Uraani halkeaa!

Pyhittäjä Serafim Sarovilainen (1759-1833) on yksi Venäjän ortodoksisen kirkon kuuluisimmista kilvoittelijoista. Hän vaikutti Sarovin luostarissa, joka sijaitsee pienessä Sarovin kaupungissa Nizni Novgorodin lähellä noin 400 km Moskovasta etelään.

Venäjää ei voi ymmärtää ilman ortodoksisuutta. Eräs esimerkki tästä on ydinaseiden kehittely ja arvostus Venäjällä. Nyt kun ydinaseet ovat jälleen nousemassa suurvalta-asettelussa esille, myös Serafim Sarovilaisen ja Sarovin luostarin rooli siinä kannattaa palauttaa mieleen. Vuonna 1946 Sarovin luostarissa Neuvostoliitto nimittäin aloitti atomipommin kehittämisen. Luostarin alkuperäinen toiminta oli lopetettu ja se oli valjastettu aseteollisuuden käyttöön. Atomipommia testattiin ensimmäisen kerran v. 1949 nimellä RDS-1.

Pyhimysnimi Serafim merkitsee ”tulista”. Venäjällä se tulkitaan nykyisin mm. atomienergian symboliksi. Sarovin kaupunki yhdistää sekä ydinenergian että jumalallisen energian. Tässä yhteydessä puhutaan käsitteestä atomiortodoksisuus. Ydinasekeskuksen perustaminen Sarovin luostariin pyhittäjä Serafimin suojelukseen nähdään Korkeimman johdatuksena. Pyhittäjä Serafimille osoitetussa akatistos-hymnissä sanotaankin: ”Olet Venäjän kilpi ja suoja”.

Serafim Sarovilaisen aikalaisen Fjodor Tjuttšev’in (1803-1873) kerrotaan sanoneen: ”Venäjää ei voi järjellä ymmärtää”. Sama taitaa olla ydinaseidenkin kohdalla. Niiden mahdollista käyttöä on vaikea järjellä ymmärtää niin Venäjän kuin muunkaan maailman kohdalla. Ihmisen viisaus, myös ydinviisaus, on tunnetusti rajallinen. Tyhmyys taas on rajatonta. Siksi kaikki lienee mahdollista? Niinpä kun uraani halkeaa, se voi tuottaa lopunajan valkeaa!

Hannu T. Korhonen

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Hannu T. Korhonen
Kirjoittaja on eläkkeelle siirtynyt Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija, dosentti.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...