Pähkinät 15/22

Bodia, sporttia ja tsemppistä, sekä muutamaa muutakin aihetta taas kysellään.

1. Miksi erotuomari keskeytti Bundesliigan ottelun runsas viikko sitten heti auringonlaskun jälkeen?

2. Minkä historiallisen listan tällä viikolla, 107-vuotiaana, edesmennyt Mimi Reinhard kirjoitti?

3. Minkä maan kansalaisuudesta Viron ex-presidentti luopui voidakseen aloittaa maan suurlähettiläänä 1993?

4. Minkä merkkiselle turva-autolle F1-pilotti Max Verstappen antoi ”lempinimeksi” Kilpikonna?

5. Minä vuonna kuusikukkulan eli Grankullan suomenkielinen nimi Kauniainen otettiin virallisesti käyttöön?

6. Mikä maa yhdistää USA:n ohella muusikko Lenny Kravitzia, toimintasankari Sylvester Stallonea ja oscar-voittaja Dustin Hoffmania?

7. Kuinka korkeaksi jättipökkövehkan (Amorphophallus titanum) kukinto voi kasvaa?

8. Minkä maan poliisi sai viime viikolla tehtäväksi etsiä varastettua terässiltaa?

9. Kuinka moni EU-maa ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä?

10. Minä vuonna Netflix aloitti toimintansa Suomessa?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Antaakseen yhdelle pelaajalle juomatauon

Saksalaistuomari Matthias Jöllenbeck vihelsi Augsburg – Maiz-pelin poikki 65. minuutilla, jotta Maizin toppari Moussa Niakhate pääsisi heti juomaan. Niakhate on muslimi, joten hän ei saa syödä ja juoda valoisana aikana kesken muslimien pyhän juhlan, ramadanin.

2. Schindlerin listan

Viinalle perso naistenmies, teollisuuspohatta Oskar Schindler pelasti yli tuhat juutalaista Plaszowin keskitysleiriltä. Reinhardin, silloisen Carmen Weitmannin, tehtävänä oli pitää kirjaan suojelluista juutalaisista. Steven Spielberg ohjasi listasta kertovan elokuvan, joka sai ensi-iltansa 1993.

3. Yhdysvaltain

Ilveksen vanhemmat pakenivat Virosta Neuvostoliiton miehitystä. Ilves syntyi Tukholmassa, mutta perhe jatkoi sen jälkeen matkaa USA:han. Ilves ei osannut tuolloin kunnolla edes vanhempiensa kieltä. Nykyisin Ilves keskittyy vanhojen suomettumisjäärien Tarja Halosen ja Erkki Tuomiojan pilkkaamiseen Twitterissä.

4. Aston Martinille

Lempi- vai haukkumanimi, mutta Aston Martin taidetaan vastaisuudessa tuntea Kilpikonnana. Kilpikonna ajeli turva-autona ”p***urallia” Australian GP:ssä. Pääsuoralla sen vauhti oli vain 140 km/h. Tämän vuoden toinen turva-auto Mercedes-AMG GT Black Series on viisi sekuntia jokaisella kierroksella Aston Martinia nopeampi.

5. 1949

Suomen ”veroparatiisin” nimi sai suomennoksen jo 1930-luvulla, mutta se otettiin virallisesti käyttöön, kun Kauniaisista tuli kauppala. Kauppalat muutettiin kaupungeiksi 1977. Ja kauppalamalli tuli Ruotsista, jossa niitä kutsuttiin, yllätys, yllätys, nimellä köping. Jönköping eli Tollokauppala.

6. Ukraina

Lenny Kravitzin isä on Ukrainan juutalainen. Sylvester Stallonen äiti on kotoisin Odessasta ja Hoffmanin molemmat vanhemmat ovat Ukrainan juutalaisia. Muita ukrainalaistaustaisia näyttelijöitä ovat muun muassa Mila Kunis, Erika Elenik sekä ohjaaja Steven Spielberg.

7. Jopa kolmemetriseksi

Sitä pidetään maailman suurimpana kukkana. Kasvi kukkii todella harvoin, joskus vain kerran vuosikymmenessä. Kukinto kestää muutaman päivän. Sen mukula voi taas kasvaa 75-kiloiseksi. Kukan hajua voi verrata mädäntyneeseen lihaan. Se tunnetaan myös lempinimellä jättipeniskukka.

8. Intian

Varkaat tekeytyivät valtion virkamiehiksi ja purkivat 20-metrisen ja 500 tonnia painavan terässillan. Todennäköisesti he myivät sen lopulta romuraudaksi. Silta oli jäänyt uuden sillan myötä vähäiseen käyttöön. Myös Lapin metsistä on varastettu rautatiekiskoja todennäköisesti samasta syystä.

9. Viisi

Espanja, Kypros, Kreikka, Slovakia ja Romania. Espanja ei tietenkään halua tunnustaa sitä Katalonian itsenäisyyshaaveiden takia, Kypros todennäköisesti joutuisi ongelmiin turkkilaisvalloittajien kanssa. Kreikka taas taisteli pitkään Makedonian nimenmuutoksesta Pohjois-Makedoniaksi. Romanian tai Slovakian syitä ei tule äkkiseltään mieleen.

10. 2012

Suoratoistopalvelu on koukuttanut suomalaisia jo kymmenen vuotta. Netflix perustettiin jo vuonna 1997, jolloin se vielä myi postimyynnin kautta DVD-elokuvia ja -sarjoja. Todennäköisesti katsoisimme tällä hetkellä Blockbustersin elokuvia, jos USA:n suurin videovuokraamo ei olisi ylenkatsonut suoratoistopalvelua.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...