmistajat soittavat kypsyville viineille musiikkia. Ääniaallot kulkevat tosin paremmin nesteessä kuin juustossa.

8. Kanadalainen

Kansainvälinen koiranjalostusliitto pitää kuitenkin rodun alkuperäismaana Yhdistynyttä kuningaskuntaa, koska se jalostettiin siellä nykyiseen muotoonsa. Labbis on suosituin koirarotu mm. Suomessa, Isossa-Britannissa ja Yhdysvalloissa.

9. Odotus

Elokuva kuvattiin Turun saaristossa jo kesällä 2020, mutta sen ensi-iltaa on siirretty koronan takia. Elokuvan pääosissa nähdään Inka Kallén, Aku Hirviniemi ja Andrei Alén. Alénin isä on muuten ralliautoilija Markku Alén.

10. 40 kiloa

Jippu osallistui pari vuotta sitten Olet mitä syöt tv-ohjelmaan. Hän kertoo laihtuneensa jättämällä makeiset ja jäätelön pois. Hän myöntää, ettei ole helppoa kulkea kaupassa karkkihyllyn ohi.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...