Pähkinät 19/22

1. Montako vakituista rajanylityspaikkaa on Suomen ja Venäjän välillä?

2. Kuka on maalannut viime vuosituhannen kalleimman taideteoksen?

3. Kuka tunnettu entisajan F1-kuljettaja on voittanut moottorikelkkailun maailmanmestaruuden?

4. Mitä brittiläistä bändiä Vladimir Putin fanittaa?

5. Millä nimellä espanjalainen Letizia Ortiz Rocasolano tunnetaan nykyisin?

6. Kenen runo on Nocturne?

7. Mitä historiallista tapahtui jääkiekkoilun MM-kisoissa 13.5.2011?

8. Miten röyhtäisyt, pierut ja satelliitit nivoutuvat yhteen?

9. Mikä oli Suomen euroviisuedustajan The Rasmuksen alkuperäinen nimi 1994?

10. Kenen maalaus on viime viikolla ihastusta kerännyt Mother Marin?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. 9 kpl

Vakituisten rajanylityspaikkojen lisäksi on vielä kaksi tilapäistä rajanylityspaikkaa. Vaalimaa, Vainikkala, Nuijamaa, Imatra, Niirala, Vartius, Kuusamo, Salla ja Raja-Jooseppi. Sen lisäksi rajan yli voi päästä Lieksan Inarista ja Parikkalasta, jonka läpi kulkevalta maantieltä on näköyhteys Venäjälle.

2. Andy Warhol

Andy Warholin Marilyn Monroe -teos myytiin New Yorkissa sijaitsevassa Christie’sin huutokaupassa 185 miljoonan euron hintaan. Warhol teki Shot Sage Blue Marilyn -teoksen vuonna 1964 eli kaksi vuotta näyttelijän kuoleman jälkeen. Kasvokuvateos on yksi useamman kuvan sarjasta.

3. Gilles Villeneuve

Kanadalainen Gilles Villeneuve kuoli hurjassa onnettomuudessa Belgian GP:ssä 1982. Hänen poikansa Jacques Villeneuve voitti mestaruuden 1997. Isä-Villeuven tyyli ajaa sladissa oli peräisin hänen moottorikelkkailuhistoriasta. Hän oli voittanut lajin maailmanmestaruuden.

4. Beatlesiä

Putin on tunnustanut, että Beatlesin musiikki – erityisesti biisi Yesterday – oli raikas henkäys suljettuun Neuvostoliittoon ja ikkuna ulkopuoliseen maailmaan. Mikä mahtaa olla nykyisin raikas henkäys -biisi Putinin diktatuurin ulkopuolelle.

5. Kuningatar Letizia

Harva myöskään muistaa, että Letizia oli ollut pari vuotta naimisissa ja eronnut ennen kuin tapasi silloisen prinssi Felipen. He saivat toisensa katolisessa kirkossa järjestetyissä häissä, koska Letizian ensimmäinen avioliitto oli toimitettu siviilivihkimisenä.

6. Eino Leinon

Nocturne-runoa kutsutaan Suomen tunnetuimmaksi runoksi, koska se on kaunis, monitasoinen ja rytmikäs. Vesa-Matti Loiri on pukenut sen myös lauluksi käyttämällä Perttu Hietasen ja Taisto Wesslinin sävellyksiä. Heidän lisäkseen myös Kaj Chydenius, Felix Krohn, Taneli Kuusista ja Asko Vilén ovat säveltäneet runon.

7. Nähtiin ilmaveivi

Tasan 11 vuotta sitten nuori Mikael Granlund laittoi koko itsevarmuutensa peliin ja nosti kiekon lavallaan välieräottelussa Venäjää vastaan maalivahti Konstantin Barulinin selän taakse. Ilmaveivi jäi ottelun voittomaaliksi.

8. Satelliiteilla tarkkaillaan röyhtäisyjä ja pieruja

USA:ssa toimiva GHGSat-yhtiö kuvaa lehmien röyhtäilemää ja piereskelemää metaania maan kiertoradalta. Niiden avulla voidaan seurata hyvinkin tarkasti metaanipäästöjä alueittain. Metaani lämmittää ilmakehää hiilidioksidia nopeammin.

9. Anttila

Se kuitenkin sekoitettiin siihen aikaan toimivaan tavarataloon. Toinen vaihtoehto oli Sputnik ja vasta kolmas Rasmus. Neljänteen levyyn mennessä nimi oli vaihtunut Rasmuksesta The Rasmukseen.

10. Katariina Sourin

Katariina Souri maalasi pääministeri Sanna Marinista taulun, joka sai nimekseen Mother Marin. Somessa maalaus sai runsaasti ihastelua. Taiteilija kertoo myyneensä maalauksen hyvään hintaan yksityiselle keräilijälle.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...