Pähkinät 30/22

Tiedätkö, luuletko tietäväsi, arvaatko?

 

1. Mistä maasta smurffit ovat lähtöisin?

2. Mikä on muusikko Tommi Läntisen oikea nimi?

3. Mitä pyhäpäivää Espanjassa juhlitaan 12. lokakuuta?

4. Kenen pelipaita nostettiin viime viikonloppuna Raksilan jäähallin kattoon?

5. Minkä maalainen on tupakansytytinmerkki Zippo?

6. Mikä on väkiluvultaan Espanjan suurin saari?

7. Kuinka paljon aivot kuluttavat kaloreita vuorokaudessa?

8. Millä hinnalla Nissan myi Venäjällä sijaitsevan autotehtaansa?

9. Ketkä muodostavat Suomen eduskunnan puhemiehistön?

10. Milloin ovat kuningas Charlesin kruunajaiset?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Belgiasta

Pienet siniset smurffi-hahmot loi belgialainen sarjakuvapiirtäjä Peyo. Smurffit esiintyivät ensikertaa sivuhahmoina Johannes ja Pirkale -sarjakuvassa vuonna 1958. Oman sarjakuvasarjansa smurffit saivat 60-luvulla, ja todellinen maailmanvalloitus alkoi vuonna 1981, kun smurffit saivat oman animaatiosarjan televisioon.

2. Tommi Läntinen

Kun on tarpeeksi kova kaveri, ei tarvitse taiteilijanimiä. Boycott-yhtyeessä kuuluisuuteen noussut Läntinen on sittemmin niittänyt mainetta sooloartistina. Tänä syksynä hän on yksi Vain elämää -sarjan artisteista.

3. Espanjan kansallispäivää

Toisin kuin esimerkiksi Suomessa, Espanjassa ei ole aihetta juhlia itsenäistymistä, vaan kyseessä on maan historiaa juhlistava kansallispäivä. Päivämääräksi on valikoitunut lokakuun 12. päivä, koska sillä päivämäärällä vuonna 1492 Kolumbus saapui Espanjan lipun alla Amerikkaan.

4. Lasse Kukkosen

Oulun Kärpät kunnioitti seuralegendan ja maajoukkueen pitkäaikaisen puolustajan Lasse Kukkosen uraa jäädyttämällä hänen pelinumeronsa 5 ja nostamalla Kukkosen pelipaidan hallin kattoon. Kukkonen voitti kevääseen 2020 päättyneellä urallaan mm. maailmanmestaruuden, kaksi MM-hopeaa ja yhden pronssin.

5. Yhdysvaltalainen

Zippo Manufacturing Companyn perusti vuonna 1932 amerikkalainen keksijä George G. Blaisdell. Hän oli myös patentoidun Zippo-sytyttimen keksijä. Tänä vuonna yhtiö juhlii 90-vuotis juhliaan. Vuonna 2012, 80-vuotis juhlavuonna, ylittyi 500 miljoonan valmistetun Zippo-sytyttimen raja.

6. Teneriffa

Teneriffalla asuu noin 900.000 asukasta, mikä tekee siitä Espanjan väkirikkaimman saaren. Pinta-alaltaan Teneriffa on toiseksi suurin, edellään Mallorca, joka puolestaan on väkiluvulla mitattuna Teneriffan jälkeen toiseksi suurin.

7. Noin 350-450

Ihmisen aivot ovat melkoinen energiasyöppö. Suhteellisen pienestä koostaan huolimatta aivojen osuus ihmisen vuorokauden energiankulutuksesta on noin 20-25%. Tämä merkitsee naisilla keskimäärin noin 350 kilokaloria ja miehillä 450 kilokaloria.

8. Yhdellä eurolla

Japanilainen autonvalmistaja Nissan poistuu Venäjältä ja myy Nissan Manufacturing Russian osakkeet Venäjän valtion omistamalle yhtiölle (NAMI) nimellisellä yhden euron hinnalla. Kauppaan sisältyvät Nissanin autotehdas ja kaikki tuotekehitystilat Pietarissa sekä sen myynti- ja markkinointiosasto Moskovassa.

9. Matti Vanhanen, Antti Rinne ja Juho Eerola

Eduskunnan puhemies on keskustan Matti Vanhanen. Ensimmäinen varapuhemies on sdp:n Antti Rinne ja toinen varapuhemies perussuomalaisten Juho Eerola.

10. 6.5.2023

Charles nousi valtaan heti hänen äitinsä, kuningatar Elisabetin kuoltua, mutta virallinen kruunajaistilaisuus järjestetään vasta ensi toukokuussa. Lauantaina, 6. toukokuuta 2023 järjestettävässä kruunajaisseremoniassa juhlistetaan Charlesin valtakauden alkamista.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...