Sujuu kuin rasvattu – vai sujuuko?

 

Näin loppuvuodesta eletään niin joulusuklaitten kuin rasvaisen vihreän kullan, oliiviöljyn sesonkiaikaa. Olen ikäpolvea, joka on peloteltu nuoruudessa kaikella rasvalla – olen myös kokenut kantapään kautta, että rasvojen pelko on sairauden alku. Mutta jos halutaan, että elimistössä kaikki sujuu kuin rasvattu, täytyy ymmärtää, miksi rasva on välttämätöntä -ja että rasvoissa on eroja.

Aivot ovat 60-prosenttisesti rasvaa. Hermosolujen kuin kaikkien muittenkin solujen solukalvot ovat rasvaa. Solukalvojen rasvat jakautuvat tasan tyydyttyneisiin ja tyydyttymättömiin rasvahappoihin, ja tuo tasapaino on tärkeää solukalvojen toiminnalle. Esimerkiksi kalaöljyn tyydyttymättömät omega-rasvahapot tuovat solukalvoon joustoa, kun taas tyydyttyneet rasvahapot tuovat jäntevyyttä kalvoille. Hiusverisuonet, joita ihmisellä on noin 50.000 km, voivat olla jopa kymmenen kertaa ohuempia halkaisijaltaan kuin punasolut, joiden tulisi päästä viemään hiusverisuoniston kautta happea jokaiselle solulle kaikkialla. Solukalvojen jouston ja jäntevyyden on oltava tasapainossa, että verisuonissa happi ja ravinteet kulkevat kuten pitääkin, eikä elimistön tarvitse nostaa puutteellisen toiminnan vuoksi verenpainetta – tai jättää osaa elimistä heikommalle hapen ja ravinteitten saannille. Rasvahapot vaikuttavat muistiin, ajatuksen kulkuun, oppimiseen, havaintoihin ja mielialaan. Mielialaa säätelevien adrenaliinin ja serotoniinin rakentamiseen tarvitaan rasvahappoja. Sukupuolihormonien rakentumiseen tarvitaan rasvahappoja ja myös ruuansulatus tarvitsee rasvaa.

Rasvoissa on kuitenkin eroja. Happi, valo ja lämpö pilaavat rypsi-, rapsi- ja auringonkukkaöljyt hyvin nopeasti. Usein tämä pilaantuminen on tapahtunut jo öljyä tai margariinia valmistettaessa. Härskiintyneet rasvat ovat elimistön hiljaisen tulehduksen lietsojia. Ruuanlaitossa olisi suositeltavaa käyttää aitoa luomulaatuista voita, laadukasta oliiviöljyä, gheetä ja kylmäpuristettua kookosöljyä. Eikä laardikaan ketään tapa, mutta on hiukan harvinaisempaa nykypäivänä ruuanvalmistuksessa. Voin ja rasvaisten maitotuotteiden sisältämä konjugoitu linolihappo ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja ja vahvistaa sekä lihaksia että luustoa. Maitorasvat ylläpitävät kylläisyyttä ja ehkäisevät siten liiallista syöpöttelyä sekä suojaavat jopa sydänsairauksilta. Äidinmaitokin on pääasiassa tyydyttynyttä rasvaa, jota tarvitaan muun muassa lapsen hermoston normaalille kehittymiselle ja muullekin kasvulle.

2009 julkaistu kansainvälinen meta-analyysi osoitti, etteivät eläinrasvat ole vaarallisia. Vasta noin viisi vuotta myöhemmin Suomessa ravitsemussuosituksista vastaavalta viralliselta taholta myönnettiin, että ”rasva-asia on meillä ymmärretty hieman väärin”. Nykyisin tiedetään sydänterveyteen vaikuttavan muutkin asiat kuin ravinnon rasvat. Vaikutusta on mm. maksan omalla rasvojen tuotannolla, kun syödään liikaa sokereita ja tärkkelystä. Antioksidantit ja vitamiinit, joita saadaan eritoten kasviksista, ovat elintärkeitä ylläpidettäessä verisuonten ja sydämen terveyttä.

Solujen aineenvaihduntaa säätelevän rasvaliukoisen, mm. luustolle elintärkeän D-vitamiinin arvoa alettiin ymmärtää 2000-luvun alussa laajemmin. Moni on huomannut Aurinkorannikolle muutettuaan, kuinka mieli, hiukset ja kynnet voivat paremmin -siinä vain muutama lukuisista D-vitamiinin saannin vaikutuksista. Muista kuitenkin, että mm. kolesterolilääkkeet estävät D-vitamiinin saantia auringosta. Tuo synteesi tarvitsee kolesterolia, joka ei nykytiedon mukaan ole vaarallista kuin härskiintyneessä muodossa. Kolesterolin härskiintymistä voidaan ehkäistä tehokkaasti oliiviöljyn runsaalla käytöllä, sokereita välttämällä ja täydentämällä rasvahappojen saantia laadukkaalla laajakirjoisella rasvahappovalmisteella. Kun vielä lisätään värikkäästi kasviksia ruokavalioon, saadaan myös kuriin hiljaista tulehdusta, joka on juurisyynä lähes kaikissa kansansairauksissa.

Elintarviketeollisuus, kuten leipomoteollisuus, käyttää paljon transrasvoja valmisteissaan. Kuluttajan olisi itse erotettava luontaiset transrasvat (maito, liha) ja teollisesti valmistetut haitalliset transrasvat (esimerkiksi teolliset margariinivalmisteet). Vältä siis teollisia valmisteita. Nämä kovetetut transrasvat pienentävät veren HDL-kolesterolipitoisuutta, kovettavat verisuonia, ruokkivat elimistön hiljaista tulehdusta ja suurentavat siten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Margariinit käyvät läpi teollisen prosessin, jossa rasva kovetetaan keinotekoisesti ja niihin lisätään runsaasti erilaisia lisäaineita.

Nyt kun uuden sadon oliiviöljyä on saatavilla, sitä kannattaa hankkia itselleen ja läheisilleen terveyttä edistäväksi joululahjaksi ja käyttää runsaasti päivittäin. Saat oliiviöljystä, pähkinöistä ja siemenistä sekä esimerkiksi rasvaisesta avokadosta muun muassa rasvaliukoista E-vitamiinia, joka parantaa muistia ja ajatuksenkulkua, hellii ihoa, ehkäisee selluliittia ja vähentää mustelmataipumusta. Oliiviöljyksi ruokiin, joita ei kuumenneta, kannattaa valita mahdollisimman luonnonmukaisesti valmistettu raikkaanvihreä, suodattamaton kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy (extra virgin), joka toimii elimistön sisäisenä voitelijana ja antaa antioksidanttisuojaa. Suodatettu kirkas kylmäpuristettu oliiviöljy taasen käy kypsennykseen ja leivontaan.

Älä leikkaa kalasta tai lihasta rasvaa pois, vaan anna sen maustaa ja mehevöittää ruokaa. Rasvainen kala kannattaa kypsentää mahdollisimman miedolla lämmöllä, jotta sen hyvät rasvat säilyvät. Lorauta salaatin päälle kunnolla kylmäpuristettua öljyä ja rouhaise ripaus valkaisematonta merisuolaa ja mustapippuria sekä käytä lisäaineettomia aitoja mausteita ja yrttejä rohkeasti. Palasesta kovaa, pitkään kypsynyttä, vanhaa juustoa saat makuelämyksen lisäksi luustoasi hellivää K-vitamiinia. Sen kylkeen oliiveja, manteleita, pähkinöitä ja tummaa, vähintään 80 % suklaata pala nautittavaksi ja ehkä palan painikkeeksi lasi punaista, antioksidanttirikasta luomuviiniä. Näin sujuu kuin rasvattu ravinteitten ja hapen kuljetus koneistossasi myös joulunpyhinä. Herkullista joulunaikaa kaikille!

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hanna Huttunen
Kirjoittaja on diplomiravintoterapeutti, tietokirjailija
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...