Karnosiinin monet edut

Jotta iän karttuessa pysyisi terveenä ja toimintakykyisenä, niin monipuolinen ruokavalio ja riittävä energian saanti ovat tärkeitä.

Ikääntyessä lihasmassan määrä pienenee, fyysinen aktiivisuus vähenee ja perusaineenvaihdunta hidastuu, jolloin myös energiantarve vähenee. Myös ruokahalu ja janontunne heikkenevät, joten monen tulee syötyä vähemmän kuin ennen.

Tällöin on vaarana, että vitamiineja ja kivennäisaineita ei tule ruoasta riittävästi. Ikäihmisten onkin muita useammin hyvä täydentää syömisiään ravintolisillä.

Karnosiini on lisäravinne, jota on käytetty mm. diabeteksen komplikaatioiden ehkäisyyn, ikääntymisen aiheuttamien muutosten hidastamiseen ja autismin hoitoon.

Karnosiinia esiintyy elimistössä luonnostaan lihaksissa (mukaan lukien sydän), aivoissa ja muualla hermostossa.
Karnosiini on voimakas antioksidantti. Se hidastaa elimistön rappeutumista estämällä proteiinien ristiinlinkittymistä ja glykaatiota eli sokeroitumista.

Karnosiini poistaa haitallisia raskasmetalleja elimistöstä sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, koska se estää kolesterolin ja triglyseridien hapettumista.
Diabetes on yksi suosituimmista karnosiinin käyttötarkoituksista. Karnosiinin edellä mainitut vaikutukset voivat estää diabeteksen komplikaatioiden kuten neuropatian eli hermovaurioiden ja nefropatian eli munuaistaudin kehittymistä.

Karnosiini vähentää maitohapon kertymistä lihaksiin liikuntaa harrastettaessa. Tästä syystä monet urheilijat käyttävät sitä. Liikunta saattaa myös lisätä karnosiinin tarvetta.

Karnosiiniin liitetään usein käsite “anti-aging” eli vanhenemisen hidastaminen, mitä sen vaikutusten valossa voidaan pitää perusteltuna. Iän myötä karnosiinin määrä elimistössä myös laskee selvästi.

Laboratoriotutkimuksissa karnosiini on saanut ihmisen sidekudossolut selviämään hengissä kauemmin. Se on pidentänyt tavallista nopeammin vanhenevan hiirikannan keskimääräistä elinikää ja hidastanut ikääntymisen merkkien ilmaantumista.

Karnosiinia käytetään usein autismin hoidossa. 31 lapsen kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa karnosiinista oli selvää apua, lumelääkkeestä ei. Jotkut autistit ovat kuvailleet karnosiinin helpottavan autismiin usein liittyvää aistien yliherkkyyttä.

Karnosiinista voi olla hyötyä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja mahdollisesti myös hoidossa, sillä antioksidanttivaikutuksensa lisäksi se estää Alzheimerin taudissa aivoihin kertyvien beeta-amyloidiplakkien muodostumista. Sillä on muitakin neuroprotektiivisia eli aivoja suojelevia vaikutuksia.

Tutkimusten mukaan karnosiini

-alentaa verenpainetta
-suojelee sydän- ja verisuonitaudeilta
-parantaa sydämen lyöntivoimaa
-vähentää inflammaatiota eli tulehdusreaktiota
-hidastaa joidenkin syöpäkasvainten kasvua
-parantaa immuunijärjestelmän toimintaa sen ollessa heikentynyt
-ehkäisee mahahaavaa
-nopeuttaa haavojen paranemista
-hidastaa kaihin kehittymistä
-suojelee maksaa alkoholin ja parasetamolin aiheuttamilta vaurioilta
-vähentää joidenkin solunsalpaajien sekä sädehoidon haittavaikutuksia.

Karnosiini tukee tervettä ikääntymistä. Karnosiini on kahden aminohapon, beeta-alaniinin ja histidiinin, muodostama dipeptidi, jota muodostuu maksassa. Ruoasta sitä saa pääasiassa lihasta. Karnosiinia löytyy paljon aivoista ja lihaksista.

Ikääntymisen myötä karnosiinin tuotanto kehossa vähenee.
Laaja valikoima normaaleja kehon prosesseja, mukaan lukien lihasten, sydämen, maksan, munuaisten, aivojen ja monien muiden elinten asianmukainen toiminta ja kehitys, luottavat karnosiiniin sen terveen toiminnan ja kehityksen kannalta.
Karnosiiniin käyttö ikääntymisen hidastamiseksi on herättänyt joidenkin tutkijoiden huomion, koska se näyttää olevan vuorovaikutuksessa tiettyjen molekyylien kanssa, jotka voivat olla mukana ikääntymisprosessissa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni’s Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

View Results

Loading ... Loading ...