Nuori Suomi juhlii itsenäisyyspäivänä

Aurinkorannikon suomalaisten itsenäisyyspäivän pääjuhla toteutetaan tänä vuonna perinteitä kunnioittaen. Ohjelmassa on puheita, laulua, soittoa ja tanssia.

Juhlan järjestävä taho on Aurinkorannikon suomalaisyhteisöjen neuvottelukunta, tänä vuonna käytännön järjestelyistä vastaa kulttuuriyhdistys Kaleva. Paikkana on tuttu Fuengirolan Palacio de la Paz.

-Valitsemamme teema tämän vuoden juhlaan on Nuori kansainvälinen Suomi. Koetamme tuoda teemaa esille Aurinkorannikon suomalaisten nuorten kautta. Täällähän heitä on ja vieläpä kansainvälisiä. Suomalaisesta koulusta valmistuu joka vuosi hyvät kansainväliset valmiudet omaavia nuoria, Kalevan puheenjohtaja Hannu Vuori kertoo.

Nuoret ovat hyvin esillä juhlassa. Suomalaisen koulun oppilaat ja henkilökunta esittävät useamman musiikki- ja tanssinumeron. Lisäksi Noora Karman Talent Schoolin oppilaat esittävät myös omia vauhdikkaita esityksiään.

Paikallista musiikkiosaamista esittelee myös Aurinkorannikon kuoro parin kappaleen verran.

Musiikillista talenttia tulee myös Suomesta. Pianisti Markus Ollila ja tenori Aapo Korhonen avaavat juhlan komeasti Finlandialla.

Juhlan avaa Kalevan puheenjohtaja Hannu Vuori, kaupungin tervehdyksen tuo pormestari Ana Mula. Juhlapuhujina kuullaan suurlähettiläs Sari Rautiota ja valtiopäiväneuvos Markus Aaltosta.

Juhlassa lauletaan sekä Espanjan että Suomen kansallislaulut.

Itsenäisyyspäivän vietto Aurinkorannikolla aloitetaan perinteisesti lipunnostolla Girasolissa Los Pacosissa klo 9.00. Juhlajumalanpalvelus alkaa Palacio de la Pazissa klo 11.30 ja pääjuhla käynnistyy samassa paikassa klo 13.

Yllättävä kuluerä

Tämän vuoden juhlan järjestelyjä kohtasi myös yllättävä, uusi kustannuserä. Kun Kaleva jätti kaupungille protokollan mukaisen hakemuksen juhlan järjestämisestä, myöntävä vastaus tuli nopeasti, mutta sen mukana tuli uusi ehto.

-Kaupunki edellytti meitä olemaan yhteydessä paikalliseen tekijänoikeusjärjestöön (GSAE) ja sopimaan heidän kanssaan korvauksista. Tällaista ei aiemmin ole vaadittu. Kyse on toki lakisääteisistä maksuista, mutta aika yllättäen tämä kuluerä nyt tuli. Se ei nimittäin ole aivan mitätön, joudumme ilmeisesti tilittämään 8,5% lipputuloista heille, Vuori summaa.

Vuoren mukaan neuvottelut tekijänoikeusjärjestön kanssa ovat vielä kesken, lopullinen maksettava summa määrätään vasta tilaisuuden jälkeen, kun kaikki tarvittava tieto on käytössä.

-Suomessa tuo prosentti on huomattavasti pienempi ja maksuperusteetkin ilmeisen paljon lievempiä. Kävin hyvähenkisen keskustelun GSAE:n Málagan johtajan kanssa asiasta. Hän ei kuitenkaan juurikaan voinut joustaa, hän sanoi, että maksut perustuvat lakiin. Pienen neuvotteluvaran hän kuitenkin vielä jätti, toivottavasti saamme jotain alennusta. Mikäli maksut toteutuvat täysimääräisinä, juhlasta ei jää mitään tuottoa, eikä pesämunaa seuraavalle vuodelle.

Vuori pohdiskelee myös sitä, mitä tekijänoikeuksien tarkempi valvonta saattaisi jatkossa tarkoittaa muillekin tilaisuuksille. Suurimmalla osalla ravintoloista on GSAE:n kanssa sopimus olemassa, mutta muiden konserttisalien suhteen tilanne voi olla toinen.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...