Rankkasateet toivat kaivattua täytettä vesivarastoihin

Joulukuun alusta Aurinkorannikolla vallinnut sadesää väistyy viikonlopuksi. Sateiden aikana alueen vesivarastot ovat saaneet mukavasti täytettä.

Pitkään huolestuttanut kuivuus on saanut Andalusiassa helpotusta viimeaikaisista sateista. Vaikka ongelma ei olekaan poistunut, ovat esimerkiksi Málagan alueen vesivarastot mukavasti täyttymään päin.

Vaikka rannikollakin vettä on tullut runsaasti, erityisesti sateet ovat Málagan provinssissa osuneet sisämaahan. Pelkästään tämän viikon tiistain ja keskiviikon aikana Guadiaro ja Genal jokien alueella sadetta saatiin paikoin jopa 90 litraa neliömetriä kohti, mikä tarkoittaisi yhdeksän senttimetrin paksuista vesipatjaa. Runsaita sadekertymiä on mitattu myös monilla muilla alueilla.

Espanjan ilmatieteenlaitoksen (AEMET) virallisella sademittauspisteellä Málagan lentokentällä sadetta on mitattu joulukuun alusta 14.12. asti 130 litraa neliömetrille. Pitkäaikainen keskiarvo koko joulukuun sademäärälle on ”vain” 100 litraa neliömetrille.

Erityisen hyvää menneiden päivien sateet ovat tehneet vesialtaiden tilanteelle. Málagan provinssissa makean veden varastot ovat täyttyneet niin että useammassa altaassa vettä on jo enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, mikä on hyvä merkki kun muistetaan että takana on erityisen kuiva syksy.

Málagan vesivarastoissa on tämän viikon maanantaina päivitetyn tilanteen mukaan vettä 33.93% koko kapasiteetista. Luku on lähes samalla tasolla kuin viime vuonna (34,42%) mutta vielä selvästi 10 vuoden keskiarvon (59,01%) alapuolella. Tämän viikon runsaiden sateiden jälkeen on kuitenkin syytä olettaa, että ensi maanantain päivityksessä vesialtaiden täyttöasteissa on mukavasti nousua.

Aurinkorannikon vesitilanne näyttää vielä selvästi koko provinssin tilannetta paremmalta. Pienehkö La Concepcion vesiallas Marbellan pohjoispuolella toimittaa alueelle juomavettä ja se on tällä hetkellä yli 55-prosenttisesti täynnä.

Kuivempaa ja kylmempää

Näillä näkymin runsaammat sateet päättyvät tällä kertaa perjantaihin. Lauantaista eteenpäin AEMET povaa säätyypin muutosta.

Samalla kun sateet loppuvat, alkaa myös Aurinko tutusti paistaa. Lämpötiloissa tapahtuu kuitenkin muutos talvisempaan suuntaan.

Atlantilta saapuneet saderintamat ovat tuoneet tullessaan myös vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä ilmaa, ja päivälämpötilat ovatkin huidelleet selvästi yli 20 asteessa. Lauantaista eteenpäin lämpötilat lähtevät kuitenkin laskuun. Luvassa ei silti ole poikkeuksellisen kylmää, vaan pikemminkin laskeutuminen vuodenaikaan nähden normaalimpiin, hieman alle 20 asteen lukemiin.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...