Sateita odotellessa

Kuluva talvi on ollut Aurinkorannikon alueella ennätyksellisen kuiva. Vesialtaat tyhjenevät huolestuttavaa vauhtia.

Toistaiseksi veden käyttöä ei ole jouduttu kotitalouksissa viranomaispäätöksillä rajoittamaan, mutta sellainenkin hetki voi olla vielä kuluvan vuoden aikana edessä.

Suihkussa käymisen harventaminen on pieni ongelma. Suurempia ja konkreettisempia ongelmia kuivuudesta kohtaa maatalous. Salaatti tai sitruunapuu ei pysy hengissä ilman vettä, henki lähtee lehmältä ja lampaaltakin, mikäli juomakaukalossa ei pisaraakaan näy.

Andalusiassa on kehitetty toimivia järjestelmiä veden puhdistukseen. Kierrätysvettä käytetään jo tehokkaasti esimerkiksi golfkenttien ja viheralueiden kasteluun. Potentiaalia kierrätysveden käyttöön on kuitenkin huomattavasti nykyistä enemmän. Valistuneen arvion mukaan 90% käyttökelpoisesta vedestä lasketaan mereen.

Infran rakentaminen kierrätysveden kuljettamiseen sellaisiin paikkoihin, missä maatalous voisi sitä hyödyntää maksaa rahaa. Kustannus on kova, mutta mitään muuta mahdollisuutta tulevaisuus ei näytä tarjoavan. Ilmastonmuutos ei ole viherpiipertäjien propagandakeksintö, kuivuus Andalusian kaltaisilla äärialueilla on jatkuvasti paheneva ongelma. EU tarjoaa onneksi apuja infran rakentamiseen.

Viime kevät oli sateinen. Saattaa kuulostaa ikävältä, mutta runsaita kevätsateita on syytä toivoa myös alkavalle keväälle. Jospa vaikka öisin sataisi, se sopisi varmasti kaikille.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...