Pähkinät 34/22

On taas aika laittaa faktat pöytään.

1. Minkä niminen on The Muppet Show’n vihreä sammakko?

2. Mitkä joukkueet kohtaavat kevään 2023 Fugepesiksessä?

3. Minkä maalainen lentoyhtiö on airBaltic?

4. Mistä maasta mäyräkoirat ovat lähtöisin?

5. Kuka tuli tunnetuksi ruokaohjelma Patakakkosen keittiömestarina?

6. Mikä suomalainen instituutio tulee päätökseensä 2.9.2023?

7. Mikä oli Nokia yhtiön alkuperäinen tuoteala?

8. Mikä joukkue voitti ensimmäisen jääkiekon Suomen mestaruuden?

9. Mikä on maailman pienin lintu?

10. Kuka on maailman rikkain espanjalainen?

Vastaukset kuvan jälkeen.

1. Kermit

Kermit the Frog eli Kermit-sammakko on yksi The Muppet Show’n kirkkaimmista tähdistä, joka esiteltiin yleisölle jo vuonna 1955. Seesamtien kaartiin Kermit kuului sarjan alusta, vuodesta 1969 asti. Kermit on yksi harvoja fiktiivisiä hahmoja, joka on saanut oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

2. Imatran Pallo-Veikot – Hyvinkään Tahko ja Lapuan Virkiä – Joensuun Maila.

Fuengirolassa pelattava Fugepesis-tapatuma avaa Superpesiskauden jo viidettä kertaa. Ensi huhtikuun 22. ja 23. päivä pelattavassa Fugepesiksessä miesten ottelussa Imatran Pallo-Veikot kohtaa Hyvinkään Tahkon ja naisten ottelussa Lapuan Virkiä kohtaa Joensuun Mailan.

3. Latvialainen

AirBaltic on Latvian kansallinen lentoyhtiö, joka on perustettu vuonna 1995. Sen pääkonttori, samoin kuin sen pääasiallinen solmukenttä ovat Riiassa. Lisäksi airBalticin solmukenttinä toimivat Tampere-Pirkkalan, Tallinnan ja Vilnan lentoasemat. Yhtiö lentää myös kahdesti viikossa Suoraan Tampere-Pirkkalasta Málagaan.

4. Saksasta

Mäyräkoira on alun perin saksalainen koirarotu, joka jalostettiin – nimensä mukaisesti – mäyräjahtiin. Mäyräkoirien jalkojen lyhyys johtuu mutaatiosta, jonka takia niiden pitkien putkiluiden kasvu pysähtyy sikiökaudella. Toinen syy on se, että jos jalat olisivat pidemmät, ne tulisivat selästä läpi.

5. Jaakko Kolmonen

Juankoskelta kotoisin ollut Jaakko Kolmonen teki pitkän uran TV:n kokkiohjelmissa. Patakakkosta tehtiin 70-luvulta 90-luvulle noin 25 vuoden ajan. Ohjelman tunnusmusiikkina kuultiin Roger Whittakerin viheltämä Finnish Whistler. Jaakko Kolmosen tavaramerkkinä totuttiin näkemään ns. Väinämöishattu.

6. Popeda

Maailman paras, ja mahdollisesti myös ainoa, Popeda ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että yhtyeen tarina tulee päätökseensä ensi syyskuun toisena päivänä. Suomirockin jättiläinen poistuu estradeilta tyylilleen sopivasti työn merkeissä, soittamalla kyseisenä päivänä jäähyväiskonsertin Ratinasta poikki Ratinan stadionilla Tampereella. Syytän sua Elisabeth Rehn…

7. Puutuotteet

Vaikka kalossit ja kumisaappaat ovat monien tarinoiden alkupamauksena, niin todellisuudessa nykyisin Nokia Oyj:nä tunnettu konserni syntyi kolmen yhtiön fuusioituessa. Näistä vanhin oli vuonna 1865 perustettu puuhiomo Nokia AB. Suomen Gummitehdas osti konkurssikypsän puuhiomon vuonna 1918 ja Suomen kaapelitehtaan vuonna 1922. Nämä kolme yhtiötä fuusioitiin myöhemmin vuoden 1967 alusta Oy Nokia Ab:ksi.

8. Viipurin Reipas

Suomen ensimmäisestä jääkiekon mestaruudesta pelattiin vuonna 1928. Kyseessä oli Suomen Palloliiton järjestämä kuuden joukkueen cup-muotoinen kilpailu. Viipurin Reipas voitti Viipurin Salakkalahden jäällä pelatussa finaaliottelussa helsinkiläisen KIF:n maalein 5-1.

9. Kimalaiskolibri

Noin 5,7 senttiä pitkä kimalaiskolibri painaa vain noin 1,6 grammaa. Toisin sanoen kiloon menee 625 kimalaiskolibria. Muiden kolibrien tavoin se pystyy lentämään paikallaan. Kimalaiskolibri räpyttää siipiään noin 80 kertaa sekunnissa. Sen sydän voi lyödä jopa tuhat kertaa minuutissa.

10. Amancio Ortega

Inditex muotikonsernin perustaja Amancio Ortega on totuttu näkemään talouslehti Forbesin miljardöörilistauksen kärkipäässä jo pitkään. Viimeisimmässä listauksessa rikkain espanjalainen, Ortega on noteerattu koko maailman 11:nneksi rikkaimmaksi ihmiseksi 77 miljardin omaisuudellaan.

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Mainos
Viikon kysymys

Aiotko äänestää eduskuntavaaleissa?

View Results

Loading ... Loading ...