Meneillään on mittaushistorian kuivin talvikausi

Málagan provinssissa sataa talvella normaalisti moninkertaisesti tähän talveen verrattuna.

Näillä näkymin ensi kesästä on odotettavissa vaikeaa aikaa veden riittävyyden suhteen. Meneillään oleva talvikausi on ollut toistaiseksi aivan poikkeuksellisen vähäsateinen, eikä merkittävää muutosta ole näköpiirissä.

Espanjan ilmatieteenlaitoksen (AEMET) tilastot sateiden osalta yltävät taaksepäin vuoteen 1942. Näiden menneiden 80 vuoden aikana Málagan provinssissa ei vielä koskaan ole nähty niin vähäsateista talvea, kuin mitä nyt eletään.

Espanjassa hydrologinen vuosi lasketaan alkavan aina lokakuun ensimmäisenä päivänä ja päättyvän seuraavan vuoden syyskuun viimeiseen päivään. Meneillään olevan hydrologisen vuoden aikana, lokakuun alusta tammikuun loppuun neljän kuukauden aikana Málagan alueella on satanut vettä vain 49,8 litraa neliömetriä kohden. Vuosien 1980-2010 välillä samalla jaksolla saatiin keskimäärin sateita 344 litraa neliömetriä kohden.

Toisin sanoen tämän talven sademäärä on vain reilut 14% pitkän ajan keskiarvosta. Tilanne on surkein koko 80-vuotisen mittaushistorian aikana.

Meneillään oleva hydrologinen vuosi on kuivuudessaan vieläpä ihan omassa luokassaan. Toiseksi vähäsateisin vastaava jakso löytyy vuosilta 2013-14, jolloin sadetta tuli 84.3 litraa neliömetrille. Kolmanneksi kuivin hydrologisen vuoden alku koettiin vuosina 1994-95.

Meneillään oleva helmikuu on perinteisesti ollut myös runsassateinen, mutta toisin on ollut tänä vuonna. Eikä muutosta tämänhetkisten säämallinnusten perusteella ole luvassa ainakaan lähiaikoina.

Diario Sur haastatteli aiheeseen liittyen AEMETin Málagan yksikön johtajaa Jesús Riescoa. Hän totesi ilmeisen, että sademäärät ovat alle pitkäaikaisten keskiarvojen. Riesco kuitenkin totesi, että toisaalta edelleen ollaan myös Välimeren ilmaston normaalin vaihtelun puitteissa.

Riesco muistutti myös, että esimerkiksi hydrologinen vuosi 2019-20 alkoi erittäin kuivana, kun taas edellinen vuosi oli ollut poikkeuksellisen runsassateinen.

Moni rannikon asukas varmasti muistaa, että kun pandemian aiheuttama ulkonaliikkumiskielto alkoi keväällä 2020, nähtiin tyhjillä kaduilla varsin sateinen kevät. Vastaavanlaista sadekevättä Jesús Riesco pitää täysin mahdollisena myös tälle vuodelle.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...