Kuivuus

Pari viikkoa sitten 4.11. Fuengirola fi. -lehden gallupissa kysyttiin seitsemältä ihmiseltä, huolestuttaako Espanjan kuivuus. Viisi vastasi, ettei huolestuta. Olin järkyttynyt tämän luettuani. Samassa lehdessä oli uutinen, miten tämän vuoden 2022 lokakuu on ollut Málagan alueella mittaushistorian toiseksi lämpimin.

Ehkä rannalla kuivuutta ei huomaa, mutta jos lähtee kävelemään esimerkiksi Mijasin rinteille, ei kuivuutta voi olla huomaamatta. Vesivarastot eli pantanot ovat tällä alueella lähes tyhjillään. Joissakin on vettä vain 10 %. Meidän tuhansien järvien maan –suomalaisten on vaikea ymmärtää tätä. Veden käyttörajoituksia on ollut jo keväästä asti. Hanavedellä ei saa esim. täyttää uima-altaita, kastella puutarhoja tai pestä autoja. Fuengirolan kaupungin nettisivulta löytyy vinkkejä veden säästämiseen. https://www.fuengirola.es/item/normas-basicas-sobre-el-ahorro-del-agua/ Sulje hana suihkussa saippuoinnin ajaksi tai hampaita pestessäsi. Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Jos tiskaat käsin älä huuhtele juoksevan veden alla, vaan laske huuhteluvesi pesuvatiin ja voit käyttää sen jälkeen veden esim. kukkien kasteluun. Jos peset auton juoksevalla vedellä, käytät noin 500 litraa vettä. Jos taas käytät ämpäriä ja sientä, kulutus on 50 litraa. Terassin saat puhtaaksi ensin harjaamalla ja sen jälkeen moppaamalla, eikä juoksevaa vettä tarvitse käyttää kuin pahimpien calima-hiekkamyrskyjen jälkeen. Jos asut hotellissa, samaa pyyhettä voi käyttää useamman kerran. Harvempi kotona Suomessakaan pesee pyyhkeitä joka käytön jälkeen.

Junta de Andalucian eli Andalusian itsehallintoalueella on käynnissä myös veden säästöön liittyvä tiedotuskampanja, joka näkyy bussipysäkkien, elokuvateattereiden jne. mainoksissa. Pitää tietysti osata espanjaa mainoksia ja hauskoja sananlaskuja ymmärtääkseen. Kanarian saarilla on jo 1960-luvulta lähtien tehty käyttövettä merivedestä. Se on varmaan tämänkin alueen tulevaisuus, mutta se tulee olemaan todella kallista. Jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon omalla käyttäytymisellään näissä vedensäästötalkoissa.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...