Suomalaisia makuja arvovieraille

-Tervagraavattu lohi on ollut erityisesti espanjalaisten asiakkaiden mieleen. Myös Runebergin tortut tuntuivat viehättävän paikallisia, kertoo Madridin Suomen suurlähetystön keittiöpäällikkö Pasi Suhonen.

Suhonen aloitti nykyisessä tehtävässään marraskuussa. Kyseessä on hänen monivuotinen haaveensa. Paikka tuli hakuun juuri ennen pandemiaa.

-Pandemia pisti koko prosessin jäihin, luulin jo, että homma meni ohi, kunnes viime syksynä lähetystöstä oltiin yhteydessä. Kävin lokakuussa tekemässä koelounaan ja heti marraskuussa aloitin hommat.

Puhetta keittiöpäällikön paikasta oli ollut jo kymmenisen vuotta. Tehtävää hoiti aiemmin espanjalainen ikääntynyt rouva, joka puhui eläkkeelle jäämisestä pitkään.

-Markku Keinäsen suurlähettiläskaudella juttelimme asiasta paljon. Silloin innostuin ajatuksesta oikein tosissani. Kun entisen keittiöpäällikön eläkepäätös venyi, sain paikan Oslon suurlähetystöstä. Se oli erinomaista harjoitteluaikaa Madridin tehtäviin.

Suurlähetystöissä keittiöpäällikön toimikausi on usein sidottu lähettilään kausiin. Perinteisesti uusi lähettiläs valitsee aina oman mieleisensä henkilökunnan. Suhosen tapauksessa lähetystö halusi kuitenkin tehdä jatkuvan työsopimuksen.

-Onhan se mukavaa, että elanto ja mielenkiintoinen työ on turvattu vaikka eläkepäiviin asti.

Ravintola Torremolinosissa

Espanja on tullut Suhoselle tutuksi jo aiemmin. Hän perusti kumppaninsa Ari Pynnisen kanssa Torremolinosiin El Sabor -nimisen maineikkaan ravintolan vuonna 2009. He pitivät ravintolaa kahdeksan vuotta.

-El Saborista tuli todella suosittu. Viimeisinä vuosina sinne ei päässyt kuin varauksella syömään. Oli hyvä vaihe myydä se. Nyt jälkeenpäin katsoen myyntiaika oli täydellinen, pandemian yli selviäminen olisi ollut todella haasteellista pienelle ravintolalle.

Ennen Espanjaan muuttoa Suhoselle kertyi kokemusta monista Helsingin huippuravintoloista. Hänellä on keittiömestarin koulutuksen lisäksi myös tarjoilijan sekä hotelli- ja ravintola-alan esimiehen paperit.

-Cv:ssäni on aika nimekkäitä ravintoloita. Palacessa olin keittiössä ja Savoyssa sekä Kulosaaren kasinolla salin puolella.

Merkittävä vaihe Suhosen uralla oli myös puolentoista vuoden kausi Ranskan Bordeauxin viinitiloilla.

-Tuolla reissulla viimeistään sisäistin ruoan ja viinin pyhän liiton. Sain paljon kiitosta esimerkiksi lukuisista SOK:lle järjestelemistäni ruoka & viini -matkoista Bordeauxissa.

Ilmastoystävällistä ruokaa

Suomen Madridin suurlähetystön tilaisuuksissa ei tarjota lainkaan punaista lihaa.

-Keskustelimme aiheesta suurlähettilään kanssa, ja päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Sillä tavoin kannamme oman kortemme ilmastotalkoisiin.

-Oikeastaan punaisen lihan poisjättäminen selkeytti vielä keittiömme ajattelua. Kalat, äyriäiset, siipikarja ja riista runsaiden kasvisvalikoimien kanssa luovat hyvän pohjan suomalais-espanjalaiselle fuusiokeittiölle.

Juuri fuusioajattelu kiehtoo Suhosta, kun hän suunnittelee ruokalistoja eri tilaisuuksiin.

-Tykkään kokeilla erilaisia yhdistelmiä, jossa esimerkiksi käytän paikallisia raaka-aineita suomalaiseen reseptiikkaan. Aika usein tulos on mielenkiintoinen ja maukas.

Suurlähetystön keittiöpäällikkö pääsee tekemään ruokia lukuisiin erilaisiin tilaisuuksiin. Välillä on pienen porukan kahvitilaisuuksia, välillä kymmenien, jopa satojen ihmisten illallisia tai cocktail-tilaisuuksia. Myös vieraat ovat mielenkiintoisia, lyhyellä toimikaudellaan Suhonen on päässyt serveeraamaan Sanna Marinia sekä useita Espanjan ministereitä. Kulttuuriväkeä käy myös paljon erilaisissa lähetystön tilaisuuksissa.

-Tein ihan klassisen saaristolaispöydän yhteen suomalaisen taiteilijaprofessorin tilaisuuteen. Ruokailijoista yli puolet oli espanjalaisia. He tuntuivat suorastaan rakastavan suomalaistyyppisiä kalaruokia. Erityisen innoissaan espanjalaiset olivat tervagraavatusta lohesta.

Aina tarjottavat ruoat eivät ole yksinomaan suomalaisia, Suhosta naurattaa juuri mainittuun saaristolaispöytään liittyvä kokemus.

-Ryhdyin esittelemään yleisölle pöytää. Huomasin, että ensimmäisenä on toast skagen, tunnustin sen olevan lainatavaraa Ruotsista.

Mämmiä nätimmin

Suhonen pyrkii huomioimaan tarjoiluissaan eri suomalaisia sesonkeja.

-Tässä on juuri viime aikoina tarjoiltu laskiaispullia ja runebergintorttuja. Torttujen muoto ja kevyt rommikosteutus herätti selvästi hilpeyttä maistajissa. Laskiaispullien kohdalla hillon ja mantelimassan taistelu päättyi suunnilleen tasan.

Mämmi, jos mikä on suomalainen sesonkituote. Sen kanssa Suhonen toimii hieman pidättyväisemmin.

-Ihan suomalaisittain en ole ajatellut mämmiä lautaselle lätkäistä. Oslossa tein mämmihyytelöä kivasti jälkiruokamaljoihin katettuna. Se oli visuaalisesti paljon miellyttävämpi ratkaisu.

Suomalaisten raaka-aineiden hankinta ei aina ole ihan yksinkertaista Madridissa. Suhonen turvautuu usein Aurinkorannikon suomalaisiin palveluihin.

-Esimerkiksi puolukkahillon, ruisjauhot ja maltaat käyn joko hakemassa itse tai tilaan Centron puodista tai Sabores Shopista.

Pieneen omavaraisuuteenkin Suhosen keittiö on suuntautunut.

-Löysimme residenssin pihan nurkasta pitkään käyttämättä olleen kasvihuoneen. Istutimme siihen runsaasti erilaisia yrttejä. Pikkuhiljaa pääsemme maustamaan ruokia oman kasvimaan yrteillä, Suhonen iloitsee.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Antti Pekkarinen
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Pidätkö runebergintortuista?

View Results

Loading ... Loading ...