Matkustusilmoitus

Tiedätkö mikä on matkustusilmoitus? Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilötietojen, matkan aikana voimassa olevien yhteystietojen ja matkaa koskevien tietojen antamista Suomen ulkoministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten.

Ulkoministeriö suosittelee aina ulkomaille matkustavalle tai muuttavalle matkustusilmoituksen tekemistä. Sitä kautta hätä- tai kriisitilanteessa ulkoministeriö tai Suomen edustusto kyseisessä maassa voi olla yhteydessä matkustusilmoituksen tekijään. On myös hyvä huomioida, että tieto ulkomaille muutosta ei välity automaattisesti väestörekisteristä Suomen edustustoille. Vuonna 2021 lähes 78.000 matkailijaa teki ulkoministeriölle matkustusilmoituksen 199 maahan Matkustusilmoitus.fi -palvelun kautta. Eniten ilmoituksia tehtiin Espanjaan, Kreikkaan, Ranskaan ja Turkkiin.

Kesästä 2021 alkaen matkustusilmoitusjärjestelmä on lähettänyt automaattisesti kerran vuodessa ilman päättymispäivämäärää olevan ilmoituksen tehneille tarkistusviestin sen voimassaolosta. Ilmoituksen tehnyt saa sähköpostilla tai tekstiviestinä viestin, jossa kysytään, onko matkustusilmoitus edelleen voimassa ja pyydetään jatkamaan voimassaoloa klikkaamalla viestissä olevaa linkkiä. Jos viestiin ei reagoi, matkustusilmoitus poistuu järjestelmästä automaattisesti.

Olen itse asunut 19 vuotta poissa Suomesta ja pidän matkustusilmoitusta kaiken aikaa voimassa. Viimeksi sain tekstiviestillä ja sähköpostilla tiedotuksia heinäkuun Mijaksen maastopaloa koskien. Koronapandemian aikana tiedotuksia tuli säännöllisesti. Suosittelen lämpimästi kaikille matkustusilmoituksen tekemistä. Viime vuosien tapahtumat maailmalla ovat selvästi osoittaneet, että on tärkeää saada henkilökohtaisesti ajantasaista tietoa itseä koskevista kriisitilanteista.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Tia Raunio
Kirjoittaja on Aurinkorannikon sosiaalikuraattori.
Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Mihin suuntaat kesälomalle?

View Results

Loading ... Loading ...