Mies kunnossa

Mieskunnosta puhuttaessa viitataan yleensä miehen seksuaaliseen suorituskykyyn. Mieskunto onkin yksi eniten miesten itsetuntoon vaikuttavista seikoista. Erektio-ongelmiin on kuitenkin onneksi olemassa luonnollisia hoitokeinoja. Suosituimpia hoitokeinoja ovat erilaiset mieskuntoa parantavat luontaistuotteet ja ruuat.

Fyysinen, psyykkinen ja seksuaalinen hyvinvointi ovat kaikki tärkeitä. Nämä kolme myös voivat suuresti vaikuttaa toinen toisiinsa. Mieskunto lasketaan yleisesti seksuaalisen hyvinvoinnin kategoriaan, mutta se voi olla seurausta fyysisestä hyvinvoinnista ja puolestaan vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin.

Mieskunnon ylläpitäminen voi hankaloitua monista syistä. Fyysisistä syistä yleisin liittyy testosteronin tuotantoon. Testosteronin tuotantoon voi kuitenkin esimerkiksi iän lisäksi vaikuttaa psyykkinen terveys. Stressi on muun muassa yksi mieskuntoon suuresti vaikuttavista tekijöistä.
Lääkkeet voivat aiheuttaa vakaviakin sivuvaikutuksia ja vaativat aina apteekissa tai jopa lääkärillä käynnin. Luontaistuotteet eivät tavallisesti tällaisia aiheuta eivätkä vaadi lääkärissä käyntiä. Myös mieskuntoa voi parantaa luontaistuotteilla ja valmisteiden teho perustuu niiden tarkkaan valittuihin ainesosiin.

Yleisesti mieskuntoa parantavat luontaistuotteet ainakin:

– vilkastavat verenkiertoa ja helpottavat erektion syntymistä
– parantavat erektion ja yhdynnän kestoa sekä
– lisäävät seksuaalista halukkuutta

Mieskuntoa parantavien luontaistuotteiden vaikutukset perustuvat valmisteiden nopeuttamaan verenkiertoon, mutta myös esimerkiksi stressin lievittämiseen. Mieskuntoa parantavat luontaistuotteet pitävät sisällään yleensä ainakin ginseng-yrttiä sekä L-arginiini -aminohappoa. Näillä kahdella on yksi parhaimmista tutkituista tehoista erektio-ongelmien hoidossa.

Erityisesti keskivartalolihavuus on haitallista. Tiedetään, että jos miehen painoindeksi on 30, hänen testosteronitasonsa on laskenut 30 % ja erektiohäiriöriski kolminkertaistunut. Kolesteroli myös ahtauttaa valtimoverisuonia ja voi aiheuttaa verenkiertovajausta.

Välimeren ruokavalion on tutkittu suojaavan mieskuntoa. Kannattaa siis syödä oliiviöljyä, kalaa, kokojyvää, vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä.

Jos alkoholia käyttää kohtuudella, se ei vaikuta merkittävästi erektiohäiriön syntyyn. Lopullinen alkoholin vaikutus on yksilöllistä. Yleisesti voi sanoa, että yli 24 annosta viikossa on todennäköinen terveys- ja erektiohäiriöriski.

Fruktoosisiirappi ja sokerituotteiden nauttiminen laskee tehokkaasti testosteronitasoja. Tutkimuksissa sokerijuomien nauttimisen on osoitettu laskevan testosteronia jopa 25% usean tunnin ajaksi – eli jos juot pitkin päivää sokeripitoisia juomia, pidät jatkuvasti testosteroniasi alhaalla.

Kun liikkuu vähintään kohtalaisesti, erektiohäiriöriski pienenee puolella. Myös miehen lantionpohjalihasten kunnolla on vaikutusta.

Stressi vähentää seksuaalista halukkuutta ja huonontaa verenkiertoa. Pysyvää haittaa ei onneksi pelkällä stressillä pysty erektiolleen aiheuttamaan, vaan erektio todennäköisesti palautuu ennalleen stressin loputtua.

Luontaistuotteissa erektion parantamiseen käytetään raaka-aineina muun muassa sinkkiä ja karnosiinia, jotka ovat luonnollisia aineita, ja jotka elimistömme pystyy muuttamaan typpioksidiksi. Typpioksidin syntyä estävät muun muassa kohonnut verensokeri sekä piilevä sinkin puute. Tämä selittääkin, miksi suuri osa aikuisiän diabeetikoista kaipaa apua erektion parantamiseen. Luontaistuotteet ovat tähän hyvä ja turvallinen apu.

Erektion parantamiseen tarkoitetuissa luontaistuotteissa käytetään yleisesti myös muita puhtaita ja luontaisia raaka-aineita. Monia näistä luonnon omista raaka-aineista on käytetty eri kulttuureissa lääkkeinä erektion parantamiseen ja muihin vaivoihin jo vuosisatojen ajan. Tällaisista luonnontuotteista voidaan mainita esimerkiksi Muira Puama, jota kutsutaan myös nimellä potenssipuu. Etelä-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet tätä elinvoimaa antavaa ja seksuaalihaluja kohottavaa luontaistuotetta mieskunnon parantamiseen perinteisesti jo iät ja ajat. Muita erektion parantamiseen käytettyjä luontaistuotteiden raaka-aineita ovat esimerkiksi guarana (poistaa väsymystä, lisää kestävyyttä ja seksuaalisia haluja), sinkki (antioksidantti, joka vastustaa vanhenemismuutoksia, parantaa sperman laatua, säätää typpioksidin tuotantoa, tehostaa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa kohottaen yleistä terveyttä ja hyvinvointia, kuntoa ja kestävyyttä), seleeni (antioksidantti, joka suojaa soluja, torjuu vanhenemista sekä pitää yllä kuntoa ja kestävyyttä), niasiini, ginseng ja monet muut. Näiden lisäksi erektion parantamiseen tarkoitetuissa luontaistuotteissa käytetään monia vitamiineja ja muita yleistä terveyttä parantavia aineita.

Tribulus terrestris on Välimeren alueelta kotoisin oleva kasvi, jota on käytetty vuosisatoja Kiinassa.
Sen vaikutukset hormonitoimintaan ja lihasvoimaan havaittiin ensin Itä-Euroopassa. Tribulus terrestris lisää aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa. Luteinisoiva hormoni puolestaan säätelee testosteronin tuotantoa kiveksissä.

Kohonnut testosteronitaso lisää lihasten proteiinisynteesiä, minkä johdosta lihakset kasvavat nopeammin ja voima niissä lisääntyy.

Testosteroni myös nopeuttaa palautumista urheilusuorituksissa.

Tiedetään, että testosteronin tuotanto heikkenee, jos D-vitamiiniveriarvo on alle 80 nmol/l. Eli hyvin suurella osalla suomalaisista miehistä toivottua matalammat D-vitamiiniarvot johtavat heikentyneeseen mieshormonien tuotantoon.

Nykyisin yleisesti urheilijoiden ja kuntosaliharrastajien joukossa käytetyn kreatiinin kyky lisätä lihasmassaa ja voimatasoja on tuttua tietoa. Mitä moni ei kuitenkaan tiedä, on se, että kreatiini nostaa tehokkaasti myös testosteronitasoja.

Adaptogeenisenä yrttinä pidetty ashwagandha eli rohtokoisio on Etelä-Aasiassa kasvava pensaskasvi. Ashwagandhan kuivattua juurijauhetta on käytetty pitkään intialaisessa perinnelääketieteessä ayurvedassa tasapainottamaan hermojärjestelmän toimintaa sekä hormonitasoja.

Luontaistuotteista voi olla apua, mutta vakavaan erektiohäiriöön kannattaa hakea lääkärin apua. Kaikkien luontaistuotteiden käytöstä on myös kerrottava lääkärille. Ne voivat vaikuttaa lääkeaineiden tehoon tai niillä voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Luontaistuotteita on yleensä käytettävä pidemmän aikaa, ainakin viikkoja, ennen kuin niiden vaikutukset alkavat näkyä.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Sami Lindberg, Anni's Vital Shop
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Minkä puolueen ehdokasta äänestät eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...