Koulujen alku tuo taas kuhinan kaduille

Koulut alkoivat tällä viikolla. Se kannattaa huomioida myös muiden liikkeellä olevien.

Tällä viikolla päättyivät espanjalaisten koulujen kesälomat. Kouluvuoden alku merkitsee monia asioita: Liikenne ruuhkautuu koulujen läheisyydessä, liikkeellä on paljon lapsia ja nuoria, joiden liikennekäyttäytymistä rajoittaa esimerkiksi kokemuksen puute tai kännykän selaaminen. Puhumattakaan lasten ja nuorten elämästä, joka muuttuu kesän lokoisuudesta arjen aherrukseen.

Espanjalaisen koulujärjestelmän esiopetuksen ja alakoulun oppilaat astuivat koulutielle maanantaina 12. syyskuuta. Yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat ottivat saman askeleen torstaina 15. syyskuuta.

Kaupunkien kaduilla on jälleen lukemattomia pienokaisia aloittamassa ensimmäistä kouluvuottaan, olipa kyseessä sitten lastentarha tai eskari. Vaikka Espanjassa tapana on että aikuiset vievät lapset kouluun varsin pitkään, on koulukyytiä ajelevissa vanhemmissakin moni ensimmäisiä kertoja uuden koulun aamuruuhkassa, joten varovaisuus kannattaa varmasti.

Espanjalaiseen tapaan kuuluu myös se, että suurimmassa osassa kouluja suurin osa oppilaista aloittaa ja lopettaa koulupäivän samalla kellonlyönnillä. Tästä seuraa luonnollisesti se, että koulujen ympärillä ajetaan melkoista korttelirallia aamuisin ja iltapäivisin.

Fuengirolassa esimerkiksi Los Pacosin kaupunginosassa kouluja on pienellä alueella niin tiheästi, että koulut ovat päätyneet porrastamaan hieman koulupäivien aloitusaikaa. Näin pyritään välttämään täydelliset liikennetukkeumat ahtailla kaduilla. Tuttuun tapaan koulujen luona on myös paikallispoliisi ohjaamassa liikennettä.

Tällä viikolla alkavaan kouluvuoteen kuuluu jälleen 12 kansallista ja alueellista pyhäpäivää, jotka lomien ohella tuovat epäilemättä kaivattuja katkoja pänttäämiseen. Lisäksi kukin koulu voi ottaa kaksi vapaapäivää paikallisten pyhien, esimerkiksi kaupungin suojeluspyhimyksen tai muiden vastaavien kohdalle.

Málagan provinssissa joululoma alkaa 24.12. ja päättyy 8.1. Talviloma, eli semana blanca alkaa 27.2. ja päättyy 3.3. Pääsiäisen pyhiä, eli semana santaa vietetään 3.-7. huhtikuuta. Kouluvuosi päättyy 23. kesäkuuta 2023, jolloin alkaa seuraava kesäloma.

Vihdoinkin vapaus

Tuhannet lapset lähtevät tällä viikolla siis ensimmäisiin kouluaamuihinsa. Mutta vielä useammat lähtevät ensimmäistä kertaa eläessään kouluun ilman kasvomaskia. Espanjan tiukat koronapykälät nimittäin ovat vaatineet maskin käyttöä koulujen sisätiloissa. Nyt tuo säädös on kuitenkin kumottu, joten enää maskeja ei tarvitse käyttää.

Koulujen ja koululaisten elämää helpottaa myös se, että mitään luokkakuplia ei enää tarvita. Toisin sanoen lapset voivat liikkua koulun alueella ja olla tekemisissä myös muiden kuiun oman ryhmän lasten kanssa. Myös halailu ja poskisuukot saavat palata koulujen arkeen.

Fuengirola.fi toivottaa kaikille koululaisille ja opiskelijoille hyvää ja menestyksekästä kouluvuotta.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...